• Informacje na temat:

    sałatki z pora na zimę

Przepisy na temat: sałatki z pora na zimę
  • Przepisy na wiosenne sałatki, które przygotujesz w 15 minut

    W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienić swój...

  • Sałatka idealna do kanapek i wędlin.

  • Mandarynki w pysznej sałatce

    Mandarynki swój wyśmienity smak zawdzięczają południowemu słońcu w którym dojrzewają. To owoce, które znakomicie zastępują słodkie przekąski, a także doskonale nadają się do sporządzania deserów i sałatek. Najsmaczniejsze są jednak zimą, a ta dobiega końca. Pora roku nie ma jednak w pływu na smak mandarynek trafiających do nas w szczelnie zamkniętych puszkach. Jak możemy je wykorzystać w swojej...

  • Warto zrobić:)

  • Spaghetti najpopularniejszą zimową potrawą

    Potrawą najchętniej przygotowywaną w jesienne wieczory jest spaghetti i różnorodne zapiekanki. Powód? Jesień i zima sprzyja nieco cięższej diecie, w której lekkie sałatki są jedynie dodatkiem. Takie jedzenie potocznie zwane "comfort food" ma poprawić nam nastrój.

  • Smaczna, chrupiąca i długo "leżąca w brzuchu".

  • Magia cypryjskiej kuchni

    Podróże to nie tylko zabytki, piesze wycieczki i piękne plaże. Podróże to przede wszystkim odkrywanie kultury i smaków regionu. Na takie kulinarne wędrówki dobra jest każda pora roku, ponieważ wszystkie, kolejno niosą ze sobą niezapomniane smaki i aromaty. Cypryjczycy gotują sercem, a do tworzenia swoich znakomitych potraw wybierają te składniki, którymi aktualnie obdarza ich natura. Dlatego...

  • Pyszna sałatka z porów, szczególnie dla osób z anemią.

  • Sezon na kiełki

    ..., dania główne, duszone warzywa, pasty, sosy, kanapki, surówki oraz sałatki. Są one niezastąpione w kuchni azjatyckiej. Po zielone kiełki lucerny i pora oraz rzeżuchę chętnie sięgamy też, szykując...

  • Jak jest u Was z przetworami? Robicie czy raczej nie? Ja to nawet bardzo lubię zapełniać swoją spiżarnię kolorowymi słoiczkami. A w tym roku owoców i warzyw wszędzie pod dostatkiem i to nawet bardzo tanich. Co roku staram się przygotować kilka słoiczków tej sałatki, a w tym roku mam bardzo dużo cukinii, więc działam w kuchni dzień po dniu, już nawet zrobiłam dwie porcje. Sałatka jest bardzo smaczna, taka lekko pikantna, obłędnie pachnie czosnkiem i koperkiem. Fajnie jest tak zimą iść do...

Artykuły na temat: sałatki z pora na zimę
  • Idealna pora na czerwone buraki

    Możemy z nich przyrządzić zupy, sałatki, soki, a nawet nalewki i lody. Do wyboru mamy buraki okrągłe i bardziej słodkie - podłużne. Najlepsze są te osiągające nie więcej niż 8 cm średnicy. Gotowanie Buraki zawsze gotuję w skórce, dzięki czemu nie tracą zbyt dużo soku i cennych witamin oraz minerałów. Warzywa gotują się od 1 do 2 godzin, w zależności od wielkości. Żeby skrócić ten czas...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Jedzenie dla urody i zdrowia zimą

    ...podstawy wspomagającej nadnercza Eat Pretty - pięknej diety. Rozjaśnij ciemny poranek dawką witaminy C, wypijając codziennie ciepłą wodę z cytryną. Potem zjedz ciepłe wytrawne śniadanie.(...) Gotowane(...). Plany dla piękna na zimę Gdy rozpoczynasz kolejną porę roku, koncentrując się na planach dla piękna na najbliższe miesiące, jasno określasz kierunek podróży ku zdrowiu i urodzie. Skopiuj tę listę...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Zdrowe i oryginalne dodatki do obiadów

    Idealne surówki i sałatki na zimową aurę.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Nowalijki cię upiększą!

    Są skarbnicą witamin i minerałów. Dlatego przyrządzajmy z nich upiększające koktajle, sałatki i... kosmetyki!

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Dieta na problemy ze skórą

    ..., bo awokado zawiera dość tłuszczu. Poranny drink dla urody: woda z cytryną Po nocy twój organizm potrzebuje nawodnienia - podkreśla Jolene Hart. Dlatego zaraz po obudzeniu wypij szklankę letniej...

  • Czy zawsze około południa Twój organizm wysyła Ci niepokojące sygnały? Czujesz nagłą potrzebę opuszczenia stanowiska pracy? Te objawy są oczywiste – to PORA NA LUNCH! Caroline Craig i Sophie Missing postanowiły „ugryźć" lunch ze wszystkich stron. W rozsądny sposób pokazują, jak możesz zaoszczędzić pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe. Wyjątkowe przepisy na...