• Informacje na temat:

    salatki z pomidorem koktajlowym

Przepisy na temat: salatki z pomidorem koktajlowym
Artykuły na temat: salatki z pomidorem koktajlowym
  • Sałatka z marynowanymi pomidorkami koktajlowymi oraz kulkami mozzarelli

    Pomidory i mozzarella to doskonale dobrana para, dlatego wariacji na temat słynnej sałatki caprese nie brakuje. Tym razem proponujemy marynatę z dodatkiem czosnku, miodu i octu balsamicznego oraz aromatycznych ziół.

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Sałatka z pomidora i granatu

    Lekka i orzeźwiająca.

  • Witaminowe oczyszczenie w sam raz na lato. Dziesięciodniowy program detoksu zielonymi koktajlami odejmie kilogramów, doda energii, poprawi sprawność intelektualną i stan zdrowia. Przyrządzane z bogatych w składniki odżywcze zielonych warzyw liściastych i owoców koktajle są zdrowe i sycące, niskokaloryczne i pyszne. Po zakończeniu tego programu będziecie zaskoczeni, jak bardzo poprawiło się wasze zdrowie i samopoczucie. W tej książce znajdziecie listy produktów, przepisy i szczegółowe...

  • Kumato – najsłodszy z pomidorów

    Ze względu na kolor skórki Inaczej nazywany jest czekoladowym. Ta krzyżówka jest efektem pracy hiszpańskich rolników. W zimie, gdy inne odmiany pomidorów mają mało wyrazisty smak, kumato (9zł/ kg) wyróżnia się na ich tle słodkością i intensywnością.

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Żółte pomidory

    Mają wiele odmian. Przywędrowały do nas z Ameryki Południowej, a Europa zawdzięcza je wyprawom Kolumba.

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Tego o pomidorach nie wiedziałaś

    Na świecie występuje ponad 2 tys. ich odmian. Tylko u nas można znaleźć ich kilkadziesiąt. Jemy je na surowo, zapiekane i grillowane. Robimy z nich przetwory i leczo.

  • Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo! 1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w...

Wideo na temat: salatki z pomidorem koktajlowym
  • Pomidorowa kuchnia Darii Ładochy

    Daria Ładocha zdradziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na dania z pomidorami. Kiedy jest sezon na to warzywo? Blogerka kulinarna przygotowała: marynowaną sałatkę z pomidorów koktajlowych, gazpacho po tajsku, włoskie pieczone pomidory w ziołowym sosie z łososiem oraz pomidorową pastę do warzyw.