• Informacje na temat:

    sałatka z makreli z czerwoną fasolą

Przepisy na temat: sałatka z makreli z czerwoną fasolą
Artykuły na temat: sałatka z makreli z czerwoną fasolą
  • Co jeść, by złagodzić objawy reumatyzmu

    Dostarczaj organizmowi witaminę D i kwasy omega-3, które znajdziesz w tłustych rybach morskich (w śledziu, makreli, tuńczyku), olejach, żółtkach jaj, oraz antyoksydanty (w warzywach i owocach(...) grahamka z pastą z makreli, jajkami, natką pietruszki, woda.  Obiad  Barszcz czerwony z uszkami, ziemniaki, pulpety z indyka w sosie pomidorowym, surówka z kapusty, kompot albo zupa jarzynowa, kasza...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Więcej cholesterolu. Tego dobrego!

    „Dobry” cholesterol, czyli HDL, dba o zdrowe tętnice! Wyłapuje on nadmiar cząsteczek „złego” cholesterolu – LDL i transportuje je do wątroby, gdzie zostają unieszkodliwione! Radzimy, jak się odżywiać, by obniżyć poziom szkodliwej frakcji cholesterolu, a podwyższyć poziom dobrej.

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Dieta, dzięki której łatwiej rzucić palenie

    ...plan dnia (propozycje) Śniadanie: Serek wiejski z warzywami, pomidorem, ogórkiem kiszonym i szczypiorem, z grahamką. Szklanka naturalnego soku pomarańczowego. Drugie śniadanie: Sałatka owocowa z 1 kiwi, 1/2 banana, 1/2 jabłka, kilku winogron (lub truskawek), 1/2 pomarańczy, skropiona sosem (z 1 łyżki miodu, 3 łyżek soku z cytryny, szczypty cynamonu), posypana migdałami. Obiad: Sałatka...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Skuteczne kuracje na wirusowe zapalenie stawów

    Za wirusowe zapalenie stawów mogą odpowiadać różne wirusy od różyczki po zapalenie wątroby typu B lub C. Bólom, sztywności, obrzękom i zaczerwienieniu stawów mogą towarzyszyć również inne objawy, np. różyczka – powoduje czerwoną wysypkę i gorączkę, wirus zapalenia wątroby – wywołuje bóle głowy, nudności, bóle mięśniowe. Rozpoznanie choroby ułatwia badanie USG, tomografia komputerowa albo...

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Co jeść w pracy?

    ...wiejskiego. Nie zawiera soli, a też jest dobrym źródłem sycącego białka. W liczbach: węglowodany 182 g, białko 24 g, tłuszcze 11 g, błonnik 2 g Kolorowa sałatka z krewetkami 314 kcal Dostarczy(...) cholesterol. Zawarte w nim dobre tłuszcze obniżają jego "złą" frakcję LDL. W liczbach: węglowodany 34 g, białko 24 g, tłuszcze 11 g, błonnik 5 g Sałatka z ciecierzycą 390 kcal Dla lubiących konkrety...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....