• Informacje na temat:

    schab w sosie własnym

Przepisy na temat: schab w sosie własnym
  • Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka lub schabu, mieszanka warzywna chińska, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, łyżka cukru, łyżeczka pieprzu czarnego, łyżeczka imbiru mielonego, łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej, łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka octu balsamicznego - niekoniecznie. Ciasto: 3 jajka, 1,5 szklanki mąki...

  • Bardzo lubię schab duszony w sosie własnym. Robię go zawsze gdy mam schab, a schabowy jest mi nie po drodze.

  • Jak pozytywnie zaskoczyć bliskich w święta

    .... Szynka Świąteczna doskonale smakuje i na ciepło, i na zimno. Podczas świątecznego śniadania idealnie sprawdzi się schab pieczony lub szynka wędzona Naturrino, przełożone sosem śmietanowo-chrzanowym(...) schabu, a całość okraszamy pokrojonymi w kostkę marynowanymi śliwkami, posiekanymi orzechami i szczyptą przyprawy do piernika. Co zrobić z czasem, który nam zostanie? Przygotujmy kilka sosów...

  • Gdy znudzą się tradycyjne schabowe, wtedy wybieram mój przepis na kruchy i przepyszny schab w sosie własnym.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    W wielkanocnym menu można znaleźć zarówno potrawy, które królują na świątecznych stołach w całym nadwiślańskim kraju, jak i te bardzo lokalne. Do ogólnopolskich dań obowiązkowych należą wszelkiego rodzaju babki, słodkie mazurki, żurki i biała kiełbasa podana na ciepło. Choć wiele potraw z różnych regionów kraju bazuje na podobnych składnikach (jajkach, kiełbasie, chrzanie, schabie lub boczku), to...

  • Kruchy, soczysty schab pieczony w sosie na bazie cebuli. Trochę czasochłonny ale liczy się efekt końcowy :-)

  • Pomysł na szybki obiad, a co najważniejsze z własnej roboty sosem bez żadnych papierków co naprawdę nie wymaga wielkiej wiedzy i ogromu czasu a smak o niebo lepszy :) Zapraszam do wypróbowania !

  • Tradycyjny schab w sosie. Na tyle uniwersalny i ekonomiczny czasowo, że następnego dnia wystarczy podgrzać, podać z innymi dodatkami i... mamy nowy obiad.

  • Zrazy zrobione ze schabu wieprzowego, delikatne i smaczne ..

Artykuły na temat: schab w sosie własnym
  • Gotowe w pół godziny

    ...z tuńczykiem Składniki na 4 porcje: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 mała puszka kukurydzy, 1 średnia cebula, 1 ostra papryczka, 1/2 główki sałaty lodowej, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, 1 cytryna(...) schabu, 25 dag świeżych grzybów, 1/2 szklanki białego wina wytrawnego, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1 cebula, 1 papryczka chili, kilka gałązek natki pietruszki, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz...

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Święta inaczej

    Tradycyjnie :  Duszony w sosie własnym (zabielanym), z ziemniakami. W święta staramy się przygotować coś wyjątkowego. I jeśli chodzi o mięsa, mamy więcej fantazji. Natomiast rzadko zrywamy z tradycyjnym(...) w piekarniku schab, pierś z indyka i pasztet z soczewicy, który wyglądem i smakiem przypomina ten klasyczny. Zawiera jednak dużo witamin z grupy B i wapń (pomagający spalać tkankę tłuszczową). Ma też...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Włoskie wesele

    .... Ryba na weselu rzadko bywa podawana i zazwyczaj jest to kawałek łososia, na którego nie mogę już patrzeć. W Polsce na stole króluje wieprzowina (polędwiczki lub schab) albo nieśmiertelna polędwica...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Od zasmażki do fusion

    ..."Co mi tu jakieś farfalle wciskacie?".  Adiós, schaboszczaki! Do redakcji przyszedł e-mail. W jednym z centrów handlowych odbędzie się Foodmagedon, motywem przewodnim jest fleksitarianizm. Gdyby(...) ograniczenie mięsa w diecie ma coraz więcej zwolenników. Z podium spada schabowy, kiedyś występujący nawet w utworach lirycznych.  Pamiętacie "zasmażkę"? Piosenka OTTO, najlepszego w połowie lat 90

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    ..., selery, szpinak, szparagi, brukiew, kalarepa, rzodkiewka, cykoria, botwinka, rzeżucha, dynia itd.; - mięso - chude, bez skóry, z kurczaka, indyka, królika, wołowina, chuda wieprzowina (szynka, schab), dziczyzna, wędliny drobiowe; - ryby - wszystkie morskie i słodkowodne świeże lub mrożone, np. morszczuk, mintaj, tilapia, dorsz, pstrąg, łosoś, makrela, leszcz, dorada, sola, tuńczyk w sosie...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...