• Informacje na temat:

    schab z kapustą kiszoną gotowaną

Przepisy na temat: schab z kapustą kiszoną gotowaną
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

    Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę jabłka, owoce jałowca, liść laurowy i kapustę kiszoną, wlać sok jabłkowy. Gotować na słabym ogniu 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w plastry. W żaroodpornej formie ułożyć warstwę ziemniaków, metki, kapusty, ponownie ziemniaków, zalać śmietaną i zapiekać

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...kokosowymi. Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 3060 kJ/730 kcal Kapusta z patelni z kotletem schabowym Składniki: 1 cebula 750 s schabu 2 łyżki oleju(...) rozgrzanym oleju smażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smaży cebulę, dodać kapustę kiszoną. Dodać ajwar, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wszystko smażyć 15

  • Schab ze śliwkami

    Miękkie masło wymieszać z ziołami i solą. zmrozić. Schab krótko obgotować w 2 litrach osolonego wrzątku. Ostrym nożem naciąć tak, by powstała głęboka kieszeń. Masło pokroić w kostkę. Do kieszeni w mięsie wkładać na przemian kawałeczki masła i śliwki. Schab spiąć wykałaczkami, ułożyć w brytfance. Wierzch posmarować olejem. Piec 1 godzinę w temp. 200°C. Upieczony schab pokroić w plastry. Serwować

  • Łazanki na naszym stole goszczą zazwyczaj w wersji ze słodką kapustą z dodatkiem świeżego koperku. Takich dawno już nie jedliśmy ,więc nastała pora (w końcu :D ) by je podać. Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha!

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    Narodzenia i Wielkiej Nocy - na widok ludzi robiących zakupy w sklepach z żywnością. Patrzę na wózki wyładowane po brzegi mięsem, cukrem, kapustą… i myślę: "Na pewno macie za dużo. A co gorsza, dobrze o tym(...), w którym jest piętnaście kilogramów kiełbasy, tyleż kiszonej kapusty, cukru i margaryny, pół metra kartofli i paleta śledzi, nie wspominając o indyku, schabie i wędlinach. Owszem, są takie rodziny...

  • Schab w sosie szałwiowym

    Chili umyj i oczyść z gniazda nasiennego. Następnie posiekaj i wymieszaj z winem, szałwią i skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Do marynaty włóż mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki. Czosnek obierz i pokrój cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Włóż zamarynowane kotlety i smaż po 2 minuty z każdej strony (mięso pozostanie soczyste, gdy kotlety włożysz na mocno rozgrzany tłuszcz). Do zrumienionych kotletów dodaj plasterki czosnku oraz łyżeczkę masła. Wlej...

  • Nie tylko ogórkowa

    Pieczony schab nadziewany Składniki na 10 porcji: 1 kg schabu bez kości, 15 dag gotowanej szynki, 2-4 parówki cielęce, 4 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 2-4 długie i twarde kiszone ogórki, 3 marchewki, sól, pieprz, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie: 1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym długim nożem rozetnij schab na jak największy i płaski płat. Delikatnie rozbij go...

  • 1 . Kapustę posiakaj , ugotuj w niewielkiej ilości wody . Lekko odcedź . Grzyby namocz , ugotuj . Odcedź . Karpia umyj , zalej wodą , ugotuj . Odcedź , obierz z ości . Dodaj do kapusty razem  z grzybami , gotuj na małym ogniu . Przypraw . Masło stop , wsyp mąkę , wymieszaj . Zasmażkę dodaj do kapusty , połącz . Przypraw .

  • Smaczne danie obiadowe, a po podgrzaniu jeszcze lepsze.

Artykuły na temat: schab z kapustą kiszoną gotowaną
  • Więcej energii w siedem dni!

    ...czosnku. Zdejmij z ognia, dodaj natkę i orzechy włoskie. Wymieszaj sos z makaronem. Niedziela ŚNIADANIE: Kanapki ze schabem Pieczywo obłóż listkami rukoli i plasterkami pieczonego mięsa. Posmaruj...

  • Co zrobić, by za każdym razem schabowy wychodził nam idealnie? Podstawą jest mięso. Niestety, w sklepach można trafić nawet na produkty szkodliwe dla zdrowia. W sklepie możemy nawet trafić na trujące mięso.   Fot. © 123RF.COM/PICSEL Jak wybrać dobre mięso? Schab można kupić z kością lub bez, chociaż najczęściej poleca się ten z kością. Wykorzystuje się go do duszenia, pieczenia, podawania z sosami, a także – w Polsce przede wszystkim – do smażenia w panierce. Niestety, nie każde mięso...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ..., porzeczki, papaje, passiflory, jeżyny, granaty, jagody. Mięso - chude bez skóry z kurczaka, indyka i królika, wołowina, chuda wieprzowina (szynka, schab), dziczyzna, wędliny drobiowe. Ryby...

  • Z powodu zabiegania i zapracowania często nie mamy czasu na gotowanie. Zamiast tego stołujemy się w barach szybkiej obsługi lub jeśli znajdziemy 20 minut czasu więcej idziemy do baru z chińskim jedzeniem lub na pizzę. Może zamiast tego warto zainteresować się produktami mrożonymi domowej jakości? Firma ANITA wprowadza na rynek nową markę pyz i pierogów - Pyza Polska. To dobra wiadomość dla koneserów, a tych w Polsce nie brakuje. Badania wskazują, że na mrożone przysmaki przeznaczamy już 2,3...

  • Jesienne gotowanie

    ...z grzybów oraz pieczenie z wieprzowiny, wołowe i z mięsa drobiowego. Znajdziecie tu państwo pieczenie na bazie szynki i boczku, przepisy na pieczenie rolowane i schab nadziany śliwką oraz innymi farszami(...) chlapnie na kuchenkę, cukinia spadnie na podłogę, a ze schabowego odejdzie panierka. Wszystko podczas wykonywania, wydawać by się mogło, bardzo prostej czynności: obracania. Teraz to naprawdę stanie się...

  • Czy przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie medykamentów ma również stosowana w tym czasie dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii? Niektóre produkty, które na co dzień uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z określonymi lekarstwami czasem okazują się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby...

  • Zdrowa dieta, nowe smaki gdy maluch skończył rok

    ..., podwieczorek). Jednak nie mogą być objętościowo takie, jak dla dorosłego. Porcje powinny być nieduże. Dania urozmaicone i lekkostrawne (golonka czy tłusty schabowy z kapustą odpadają). Ważna jest  jakość(...) jeść kiszonki - kiszoną kapustę, kiszone ogórki. Z owoców może w końcu zasmakować truskawek, śliwek, czereśni oraz cytrusów. Spróbuj położyć plasterek kiwi czy połówkę truskawki na kanapkę. Pamiętaj...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., selery, szpinak, szparagi, brukiew, kalarepa, rzodkiewka, cykoria, botwinka, rzeżucha, dynia itd.; - mięso - chude, bez skóry, z kurczaka, indyka, królika, wołowina, chuda wieprzowina (szynka, schab...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...