• Informacje na temat:

    sałatka z porów i jajek

Przepisy na temat: sałatka z porów i jajek
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką

    ...przyrządzić jej jarską wersję. Używamy wtedy rzodkiewek, szczypiorku, jajek na twardo, młodej cebulki. Posiekane składniki łączymy ze sobą, dodając ziarnisty serek wiejski, a jego ilość dostosowujemy do własnych upodobań (1 lub 2 opakowania). Doprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy plasterkami rzodkiewek. Ostrzejsza będzie sałatka przyrządzona z pora (biała część), rzodkiewek, kukurydzy z puszki i jajek...

  • Smaczna, szybka do zrobienia, niedroga

  • Sałatki ziemniaczane

    Sałatka nicejska 40 dkg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 40 dkg ugotowanej zielonej fasolki (może być z puszki), czerwona cebula, strąk słodkiej zielonej papryki, 40 dkg małych twardych(...) pokroić w drobną kostkę, rozdrobnić też jajka i filety. Wszystkie składniki połączyć z sosem i wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki, przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Sałatka bałkańska...

  • Idealna do ziemniaków i mięsa.

  • Sałatki i surówki

    .... Kapustę odsączyć z nadmiaru kwasu i nieco drobniej pokroić. Wymieszać z pokrojoną cebulką i majonezem. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku. Surówka ma 340 kalorii. Sałatka z porów - pół kg porów - łyżka(...) posiekaną rzeżuchą. Pokropić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku solą. Surówka zawiera około 140 kalorii. Podawać do jajek, ryb lub mięsa. Surówka z kapusty pekińskiej - 30-40 dag kapusty...

  • Smaczna sałatka na każdą okazję.

  • Sałatka z porów - przysłała Ania

    1 duży por; 4 jajka na twardo; 2 jabłka; mały słoiczek majonezu np. Helmans Babuni; 1 kubek śmietany 18%; sól; pieprz

  • coś dla lubiących pikatnego w smaku pora

  • Składniki : 1 pierś z kurczaka, 5 plastrów ananasa, 1 słoik selera w zalewie, 1szt por (tylko biała część), 4 jajka, majonez+jogurt naturalny, sól, pieprz.

  • łatwa, szybka do zrobienia i smaczna

Artykuły na temat: sałatka z porów i jajek
  • Chrupiąca sałatka

    Tę sałatkę robi się naprawdę błyskawicznie. Zamiast jajek dodaj żółty ser, a kukurydzę zastąp groszkiem – będzie bardziej kolorowo.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Pory na 4 sposoby

    Sałatka z porów Pory pokroić w krążki i blanszować we wrzątku 2-3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki, ser pokroić w słupki, szynkę(...) sosem.   Gratin z porów   Pory pokroić na 8-10 cm kawałki. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać mleko, cały czas mieszając i gotować...

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Pora na pora

    ...porów. Zapiekamy do czasu, aż ser lekko zacznie się rozpuszczać. Tarta porowa Jasnozielone i białe części 3 - 4 porów kroimy w talarki. Podsmażamy (do miękkości) na maśle - na małym ogniu, od czasu(...), zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy. Sałatka z porem Por lubi się z drobiem, jajkami, większością warzyw, makaronem i ryżem, a także z jabłkiem, gruszką, orzechami i serem. Może...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Fakty i mity o jajkach

    Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek komentuje Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich...

  • Bento: Jogurtowe placuszki i sałatka ziemniaczana z kurkami

    Po słodkim śniadaniu pora na pożywną sałatkę ziemniaczaną. Oczywiście z dodatkiem smażonych kurek. Jest pyszna na ciepło, jak i na zimno. Możecie podać ją na obiad z dodatkiem sadzonych jajek(...) papierowy ręcznik. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Sałatka ziemniaczana z kurkami Porcje: 2. Czas: 15 minut. Trudność: łatwe...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

Wideo na temat: sałatka z porów i jajek