• Informacje na temat:

    schab z cebula

Przepisy na temat: schab z cebula
  • Roladki ze schabu z warzywami

    Składniki: 4 plastry schabu  pół czerwonej papryki pół zielonej papryki 4 plastry boczku wędzonego cebula dymka olej pół szklanki białego wytrawnego wina 1,5 łyżki masła klarowanego kilka łyżeczek mąki  liść laurowy ziele angielskie rozmaryn sól pieprz Przygotowanie: 1. Papryki i cebulę pokrój w paski. Schab cienko rozbij, przypraw solą i pieprzem, na...

  • Schab w cebuli

  • Rolada ze schabu z morelą i miechunką

    Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 2 łyżki masła 1 posiekana cebula 5 ząbków czosnku 60 g Złotych owoców np. Bakalland (miechunka peruwiańska) 100 g moreli suszonych np. Bakalland(...) pomarańczowego, odstawiamy na pół godziny. Schab myjemy, na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy mięso ze wszystkich stron, odstawiamy do wystygnięcia. 2. Następnie na patelni roztapiamy łyżeczkę...

  • wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, chociaż na ciepło będzie bez galaretki :)

  • Schab z szałwią

    Sposób przygotowania 1. Odłóż 1 ząbek czosnku, resztę obierz i posiekaj. Schab potnij w plasterki. Natrzyj je czosnkiem. Posyp solą i pieprzem. Resztę warzyw, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz, umyj. Ziemniaki pokrój w plasterki, cukinie i cebule w kostkę, a pomidorki na połówki. W garnku rozgrzej olej. Smaż na nim kotlety ok. 7 minut. Wyjmij.  2. Na tym samym tłuszczu zrumień ząbek...

  • Pyszna, pieczona wieprzowina z dodatkiem cebuli, to propozycja dla tych, którzy lubią dobrze zjeść ;)

  • Schab pieczony ze śliwkami i daktylami

    Schab umyj, odetnij błony, natnij wzdłuż i wytnij środek mięsa.

  • Smaczne.Na podstawie przepisu z kuchni polskiej.

  • Schab w cieście francuskim z farszem ze złotych owoców i suszonej żurawiny

    Smak tradycyjnych wielkanocnych potraw warto odmienić za pomocą wyszukanych dodatków, które nadadzą potrawie zupełnie nowego wymiaru. Tradycyjny świąteczny schab możemy urozmaicić farszem przygotowanym na bazie Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) i suszonej żurawiny z sokiem z granatu.

  • Smaczna i delikatna cebula do sałatek na zimę.

Artykuły na temat: schab z cebula
  • Schab w kiszonej kapuście

    Przygotowanie Schab pokrój w plastry. Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.  Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż plastry schabu, obsmaż na rumiano. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej 1-2 łyżki...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Schab w gęstym pomarańczowym sosie

    Składniki: - 2 łyżki oleju rzepakowego - 6 kawałków schabu - odrobina sosu sojowego jasnego - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka świeżej siekanej szałwii + 6 listków - sól, pieprz Sos: - 1 łyżka masła - 2 szalotki lub mała cebula - 2 pomarańcze pokrojone w cząstki - 2 łyżki marmolady z pomarańczy - 1 szklanka bulionu z kurczaka - 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku - sól, pieprz...

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Zapiekanka ze schabem

    Sposób przygotowania: Schab krótko płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy około 40 minut, studzimy.  Obrane ziemniaki...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Schab faszerowany

    Mieszam sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem i octem winnym. Nacieram nim schab i odstawiam na noc do lodówki. Grzyby kroję...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Schab z sosem żurawinowym

    Schab umyj i odsącz przy pomocy papierowego ręcznika. Przełóż do miski i dopraw solą oraz pieprzem.Następnie polej oliwą, posyp tymiankiem i połową posiekanego czosnku. Odstaw na noc do zamarynowania. Na patelni podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut. Piecz w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i nakryj folią aluminiową.  Jabłka obierz...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...