• Informacje na temat:

    sałatka z surowym brokułem i kalafiorem

Przepisy na temat: sałatka z surowym brokułem i kalafiorem
  • Kulinarne abc

    Sprawdzone rady!

  • Wypróbowany przepis na "Sałatka z kalafiorem i brokułem"

  • Kwiaty: Nie tylko piękne, ale i... smaczne

    Stokrotkami lub bratkami można nie tylko dekorować potrawy. Kwiaty te gwarantują również doznania... kulinarne.

  • Jak to w weekend pewnie się trochę zaszalało, więc jeśli chcecie dzisiaj zjeść coś lżejszego to mam dla Was idealną propozycję. Będzie smacznie, prosto i zdrowo. Delikatny ryż, do tego brokuł, kalafior, rzodkiewki i mnóstwo przypraw. Czego chcieć więcej. Jeśli chcecie, aby było jeszcze bardziej pożywnie można dodać pierś z kurczaka. Ale i bez niego smakuję wyśmienicie. Zapraszam :)

  • Jest smaczna - oceńcie sami po jej zrobieniu polecam

  • Kolejna moja sałatka z surowym brokułem

  • Do wiosny jeszcze daleko, ale żeby umilić sobie trochę to oczekiwanie zapraszam na bardzo wiosenną surówkę. Najlepiej smakuję z warzyw, które są w pełni sezonu, ale pewnie i teraz uda Wam się zdobyć świeżego kalafiora czy też brokuła. Ważne, żeby były świeże, a nie mrożone bo będziemy je wykorzystać na surowo. Na początku trochę się zdziwiłam, że można je jeść na surowo, ale nic bardziej mylnego. Surówka jest bardzo wyrazista w smaku, a do tego zachowała całe bogactwo witamin. Bardzo polecam :)

  • Moja ulubiona sałatka do dań z grilla, ale również z pieczywkiem i wędliną świetnie smakuje. Polecam:)

Artykuły na temat: sałatka z surowym brokułem i kalafiorem
  • Król kalafior

    ...zieleninę, np. listki rukoli. Taka sałatka jest naprawdę pyszna. Warto spróbować!  Ponadto cienkie plasterki surowego kalafiora lub małe różyczki maczane w sosie musztardowym lub majonezowym mogą być(...) współgra także z jajkiem, fasolą, orzechami, śmietaną, kukurydzą. Takie składniki idealnie sprawdzają się w kalafiorowych sałatkach. Najpopularniejszy jest w kolorze białym. Ale można też kupić...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Tego o brokułach nie wiedziałaś

    Brokuły, zwane także kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem, zachowują najwięcej właściwości odżywczych, gdy spożywa się je na surowo.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Dlaczego warto jeść kalafiory?

    ​Kalafiory nie bez powodu nazwane są warzywami młodości. Zawierają cenne związki, które chronią nas przed nowotworami, a także odmładzają. Ponadto, są niskokaloryczne, a także bogate w witaminy i minerały. Nic, tylko jeść!

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Pyszne sałatki

    ...daje ogromne możliwości wyboru składników, z których przysmak powstanie. Sałatka może być delikatna w smaku lub pikantna. Jeśli przyrządzimy ją z owoców, zmieni się w kolorowy deser, który z apetytem zje nawet roczny szkrab. W odróżnieniu od sałaty i surówki, które serwujemy jako dodatek do głównego dania, sałatka to pełnowartościowa potrawa i dobry pomysł na rodzinną przekąskę. Sałatka dla skrzatka...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Kwiaty na talerzu

    ...siatkówkę oka przed promieniowaniem UV, wzmacniając nasz wzrok. Świeże płatki świetnie komponują się w sałatkach, ale też i potrawach mięsnych, rybnych, tartach czy w zupach. Mogą stanowić dodatek do ryżu...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...