• Informacje na temat:

    salatka zimowa buraki papryka

Przepisy na temat: salatka zimowa buraki papryka
  • Zwykle tę sałatkę przygotowuję w październiku, gdy wykopujemy w ogrodzie nasze buraki, ale w tym roku wyjątkowo ich nie uprawialiśmy. A jak trzeba coś kupić, to wiecie sami – wciąż odkłada się to na później. Ale tak naprawdę te pyszne buraczki możemy przygotować nawet zimą, tylko papryka będzie wtedy droższa.

  • Pierwszy raz robiłam tę sałatkę i na pewno jeszcze nie raz powtórzę,ponieważ nam smakowała.Przepis pochodzi z książki:smaczne dania z biedronką

  • Smaczna, na zimę, szybka, ciekawa, ładna

  • Fantastyczna w smaku, powiedzialabym nawet, ze wykwintna.

  • Nietuzinkowa kiszonka z warzyw zwykle nie używanych do kiszenia. Stanowi gotową surówkę do obiadu.

  • Przepis wypatrzony na blogu Ani. http://gogusiowo.blogspot.com/2016/01/biaa-saatka.html Pyszna sałatka z kurczakiem, mozzarellą i pieczarkami. Zdecydowanie nasze smaki, polecam :)

  • Wspaniała do dań mięsnych oraz chlebka z masłem. Smacznego.

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

  • Sałatka jest błyskawiczna i pyszna, to zdecydowanie jedno z bardziej udanych połączeń z tą rybką.

  • Sprawdzony przepis na "Zimowa zupa pomidorowa"

Artykuły na temat: salatka zimowa buraki papryka
  • Dodajmy sobie energii, czyli co jeść, gdy masz więcej niż 35 i 45 lat

    ...buraki pokrój w cieniutkie plastry. Skrop oliwą, oprósz solą i mielonym imbirem. Piecz 15 minut (obróć na drugą stronę) w temp. 180 st. C. Mus owsiano-owocowy: 3 łyżki płatków owsianych zmiksuj...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...

  • ...wykorzystać również ziemniaki, marchewki, buraki i cebulę, a także jajka na twardo, groszek, pokrojoną w kostkę, czy paski wędlinę, niektóre owoce oraz sery... Jeżeli szukasz inspiracji - zajrzyj do naszego...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Zdrowotne hity prosto z natury

    Mamy do dyspozycji coraz więcej naturalnych produktów z całego świata, które mają wyjątkowe właściwości dla zdrowia. Poznaj te, po które warto sięgać, gdy zbliża się sezon infekcji wirusowych.

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...o tej porze roku nie są. Lepiej kupować całoroczne, np. buraki, marchew, kapustę. Ziemniaki czy marchew wybieraj sprzedawane luzem, bez folii. Przemyśl, co z warzyw przygotować, bo jedne są bardziej...

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...

  • 5 leczniczych terapii z kolorowych warzyw

    .... C, K, kwas foliowy. Są źródłem potasu oraz cennego związku - likopenu - Papryka : Jedna papryka dostarcza tyle witaminy C, co dwie cytryny. Zawiera też dużo potasu - Rzodkiewki :  Dzięki zawartości żelaza, manganu i miedzi ułatwiają odbudowę czerwonych krwinek - Buraki : Bogate źródło magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Zawierają także kwas foliowy i witaminę C Przepisy: Surówka...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...