• Informacje na temat:

    sambal oelek czy sos słodko pikantny

Przepisy na temat: sambal oelek czy sos słodko pikantny
  • Sos słodko-pikantny

  • Ostatni dzień listopada skrywa co raz krótsze i chłodniejsze dni. Sprawdzoną metodą na te pierwsze, jesienne chłody oprócz tradycyjnej pierzyny czy ciepłego kaloryfera są właśnie rozgrzewające dania. Ciepłe posiłki dodają energii, a przede wszystkim poprawiają nastrój. Krucha, mięciutka karkówka w słodko-ostrym sosie z pieczarkami i cebulką wydaje się być idealnym daniem na tą porę roku.

  • Pyszny obiad w orientalnym stylu - kurczak po wietnamsku - najlepszy w towarzystwie żółtego ryżu (ugotowanego z dodatkiem kurkumy) i np. mixu sałat ze zdrowym olejem :) A i najważniejsze - przepis i wykonanie by Mąż ;)

  • Doskonały sos do mięs, ryb, kanapek a po zmiksowaniu świetnie zastępuje chemiczny , sklepowy keczup.

  • Rozgrzewająca zupka :-)

  • Bardzo lubię zdrowe, warzywne sosy, które urozmaicają smak kanapek, wędlin czy jajek. Ostatnio przemiłą wizytę złożyli mi dobrzy znajomi, od których dostałam pyszny, lekko pikantny sos paprykowo - pomidorowy. Bardzo mi zasmakował i z pewnością zapisze się na stałe w moim kulinarnym menu. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na sos, który otrzymałam od Mariusza. Sos jest bardzo smaczny, przeplata wyraziste smaki warzyw oraz ziół, a całość podkreśla delikatnie ostra nuta. Koniecznie...

  • Sos jest przepyszny i bardzo prosty do wykonania,nie robię go może codziennie z uwagi na sporą kaloryczność,ale impreza czy też święta nie mogą się bez niego obejść.Wspaniale pasuje do wędlin,pasztetów,jaj czy zimnych mięs.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kurczak słodko-pikantny"

  • Sos słodko-kwaśny z cukinią to idealny dodatek do makaronu czy ryżu, a na zimno może być świetnym dodatkiem do kanapek.

  • :) ze "sprzątania" lodówki ;)

Artykuły na temat: sambal oelek czy sos słodko pikantny
  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich suszonych owoców...

  • Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w... Orzechy w czekoladzie Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów laskowych, które szybko przypadły do gustu mieszkańcom...

  • W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem. Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com   Bardzo dobrym...

  • Książka w łatwy, prosty i przystępny sposób przedstawia wszystkie klasyczne gatunki ciasta, proponując imponujący zbiór oryginalnych przepisów. Każdy rozdział omawia odrębny rodzaj ciasta, poczynając od precyzyjnego - krok po kroku - opisu jego przygotowania. Szczegółowe przepisy proponują najróżniejsze sposoby jego wykorzystania - zarówno na słodko, jak i na słono. Przy czym przepisy klasyczne uwspółcześniono, a w nowych, innowacyjnych propozycjach wprowadzono nieznane dotąd smaki lub...

  • Ile czekolady w czekoladzie? Z czego może zrobione być wino? 13,3 proc. wyrobów czekoladowych oraz 6,2 proc. wyrobów winiarskich wzbudziło zastrzeżenia Inspekcji Handlowej w trakcie kontroli prowadzonych na zlecenie UOKiK. Czy w sklepach kupujemy czekoladę? Fot. 123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak wypija rocznie 2 litry wina i zjada 1,2 kg czekolady*. Przepisy unijne w szczegółowy sposób regulują kwestie związane z jakością handlową oraz oznakowaniem zarówno wyrobów winiarskich, jak i...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...