• Informacje na temat:

    sałatki do słoików na zimę

Przepisy na temat: sałatki do słoików na zimę
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...rozpuścił. 3. Zredukuj ogień i gotuj dżem ok. 60 minut, aż zacznie gęstnieć. Gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i zostaw, aby wystygł. Słodko – pikantny sos(...) i zgęstnieją. Dodaj cukier puder i mieszaj, aby dokładnie się rozpuścił. Gotuj jeszcze 20-25 minut (często mieszaj), aby sos zgęstniał.  3. Przełóż gorący sos do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć...

  • Prosty przepis na marynowaną kalarepkę.

  • Czas na leśne owoce

    Dojrzewające w letnim słońcu, w ciszy leśnych zakątków, są apetycznym źródłem witamin i minerałów. Jedyną ich wadą – a jednocześnie jedną z wielu zalet – jest delikatność.

  • Świetnie wygląda, jest kolorowa, bardzo szybka i smaczna. Z podanych składników otrzymamy 13 półlitrowych słoików.

  • Te wspaniałe rzodkiewki...

    .... Rzodkiewki włożyć do wywaru, gotować 2 minuty i wyjąć. Następnie rozłożyć je do słoików i zalać zimnym wywarem. Jeśli rzodkiewki mają być dłużej przechowywane, trzeba je pasteryzować przez 15 minut...

  • Sałatkowych kombinacji w mojej spiżarni nie brakuje. Tym razem wersja z papryką, marchewką, pietruszką, kalarepą i cebulą.

  • W zimie na barszczyk ukraiński jak znalazł.

  • Idealny dodatek do obiadu przez cały rok

  • Szukacie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was. Z cyklu przetwory domowe na zimę : sałatka z ogórków do obiadu słoikowa - przepis krok po kroku.

  • Warto gromadzić różne warzywa na zimę, bo przecież teraz są w miarę tanie a w zimie się przydadzą .

Artykuły na temat: sałatki do słoików na zimę
  • Zapasy na zimę

    ...porcjami do umytych, wyparzonych i suchych słoików. Ważne jest, aby każdą porcję mocno ubić dłonią, żeby nie pozostało tam powietrze. Słoiki napełnij do 3/4 objętości (podczas procesu kiszenia kapusta(...) zakręć.Przechowuj je w chłodnym miejscu. Sałatka wielowarzywna Składniki na 5-6 słoików: 1 kg ogórków, 3 strąki papryki czerwonej, 1 strąk papryki żółtej, 1 mały kalafior, 3-4 cebule, 1 średnia marchewka...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna bądź żelatyna....

  • Łatwy i skuteczny detoks po zimie

    Mamy trochę grzeszków na sumieniu - częściej jadłyśmy tłuste i mączne potrawy, mało się ruszałyśmy, zwłaszcza na powietrzu. Nic dziwnego, że u progu wiosny czujemy się osłabione, łatwiej się przeziębiamy. To dobry moment, by oczyścić organizm. Warzywno-owocowe koktajle pozwolą szybko uzupełnić niedobór witamin i minerałów, a sałatki i surówki, zapewniające błonnik, wspomogą nasz detoks. Nie...

  • Osiem godzin w pracy, a w środku dnia łapie nas wilczy głód. Nierzadko sięgamy wówczas po kaloryczne i niezbyt zdrowe przekąski. A może by tak zmienić swoje nawyki żywieniowe? W końcu wystarczy kilka chwil, aby przygotować smaczną sałatkę, którą bez problemu możemy zjeść nawet przy biurku. Fot. 123RF/Picsel Z badań wynika, że obiad w pracy oznacza dla statystycznego Polaka kanapkę jedzoną pośpiesznie przy komputerze. Tymczasem badania wskazują, że zjedzenie odpowiedniego posiłku w pracy w...

  • Weekend mogę zaliczyć do udanych, bo plan został wykonany.  Sałatka  z czerwonej kapusty na zimę zrobiona. W tym roku zrobiliśmy 1 porcję-wyszło 7 jednolitrowych...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    Soczyste, aromatyczne i bajecznie tanie warzywa. Grzech nie zrobić z nich kilku słoików przetworów.

  • Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło. Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się...

  • Suszone pomidory

    ...je z piekarnika, włóż do miski i posyp ziołami: bazylią, oregano i tymiankiem. Dodaj ocet balsamiczny i czosnek, włóż do słoików i zalej gorącym olejem. Są gotowe już na drugi dzień. W sałatce...

  • Są smaczne, sycące i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Co więcej, doskonale sprawdzą się na rodzinnym przyjęciu, pikniku oraz jako obiad w pracy. O czym mowa? Oczywiście o nieśmiertelnych sałatkach makaronowych. Fot. 123RF/Picsel Sałatki z dodatkiem makaronu na naszych stołach królują od wielu lat. Jeśli stosunkowo niewielkim kosztem chcemy przygotować sycący posiłek dla wielu osób, są one niemal idealnym rozwiązaniem. Jednak co zrobić, aby sałatka była dla naszych gości prawdziwym...