• Informacje na temat:

    seler korzeniowy ugotować

Przepisy na temat: seler korzeniowy ugotować
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Składniki: 4 ziemniaki 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 3 kiszone ogórki 2 kwaśne jabłka cebula 100 g zielonego groszku 3 jajka ugotowane na twardo SOS: 1/2 szklanki majonezu 2 łyżki musztardy sok z cytryny cukier, sól, pieprz Przygotowanie: Wyszoruj warzywa korzeniowe i ziemniaki, wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj w skórkach. Ostudź, obierz, pokrój w równą, drobną...

  • Jeśli lubicie kapuśniak, kwaśnicę lub zupę ogórkową to zupa z kiszonek jest idealną propozycją dla was.

  • Grzybowa z kaszą jęczmienną

    Sposób przygotowania 1. Grzyby przebierz, opłucz na sitku. Przełóż do garnka. Zalej je 2 szklankami wody (wcześniej przegotowanej i przestudzonej). Grzybki mocz przez 2 godziny.  2. W tym czasie warzywa korzeniowe obierz, pokrój na kawałki. Marchewkę, seler i pietruszkę dodaj do grzybów. Dolej jeszcze 6 szklanek wody i wrzuć przyprawy. Całość gotuj na małym płomieniu, aż wywar będzie...

  • Dla wegetarian i nie tylko. Można podac nas obiad lub jako gorącą przekąskę

  • Spaghetti po bolońsku

    Składniki: 40 dag makaronu spaghetti 2 marchewki 25 dag selera korzeniowego 1 cebula 2 łyżki oleju 30 dag mieszanego mielonego mięsa sól, pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów suszony majeranek po 4 łyżki kukurydzy i groszku konserwowego Przygotowanie: 1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Marchewki seler i cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Na...

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Jarzynowe puree

    Składniki: 70 dag selera 50 dag ziemniaków  2 duże marchewki 30 dag zielonego groszku 150 ml kremówki 5 dag masła 2 ząbki czosnku sól kolorowy pieprz do dekoracji. Przygotowanie: 1. Seler (korzeniowy) obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do garnka z osoloną wodą. 2. Obrane ziemniaki umyj, pokrój...

  • Smaczna i prosta sałatka do obiadu.

  • Brokułowa z ryżem i tymiankiem

    ...przygotuj np. wcześniej, podziel na porcje i zamroź.   Bulion lubczykowy Do dużego garnka wrzuć kilka marchewek, pietruszek, seler korzeniowy i naciowy, duży pęczek lubczyku, opaloną cebulę, liście...

  • Smaczny pomysł na "Chrupiący seler z sezamem"

Artykuły na temat: seler korzeniowy ugotować
  • Księga smaków: Seler

    Dawniej wierzono, że seler przynosi szczęście. Czy to prawda? Nie wiadomo. Z pewnością natomiast warzywo to przynosi swoim fanom zdrowie oraz urodę.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Dieta korzeniowa idealna na zimę

    ...warzyw korzeniowych warto zjadać? Minimum 40 dag dziennie, w 4-5 porcjach (takie są zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia). Porcja to np.: 1 marchew, 1 szklanka soku (np. z buraka), 1 miseczka(...) perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Najwięcej błonnika jest w selerze, pasternaku i czarnej rzepie. Mają właściwości moczopędne, zwłaszcza pietruszka, pasternak, seler. Pomagają usunąć nadmiar...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Łuszczyca - trzymaj ją w ryzach

    ...korzeniowych - marchwi, pietruszce, selerze, burakach), który pomaga w usuwaniu toksyn  z organizmu. Dbaj o linię Nadmierny apetyt często jest efektem stresu towarzyszącego łuszczycy. Staraj się nie dopuścić do nadwagi i otyłości, bo zwiększająca się ilość tkanki tłuszczowej powoduje zaostrzenie choroby. Jedz produkty niskokaloryczne. Na przekąskę wybieraj warzywa (marchew, seler naciowy, paprykę...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Kluski i kluseczki

    ...małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi, polanymi obficie sosem. Knedle z mięsem Składniki: Knedle: 1,5 kg ziemniaków, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, duża marchewka, 200 g selera korzeniowego(...) muszkatołową. Marchewkę i seler obierz, paprykę oczyść z pestek. Wszystko pokrój w kostkę. Dymki pokrój na plasterki i z resztą warzyw podsmaż na oliwie. Gnocchi z pieczarkami Składniki na 4 porcje: 500

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Zimowe sałatki

    ..., 2 łyżki jogurtu naturalnego. Seler obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować, najlepiej na parze, tak, by był średnio miękki. Zdjąć z sitka, odstawić. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie(...) z zalewy, przepłukać na sitku i starannie odsączyć. Jajka ugotować na twardo. Paprykę oczyścić dokładnie z nasion, umyć, osuszyć. Ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Jajka obrać i pociąć...

  • Ewa Wachowicz to osoba, o której można napisać naprawdę wiele. Zdobyła tytuł Miss Polonia, była rzecznikiem prasowym rządu, prowadzi autorski program kulinarny „Ewa gotuje”. Zapytaliśmy ją o kulinarne inspiracje na święta i nie tylko. fot. AKPA.PL Zacznijmy od zbliżających się świąt. Jakie ma pani plany w tym roku? - Tradycyjnie to ja organizuję Wigilię, do mnie zjeżdża rodzina. Uwielbiam te wszystkie przygotowania, gotowanie, pieczenie, zapachy... A jakie potrawy planuje pani na kolację...