• Informacje na temat:

    schab majeranek czosnek

Przepisy na temat: schab majeranek czosnek
  • Schab z morelami

    Składniki: 1,5 kg boczku 15 dag suszonych moreli 10 dag suszonej żurawiny świeży rozmaryn łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżka majeranku 2 ząbki czosnku pół łyżeczki papryki chili w płatkach 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: 1. W moździerzu rozetrzyj czosnek, majeranek, sól i pieprz, połącz ze słodką papryką, płatkami chili i łyżką oleju, dobrze...

  • idealny do kanapek jak i na gorąco :)

  • Schab z szałwią

    Sposób przygotowania 1. Odłóż 1 ząbek czosnku, resztę obierz i posiekaj. Schab potnij w plasterki. Natrzyj je czosnkiem. Posyp solą i pieprzem. Resztę warzyw, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz(...) czosnku (w łupince). Dodaj cebule i ziemniaki. Podlej je bulionem. Gotuj 20 min. Po 10 min dołóż cukinie i pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Zioła opłucz. Natkę i majeranek posiekaj. Dodaj do potrawki...

  • Staropolski przepis, czyli schab ze śliwkami i czosnkiem. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z pieczywkiem. Polecam na świąteczny obiad.

  • Drugie danie - schab pieczony w świątecznym sosie

    Propozycja na danie główne to schab pieczony w sosie żurawinowym. Brzmi świetnie, jeszcze lepiej smakuje.

  • Schab jest soczysty ,lekko różowy i nie zmniejsza swojej objętości. Przepis dostałam od znajomej i go wypróbowałam.

  • Musztardowy specjał

    Sposób przygotowania 1. Mięso: schab umyj i osusz. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Po godzinie zalej go cydrem i odstaw w zimne miejsce na 8-10 godzin. W tym czasie obróć mięso parę razy. Wyjmij je i dokładnie wytrzyj. Musztardę wymieszaj z majerankiem i posmaruj mięso. Owiń je boczkiem, obwiąż bawełnianą nitką.  2. Brytfankę posmaruj cienko olejem. Włóż schab i podlej go 3 łyżkami cydru...

  • Nie zwykle aromatyczny schab dojrzewający, delikatna i krucha wędlina. Zrobicie ją sami w 7 dni.

  • Mięsna szpadka w trzech smakach

    Składniki: 100g filetu z indyka 100g polędwiczki wieprzowej 100g schabu bez kości 2 łyżki oleju musztarda sarepska np. Tarsmak Składniki-przyprawy: do indyka: sól, kurkuma, miód, musztarda, imbir do polędwiczki: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek do schabu: sól, papryka słodka, płatki chilli, zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Mięso...

  • Kruche i delikatne mięso.

Artykuły na temat: schab majeranek czosnek
  • Schab umyć, osuszyć. Natrzeć solą, czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Po marynowaniu naciąć wzdłuż...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze....

  • ...1,5 kg schabu z kością; łyżeczka majeranku; 3 - 4 ząbki czosnku; garść suszonych śliwek; kieliszek czerwonego wina; 2 - 3 goździki; łyżka smalcu; sól.

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego, majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Oto majeranek od kuchni. Fot. 123RF "Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem...

  • Schab ze śliwkami

    ...1,5 kg schabu z kością; łyżeczka majeranku; 3 - 4 ząbki czosnku; garść suszonych śliwek; kieliszek czerwonego wina; 2 - 3 goździki; łyżka smalcu; sól.

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Kotlety inaczej

    Tradycyjne kotlety schabowe nie muszą być zawsze takie same.

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    ...mięso (np. schab) lub drobiowe bez skórki (kurczak, indyk) i ryby. Kiełbasa powinna być dobrej jakości, mieć co najmniej 70 proc. mięsa i nie zawierać MOM-u (mięsa oddzielonego mechanicznie, w którym są(...) z nich toksyny. Warzywa i owoce grilluje się krótko, są zdrowe i lekkostrawne.  Zawierają błonnik ułatwiający trawienie. Najlepsze są cukinia, bakłażan, pieczarki, papryka, cebula, czosnek, kukurydza...

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...