• Informacje na temat:

    sałatka z pory wielkanoc

Przepisy na temat: sałatka z pory wielkanoc
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką

    Wielkanoc to nie tylko potrawy z jaj czy słodkie wypieki. Pamiętajmy, że wiosenne święta jak żadne inne sprzyjają serwowaniu nowalijek, w różnych postaciach. Rzodkiewki, szczypiorek, sałata - po nie zawsze warto sięgnąć.

  • 1 porcja: 110 kcal

  • Wielkanoc w stylu fit. 7 skutecznych rad, jak nie przytyć w święta

    Czy święta zawsze oznaczają dodatkowe kilogramy? Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć? Konrad Gaca, znany specjalista żywieniowy, który odchudził tysiące Polaków, podpowiada, jak uniknąć nadprogramowych kilogramów w tym szczególnym czasie.

  • Pyszna wersja tradycyjnego jajka z chrzanem na Wielkanocny stół

  • Sprawdzony przepis na "Sałatka jarzynowa na Wielkanoc"

  • Kotleciki jajeczne nie muszą być koniecznie wielkanocne, sprawdzą się w każdej porze roku, gdy dopadnie Was kuchenny kryzys twórczy i totalny brak pomysłów. A że jajka jednoznacznie kojarzą się z wielkanocnymi świętami, stąd i moja propozycja. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji - ze względu na przybycie gości.

  • Na Wielkanoc – sałatka idealna! Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań, dlatego dziś mamy dla was przepis na pyszną i szybką sałatkę śledziową. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

  • Idealna np na komunijne śniadanie. Błyskawicznie i prosto przygotowana hurtowa ilość tradycyjnej sałatki, bo my tak mamy, że jak się spotykamy w większym rodzinnym gronie, to każdy dom przygotowuje jakąś specjalność :) To super rozwiązanie, które oszczędza czas przygotowań dużych uroczystości. Przepis na ok. 2,5 kg sałatki - koszt składników ok. 50 zł. a składniki są podzielne przez 4 :)

  • idealna na Wielkanoc do wędlin

Artykuły na temat: sałatka z pory wielkanoc
  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...

  • Wielkanoc inna niż wszystkie. Sposoby na rodzinne spotkania

    Jeszcze niedawno odpuszczenie sobie tradycyjnych przygotowań do Wielkanocy mało komu mieściło się w głowie. Na taką ekstrawagancję decydowali się wyłącznie indywidualiści z grubym portfelem lub ci, którzy nie łączyli świąt z potrzebą celebrowania ich w zwyczajowy sposób. Dziś sprawy mają się zupełnie inaczej. Coraz odważniej decydujemy się na to, by zrezygnować z wiosennych porządków...

  • Rodzinne spotkania, radosna atmosfera i odpoczynek – w ten sposób wielu z nas wyobraża sobie Wielkanoc idealną. Najważniejsze święto chrześcijańskie to także celebracja budzącej się do życia przyrody. Fot. materiały prasoweWypełnione jest wieloma tradycjami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Istotna część różnorodnych zwyczajów związana jest, oczywiście, z jedzeniem! Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez święconki, śniadania wielkanocnego i długich biesiad przy suto zastawionym...

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...jestem chora bo potrzebuję wtedy wrócić do znanego kokonu emocji, odczuć i smaków, jak wtedy, gdy byłam małą dziewczynka i tato gotował specjalnie dla mnie rosół… Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez(...) na cześci, opiekam nad ogniem końcówki pałek i skrzydełek – to nadaje niesamowity smak!... Pokrywam wodą i gotuję aż zbierze sie szum. Usuwam i dodaję: 2 pory, pęczek zielonej pietruszki – korzenia...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Fakty i mity o jajkach

    Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek komentuje Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • W tym roku pierwszy raz robie sniadanie Wielkanocne u siebie. Sama   Czyli sama gotuje i wszystko przygotowuję. Zakwas od niedzieli stoi na oknie, pięknie...

  • Marka Florina, dystrybutor małego AGD powraca z kolejnym konkursem dla pasjonatów gotowania. Tym razem tematem przewodnim są potrawy wielkanocne. Zadanie konkursowe polega na przesłaniu przepisu oraz zdjęcia dowolnej potrawy wielkanocnej. Na fotografii powinno znaleźć się również hasło: Wielkanoc z Floriną (np. jako napis na kartce). Zgłoszenie można przesyłać od 20 marca do 16 kwietnia za pośrednictwem formularza konkursowego dostępnego tutaj. Na zwycięzców czekają bony na zakupy w sieci...