• Informacje na temat:

    sałatki na zimę w słoiki

Przepisy na temat: sałatki na zimę w słoiki
  • Lato zamknięte w słoiku

    .... Przechowuj do 3 miesięcy, a po otwarciu trzymaj słoiki w lodowce. Idziemy na jagody Lipiec to miesiąc jagód. Niestety wysyp tych pysznych owoców trwa krótko, a szkoda, bo jagody to prawdziwa(...), aby marynata trochę ostygła.  3. Zalej ciepłą marynatą ogórki. Zakręć słoiki. Wstaw do dużego garnka z wodą, podgrzewaj na małym ogniu. Gotuj 5-7 minut, aby zawartość się zapasteryzowała...

  • Pyszne buraki idealne na zimę zarówno na zupę jaki i na surówkę do obiadu

  • Czas na leśne owoce

    Dojrzewające w letnim słońcu, w ciszy leśnych zakątków, są apetycznym źródłem witamin i minerałów. Jedyną ich wadą – a jednocześnie jedną z wielu zalet – jest delikatność.

  • Pewnie każdy tak robi,ale podzielę się swoją wiedzą,ja tak robię od lat bez żadnego oleju i jeszcze nigdy mi się nie zepsuł.

  • Te wspaniałe rzodkiewki...

    Nazywane są warzywem pięknych włosów, poprawiają pamięć i pomagają przy problemach z żołądkiem. W dodatku smakują wyśmienicie!

  • Warto taką zrobić, zwłaszcza jeśli sami uprawiamy ogródek i mamy w nim zdrowe warzywa pozbawione chemii.Oprócz tego - szybką i gotową sałatkę do drugiego dania .

  • Świetnie wygląda, jest kolorowa, bardzo szybka i smaczna. Z podanych składników otrzymamy 13 półlitrowych słoików.

  • Jeśli macie jesienią nadmiar jabłek lub lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików. Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :)

  • Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z cukinią do słoików, Tak przygotowana sałatka idealnie nadaje się do podania jako dodatek do obiadu lub mięsiwa. Polecam wypróbować przepis.

  • Prosty przepis na marynowaną kalarepkę.

Artykuły na temat: sałatki na zimę w słoiki
  • Zapasy na zimę

    Suszone pomidory w oleju Składniki na 3-4 słoiki: 5 kg pomidorów, 1 łyżka octu winnego, 3/4 łyżki soli, 1 l oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego, 3-4 ząbki czosnku, świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek. Ponadto: 3-4 słoiki o poj. 315 ml. Pomidory umyj, przekrój na pół, łyżeczką wydrąż środki z pestkami. Duże blachy wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż pomidory (skórką do spodu...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Łatwy i skuteczny detoks po zimie

    Mamy trochę grzeszków na sumieniu - częściej jadłyśmy tłuste i mączne potrawy, mało się ruszałyśmy, zwłaszcza na powietrzu. Nic dziwnego, że u progu wiosny czujemy się osłabione, łatwiej się przeziębiamy. To dobry moment, by oczyścić organizm. Warzywno-owocowe koktajle pozwolą szybko uzupełnić niedobór witamin i minerałów, a sałatki i surówki, zapewniające błonnik, wspomogą nasz detoks. Nie...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Weekend mogę zaliczyć do udanych, bo plan został wykonany.  Sałatka  z czerwonej kapusty na zimę zrobiona. W tym roku zrobiliśmy 1 porcję-wyszło 7 jednolitrowych...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...zimę. Buraki marynowane Składniki na 4 słoiki (po ok. 300 ml):   1 i 1/2 szklanki białego octu winnego lub 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc., 1 kg małych buraków, 3 szklanki wody(...) papryki i zalej ostudzoną zalewą. Na wierzch każdego (uprzednio wyparzonego) słoika wlej pół łyżeczki oliwy i dobrze zakręć. Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Wlej dość ciepłą...

  • Przygotowując menu na przyjęcie, nie można zapomnieć o sałatkach. Prezentujemy wam kilka prostych i szybkich przepisów, dzięki którym zrobicie wrażenie na gościach. Fot. 123RF/Picsel Odpowiednia przekąska imprezowa powinna spełniać kilka warunków. Najważniejsze, aby była smaczna, poręczna i dobrze się prezentowała. Dlatego w tej roli dobrze sprawdzają się koreczki, paszteciki i wszystkie inne „drobnostki". Jeśli jednak nie macie czasu na mozolne nabijanie koreczków i przygotowywanie...

  • Suszone pomidory

    Zalane aromatyczną ziołową oliwą, są wspaniałym dodatkiem do mięs, zapiekanek, makaronów i sałatek. Teraz, zimą lepsze niż świeże!

  • Planując grilla, zadbajcie o to, aby na stole oprócz kiełbasy oraz karkówki pojawiły się również lekkie i smaczne sałatki. Będą świetną przeciwwagą dla mięs z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek z grilla, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie sałatki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...