• Informacje na temat:

    sałatki ze szparagów

Przepisy na temat: sałatki ze szparagów
  • To szparagi czynią wiosnę na talerzu

    Wiosną chcemy świeżości, koloru i lekkości na talerzu. Szukamy wiosennej potrawy, smacznej i zdrowej? Spróbujmy zatem sałatki z quinoi i zielonych szparagów.

  • Orzeźwiająca majowa sałatka ze pysznej nowalijki.

  • Sałatka szparagowo-ziemniaczana z liśćmi botwinki

    ...parmezanem. Ale przecież szparagi mogą być również elementem wielu dań - zup, sałatek, makaronów, tart, grzanek lub wspaniałym dodatkiem do mięsa czy ryby. Do przygotowania wiosennej sałatki potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów, 6-8 ziemniaków, 2-3 garści świeżego szpinaku, garść listków młodej botwinki, 3 ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz, 2 łyżki siekanego koperku, tarty...

  • Szybka i pyszna.

  • Szparagi na szybko

    Są niskokaloryczne i jednocześnie bardzo zdrowe! Uchodzą także za afrodyzjak. Dodatkowo mają tę zaletę, że można je przyrządzić ekspresowo, a jakże pysznie.

  • Smaczny pomysł na "Sałatka ze szparagów i truskawek"

  • Makaronowe sałatki pełne warzyw

    ...kawałki. Wrzuć je na osoloną i posłodzoną szczyptą cukru wodę. Gotuj przez 2 minuty, dorzuć główki szparagów. Odcedź je po niecałej minucie i przelej zimną wodą. Główki odłóż.  3. Kurczaka pokrój na kawałki. Świeży groszek wystarczy przepłukać, mrożony zblanszuj w wodzie po szparagach. Wymieszaj łodygi szparagów z resztą składników. Wmieszaj sos i przełóż do salaterki. Na wierzchu rozłóż główki...

  • Kuchnia z warzywami. Sezon szparagowy w pełni. To kari można przygotować zarówno z zielonymi jak i białymi szparagami.

  • Białe szparagi w majonezowym sosie

    Świetne jako przystawka zamiast sałatki.

  • Delikatna, pyszna zupa krem z białych szparagów. Spróbujcie póki szparagi są z nami :)

Artykuły na temat: sałatki ze szparagów
  • Sałatka ze szparagów, rzodkiewek, truskawek i rukoli

    ...osuszamy. Truskawki i rzodkiewki myjemy, kroimy na grube plastry. Sałaty myjemy, rwiemy na kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Podajemy natychmiast! Przepis pochodzi...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF/Picsel Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze...

  • Kuchnia pełna szparagów

    Sezon na szparagi rozpoczęty.

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Czas na szparagi

    Sezon na nie jest krótki, trwa zaledwie kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet. Dlatego nie zwlekaj, już teraz poddaj się szparagowemu szaleństwu.

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Sezon na szparagi

    .... Wybierajmy te, które mają wilgotne końce i zwinięte główki. Przed gotowaniem twarde, zdrewniałe końcówki zawsze odłamujemy lub odcinamy nożem.  Z białych szparagów zdejmujemy skórkę. Ale nie wyrzucajmy...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Grillowane szparagi z cytrynową śmietaną z sera koziego

    Nic nie zwiastuje wiosny lepiej niż zielone pędy szparagów przebijające się przez rozmarzającą ziemię. To one jako pierwsze ożywiają półki warzywniaków po zimowych miesiącach.

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

Wideo na temat: sałatki ze szparagów
  • Sałatka z kaszy, granatu i szparagów

    Niedawno rozpoczął się sezon na szparagi. Te wyjątkowo smaczne warzywa sprawdzą się w każdej potrawie. Gosia Molska w programie "Pytanie na śniadanie" zaprezentowała ciekawe i szybkie w przygotowaniu dania ze szparagami w roli głównej. (Źródło: TVP/x-news)

  • Zmysłowe smaki: Jak gotować zielone szparagi

    Zielone szparagi to zdrowe, niskokaloryczne i smaczne warzywo. Idealnie sprawdzi się w wiosennych sałatkach, jako dodatek do dań głównych czy samodzielna przekąska. Zobaczcie jak przygotować zielone szparagi aby cieszy oczy i podniebienie. Więcej pomysłów na szparagi na blogu „Zmysłowe smaki” Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Sałatka z karczochów z jajkiem

    Karczochy to bardzo zdrowe rośliny, które swoim smakiem przypominają szparagi, pięknie wyglądają, a na dodatek mają mnóstwo witamin i są niskokaloryczne! W Polsce ciągle są niedoceniane - a szkoda! By urozmaicić jadłospis i zachęcić do próbowania dań z karczochami, przygotowaliśmy dla was prosty przepis na sałatkę! To propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie wyjątkowy smak sycących przekąsek!