• Informacje na temat:

    sałatka ze słodkiej papryki i zielonych pomidorów na zimę

Przepisy na temat: sałatka ze słodkiej papryki i zielonych pomidorów na zimę
  • obrodziły pomidorki więc zrobiłam przetwory na zimę :)

  • Pyszna sałatka na zimę.

  • Nadmiar niedojrzałych pomidorów wykorzystuję każdego roku do przygotowania tejże sałatki.

  • Sałatki tej zupełnie nie było w planach, jednak pomidory w ogródku u rodziców nie zdążyły wszystkie dojrzeć w pełni , a w nocy przyszły przymrozki i niestety wszystkie trzeba było zebrać ,więc przepis był jak znalazł :-)

  • Wyszło mi wszystkich różnej wielkości 12 słoiczków.Sałatki mogą być również dodatkiem do kanapek.

  • Kiedy kończy się "sezon pomidorowy" zrywam zielone pomidory: część z nich pozostawiam by dojrzały a z reszty robię pyszny zielony sos na zimę.

  • Idealna sałatka jako dodatek do dań. Sałatka dobra do wszystkiego, obiadów, do kanapek, również do wyjadania ze słoika.

  • Idealna do obiadu, ale może być też wykorzystana jako dodatek do innych sałatek – wystarczy dodać np: pokrojoną szynkę, ser oraz kukurydzę i majonez. Można ją też użyć jako pikle na kanapki. Proporcja na 12 słoików o pojemności 300-350 ml.

  • Pamiętamy te smaki...jedna z lepszych, "babcinych" sałatek. Postanowiliśmy ją zrobić bo pomidory nie dojrzały (wiemy, że odstawienie w ciemne miejsce pomoże), a już dawno jej nie jedliśmy.

  • Sezon na cukinię trwa w najlepsze! To idealny czas na przygotowanie przetworów z cukinii i zatrzymanie smaków lata na dłużej. Dziś proponuję Wam pyszny sos z cukinii i papryki. To smaczna i zdrowa alternatywa dla sosów w słoikach ze sklepowych półek. Ten słodko - kwaśny sos jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Jest świetnym dodatkiem do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla, kanapek, a nawet jako sos do pizzy. Polecam Wam gorąco!

Artykuły na temat: sałatka ze słodkiej papryki i zielonych pomidorów na zimę
  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...pierogów lub faszerowanej papryki. MODNA JAGLANA: Oczyszcza organizm. Poprawisz dzięki niej kondycję włosów, skóry i paznokci, osłabionych o tej porze roku. To zasługa zawartej w niej krzemionki(...) poziom cukru we krwi. TRENING NAPRZEMIENNY: Jeśli przez całą zimę nie jeździłaś na rowerze, zacznij od półgodzinnej przejażdżki, kilka razy w tygodniu. Jadąc, zmieniaj tempo jazdy: przez 5 minut...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet

    ...parmezanem. Surówka z marchewki. ● KOLACJA Razowe spaghetti z wędzonym łososiem i natką. Sałatka z pomidorów i gotowanej fasolki szparagowej.DETOKS NA BAZIE JAGLANKI DETOKS NA BAZIE JAGLANKI Kasza(...) ani nerek. Pamiętaj tylko, aby pić teraz dużo wody, przynajmniej 2,5 litra dziennie. MENU ● ŚNIADANIE: Jajecznica na parze z 2 jajek, sałatka z cykorii, pomidora i jogurtu naturalnego. ● II...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Popraw formę i nastrój kolorowym menu

    ..., zioła, kiwi. Jedz świeże, w sałatkach, surówkach, koktajlach, z odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego. Kwas foliowy, czyli witamina B9: Zielenina to główne jego źródło. Kwas foliowy bierze udział(...) cukru. Popołudnie i wieczór to czas warzyw - jedzmy je w surówkach, sałatkach oraz na ciepło. Liczy się wszystko: pomidorki upieczone z rybą, marchewka zapieczona z kaszą czy liść kapusty wyjęty...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Kuchnia Pięciu Przemian

    ..., 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki. M - ½ szklanki ryżu, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 gałązka świeżego rozmarynu, szczypta czarnego pieprzu. W - sól. D - kilka suszonych pomidorów. ) - 1 łyżeczka koprku. Zagotować wodę. Dodawać składniki w podawanej kolejności. Posypać koperkiem. Sałatka z kukurydzą i sałatą Składniki: Sos: Z- 2 łyżki oliwy, M - 1 ząbek czosnku...

  • Kolejne Zdrowe Warsztaty Kulinarne organizowane przez marki Fit&Easy, Borges i Bosch przebiegły pod hasłem Sałatki dla Zabieganych. Centrum Domowych Inspiracji odwiedziła Katarzyna Skrzynecka. Co proponuje zabieganym pani Katarzyna?   Autorska sałatka Katarzyny Skrzyneckiej Składniki dla 4 osób:4 piersi z kurczaka, zamarynowane w sosie sojowym, suszonym czosnku w pudrze i kolorowym pieprzu½ główki sałaty lodowej (ew. opakowanie mieszanki sałat)2 pęczki sałaty rucoli1 zielony ogórek...

  • Jedz to, co daje supermoc!

    ...pokoleń. Gdy nasiona zaczynają kiełkować, cały zapas witamin i minerałów przechodzi do zielonych pędów. Są w nich witaminy C, D, E, K, żelazo, magnez, wapń, selen oraz łatwo przyswajalne białko. Kiełki...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...