• Informacje na temat:

    sękacz ryba

Przepisy na temat: sękacz ryba
  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...wielkanocnych stołach równie często pojawia się sękacz, którzy przyrządza się podobnie jak śląskie kołacze. Pod tą nazwą kryje się pieczone na obrotowym rożnie ciasto biszkoptowe, które spływając w czasie...

  • Warstwowe, biszkoptowe ciasto w połączeniu z gorzką czekoladą smakuje wyśmienicie. Jest pracochłonne, ale warto poświęcić na nie trochę czasu.

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...z samych ziemniaków, które zwijane jest w rulon, a następnie gotowane. Podlasie słynie także z opieńków. To tam możemy spróbować pysznej zupy z dodatkiem właśnie tych grzybów. Lokalnym deserem jest sękacz...

  • Wypróbowany przepis na "Sękacz oryginalny"

  • Smaki Litwy

    ...potrzebnych do przyrządzenia tej smacznej potrawy. Amatorzy słodyczy na pewno zasmakują w sękaczach i stuliścach.     Sękacz to biszkoptowe ciasto z rożna pieczone na obracającym się wałku nad otwartym ogniem. Charakterystyczne sęki i widoczne po przekrojeniu słoje powstają na skutek różnego stopnia podgrzania ciasta w czasie jego obracania. Sękacze jedzono zapewne już w średniowieczu...

  • wilgotne smaczne ciasto dla wielu osób

  • Wszystkie smaki Salzburga

    Baumkuchen, salzburską wersję sękacza, a nawet pieczeń ze strusia, którą, jak autor sam przyznaje, przyrządzał tylko raz. Drugi biegun salzburskiej kuchni to proste jadło ciężko pracujących alpejskich...

  • Inny niż prawdziwy kręcony nad ogniem,ale kto lubi sękacze może wypróbować ten przepis.

  • Wczoraj postanowiłam sprawdzić swoją cierpliwość. Zachciało mi się upiec sękacza. W tortownicy - żeby nie było, że mi się nudzi :). Myślałam, że mnie szlak trafi (1,5h przy piekarniku), jednak muszę przyznać, że warto było. Wyszedł przepyszny :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Sękacz z masą marcepanową"

Artykuły na temat: sękacz ryba
  • Nowe atrakcje na naszym wybrzeżu

    ...maszopów - bałtyckich rybaków. W pochmurny dzień dzieci miło spędzą czas pod dachem: we Wrotkowisku i Klockowisku. Niedrogo i pysznie zjemy w bistro ,,Polski Meksyk". To nowe miejsce z polską kuchnią(...) sękacza oraz obejrzeć regaty tradycyjnych łodzi - pomeranek. W Pucku wstąpimy do nowej "Tawerny Strand" z daniami kuchni kaszubskiej często łączącej ryby i mięso. Piękny stąd widok na port. Hanna...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Wigilijny koncert trzech tenorów

    ...desery

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Wyszłam za mąż, zaraz wracam

    ...jednocześnie. Wymiguję się, jak mogę, więc większość on załatwia sam z matką. Ona czuje się jak ryba w wodzie: decyduje, że stoły ustawimy w podkówki, to najnowsza moda. Goście, wychodząc, dostaną zapakowanego ozdobnie sękacza. I tak dalej. Mnie zostaje wybór sukni. Jadę na Pragę, tam jest najwięcej salonów, chodzę od drzwi do drzwi. Okropne te kiecki, z brylancikami, sztucznymi koronkami. W końcu...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Wszystkie smaki Salzburga

    Baumkuchen, salzburską wersję sękacza, a nawet pieczeń ze strusia, którą, jak autor sam przyznaje, przyrządzał tylko raz. Drugi biegun salzburskiej kuchni to proste jadło ciężko pracujących alpejskich...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

  • Wigilijny wieczór to zdecydowanie wyjątkowy czas w całym roku. Wyjątkowe są także danie przyrządzane specjalnie z tej okazji. Chociaż w każdym domu Święta mają ten sam oryginalny aromat, każdy zakątek Polski słynie choćby z jednego regionalnego przysmaku. Fot. 123RF/Picsel Stół wigilijny niegdyś był uważany za odzwierciedlenie bogactwa gospodarstwa, wierzono, że powinno znaleźć się na nim wszystko, co pragniemy jadać przez cały rok. Choć większość potraw wigilijnych bazuje na tych samych...