• Informacje na temat:

    seler marynowany z curry

Przepisy na temat: seler marynowany z curry
  • Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 1 główka sałaty, puszka mandarynek, 3 średnie selery naciowe, 1 szklanka rosołu, jogurt, majonez, 2 łyżki curry, 1 łyżeczka marynowanych ziarenek zielonego pieprzu, sól, pieprz, cukier.

  • Nowość w moich tegorocznych przetworach.

  • Wyrafinowany wege-pasztet

    ..."Gdy go piekę, w całym domu unoszą się takie aromaty, jakbym przygotowywała najbardziej wyrafinowaną potrawę świata" - tak swój pasztet zachwala Agnieszka Maciąg. Modelka przygotowuje go m.in. z pieczonych marchewek, pietruszki i selera oraz przypraw - curry i kurkumy.

  • Kolacje z pięciu stron świata

    ..., majeranek, - szklanka bulionu, - cebula, - czosnek (ząbek), - 1 marchewka, - 1/2 selera, - 20 dag pieczarek, - szczypta cukru, - olej, - parmezan Przygotowanie: Warzywa obierz, oczyść. Posiekaj cebulę i czosnek. Marchewkę i seler pokrój w maleńką kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na oleju zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj marchewkę, pieczarki i seler. Smaż 4 min. Dołóż mięso i mieszając...

  • Wspaniałe do mięs.

  • Składniki 1 duży seler, 1 ziemniak, 2 serki topione ziołowe Hochland te długie, szklanka śmietanki kremówki, pół szklanki śmietany kwaśnej, kostka bulionowa, pęczek natki pietruszki, gałka muszkatołowa, pieprz, vegeta. 4 kromki chleba tostowego. Sposób przyrządzania Seler kroimy w kostkę, tak samo jak i ziemniaki. Dodajemy 2szklankiwody i wrzucamy do wrzącej seler gotujemy aż zmięknie i dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gdy zmięknie ziemniak to zdejmujemy z ognia i miksujemy po...

  • Pyszne rozgrzewająca

  • Pyszny dodatek do obiadu, kanapek

  • Dla wegetarian i nie tylko. Można podac nas obiad lub jako gorącą przekąskę

Artykuły na temat: seler marynowany z curry
  • Pasztet z selera wygrał w Krakowie, pstrągi puszczańskie - w Katowicach

    W miniony weekend (22-23 marca) odbyły się dwa kolejne finały regionalne konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce w Krakowie zajął "Pasztet z selera" Jadwigi Bobek z Bolesławca. W Katowicach wygrały "Polskie pstrągi puszczańskie" Krzysztofa Rosińskiego z Dąbrowy Górniczej.

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Wielka księga smaków: Dynia

    ...ostro Zupę z dyni pewnie gotowałaś nieraz. Może tym razem przygotujesz pikantne curry? Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż z kilkoma łyżkami oleju. Dodaj obrany i pokrojony w plastry imbir oraz przyprawy: sól, cynamon, kumin, goździki, pieprz i curry. Po kilku minutach dołóż pokrojone w duże kawałki warzywa: seler, dynię i bataty, rozgnieciony czosnek i pomidory. Przykryj i duś ok. 25 minut...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Kurczak na wzmocnienie

    ...marynowany tylko na przystawkę. Ma działanie bakteriobójcze i wzmacniające, a także, co cenią sobie Japończycy, jest świetną zakąską zaostrzającą apetyt między daniami. Imbir to jeden z najstarszych(...) maku, łyżeczka przyprawy curry, łyżeczka tłuczonego kminku, sól, pieprz, cebula, 3 ząbki czosnku, 30 g imbiru, 60 ml oleju, 200 ml mleka kokosowego, limonka i cytryna. Przygotowanie: Kurczaka...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    ...), banany, kiwi, liczi, mango, pomarańcze, orzechy, niektóre przyprawy (anyż, curry, kminek, pieprz) oraz warzywa (koper, marchew, paprykę, pomidory, seler, soję, ziemniaki). Przy uczuleniu na pyłek bylic y szkodliwe mogą okazać się dla ciebie: owoce drobno- i grubopestkowe (jak wyżej), kiwi, mango, orzechy i orzeszki ziemne, niektóre przyprawy (anyż, curry, kminek, pieprz) i warzywa (koper...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Święto smaku

    ...wędzonego pstrąga bez skóry, 1 mała słodka biała cebula, 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, sok z 1/2 pomarańczy, sól, pieprz Do podania: kilka marynowanych kurek, kilka gałązek koperku, konfitura z cebuli, pół ząbka czosnku, łyżeczka oliwy Jajka przekrój na pół wzdłuż lub w poprzek i wyjmij z nich żółtka (wykorzystaj je np. do pasty: wymieszaj z odrobiną curry, majonezem...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...