• Informacje na temat:

    sałatka z surowego kalafiora z rokpolem

Przepisy na temat: sałatka z surowego kalafiora z rokpolem
  • Sezon już powoli się kończy, więc łapmy jeszcze co możemy aby wykorzystać wszystko do woli. Surowe warzywa połączone z majonezem każdy lubi, więc oto moja propozycja na pyszną sałatkę.

  • „Kalafior, to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem” - tak humorystycznie określił to warzywo Mark Twain. I chyba coś w tym jest! Bo choć kapuście niczego nie brakuje, kalafior ma ogromny potencjał kulinarny i świetne właściwości prozdrowotne. Potrzebuje kilku prostych dodatków, by zabłysnąć w oryginalnym daniu. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i smaczny w każdej postaci! Dziś główną rolę odegrał w sałatce. Młody, chrupiący, surowy kalafior w towarzystwie kilku prostych składników...

  • Pyszna, zdrowa i bardzo łatwa do przygotowania surówka

  • Do wiosny jeszcze daleko, ale żeby umilić sobie trochę to oczekiwanie zapraszam na bardzo wiosenną surówkę. Najlepiej smakuję z warzyw, które są w pełni sezonu, ale pewnie i teraz uda Wam się zdobyć świeżego kalafiora czy też brokuła. Ważne, żeby były świeże, a nie mrożone bo będziemy je wykorzystać na surowo. Na początku trochę się zdziwiłam, że można je jeść na surowo, ale nic bardziej mylnego. Surówka jest bardzo wyrazista w smaku, a do tego zachowała całe bogactwo witamin. Bardzo polecam :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Superszybka sałatka z gruszką i rokpolem"

  • Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z rokpolem"

  • Bardzo smaczne i proste danie, idealne do potraw z grilla i nie tylko:)

  • Do zielonej sałatki nie potrzeba wiele dodatków. Wystarczy świeża mięta i sok z cytryny. Całość stanie się bardzo orzeźwiająca, ale i pożywna. Dla chrupkości dodajcie podprażony słonecznik

Artykuły na temat: sałatka z surowego kalafiora z rokpolem
  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Kolejne Zdrowe Warsztaty Kulinarne organizowane przez marki Fit&Easy, Borges i Bosch przebiegły pod hasłem Sałatki dla Zabieganych. Centrum Domowych Inspiracji odwiedziła Katarzyna Skrzynecka. Co proponuje zabieganym pani Katarzyna?   Autorska sałatka Katarzyny Skrzyneckiej Składniki dla 4 osób:4 piersi z kurczaka, zamarynowane w sosie sojowym, suszonym czosnku w pudrze i kolorowym pieprzu½ główki sałaty lodowej (ew. opakowanie mieszanki sałat)2 pęczki sałaty rucoli1 zielony ogórek...

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...

  • Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle? Ciasto250 g mąki220 g brązowego cukru225 g roztopionego masła1 łyżeczka wanilii2 łyżki mleka1 łyżeczka soli2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej 2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych) Z czekoladowymi markizami4 czekoladowe markizypatyczki do lizakówkolorowa posypka do dekoracji Z masłem orzechowymfolia aluminiowa3 łyżki masła orzechowego3 ciastka zbożowe Z pistacjamisolone...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...