• Informacje na temat:

    sałatka z kuskus tradycyjna

Przepisy na temat: sałatka z kuskus tradycyjna
  • Idealna letnia przekąska: pomidory faszerowane kuskusem

    ...pomidory, 150 g kuskusu orkiszowego, 40 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich, 8 listków mięty 10 listków bazylii, 100 g oliwy z oliwek, 1 średni ogórek gruntowy, garść łuskanego świeżego groszku, 1 łyżkę stołową curry, łyżkę pestek dyni lub słonecznika, sól i pieprz. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do niego rodzynki, studzimy. Z pomidorów skrawamy "czapeczki" tak, aby...

  • O kuskus przypomniała mi moja koleżanka. Nie jadłam go sto lat! :) Zrobiłam tę sałatkę, a dzisiaj serwuję do obiadu jako dodatek do kurczaka:) Pycha!

  • Finger food, sałatki i ciepłe dania, czyli sylwestrowe menu

    ...sałatkę, nie trzeba ograniczać się do jednego dużego naczynia, bowiem małe słoiczki lub niskie pucharki sprawdzą się równie dobrze. Sałatka makaronowa z warzywami i kurczakiem czy pomidory nadziewane sałatką z kuskusu z pewnością podbiją podniebienia niejednego imprezowicza. W menu nie powinno zabraknąć także słodkich przekąsek. Eksperci proponują m.in. pełnoziarniste muffiny z ulubionymi...

  • Tradycyjna sałatka najlepsza:)

  • Groszek - 10 łatwych przepisów

    ...doprawić na ostro i podać np. z pieczywem, z grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika. 2. W wielu sałatkach. Groszek doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnej sałatce jarzynowej, jak też w sałatkach z mięsem lub rybami. Idealnie pasuje np. do sałatki śledziowej z ziemniakami lub jabłkiem. 3. Pasta do kanapek. Zmiksowany zielony groszek konserwowy, doprawiony do smaku solą oraz pieprzem...

  • Tradycyjna sałatka warzywna, zawsze smakuje. Królowa wielu przyjęć i świąt. Polecam :)

  • Idealne smakołyki na wakacyjny piknik!

    Z roku na rok pikniki cieszą się coraz większą popularnością. Smakołyki zabierane na ucztę na świeżym powietrzu powinny być lekkie, smaczne i szybkie w przygotowaniu. W takich warunkach, poza standardowymi kanapkami, sałatkami czy owocami, doskonale sprawdzą się zbożowe ciasteczka lub… kisiel na zimno, który zapewni przyjemne uczucie chłodu w upalny dzień!

  • Tradycyjna polska sałatka jarzynowa z ugotowanych w mundurkach warzyw, połączonych majonezem. Pyszna klasyka. Danie, które łączy pokolenia. Smakuje u nas każdemu: dziadkom, rodzicom i wnukom. Do dzisiaj pamiętam jak rodzinnie szykowaliśmy ją przed praktycznie każdą imprezą :)

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...z bagietką, mięsem, dodają do zup oraz kuskusu. Gotową pastę zamkniętą w puszce, słoiczku lub tubie można kupić w każdym markecie. Sucha mieszanka (zawsze smakuje nieco inaczej) jest z kolei dostępna na targach i bazarach - wystarczy rozrobić ją z oliwą. Zanim na stole pojawi się kuskus lub smażony ryż, podawana jest jeszcze jedna potrawa, która pełni funkcję przystawki lub pierwszego głównego dania...

  • Najlepszy przepis na pełną smaku w pełni tradycyjną sałatkę jarzynową. Ważne jest aby marchewka, pietruszka i seler nie pochodziły z puszki czy słoika. Idealnie aby warzywa pochodziły z wcześniej przygotowanego rosołu. Wody po ugotowaniu warzyw nie wylewamy - będzie ona idealna bazą pod sosy czy zupy. Cebule można zastąpić niewielką ilością zmiękczonego solą, pora. Tradycyjna sałatka jarzynowa naszych babć nie zawiera kukurydzy słodyczy dodają jej jabłka.

Artykuły na temat: sałatka z kuskus tradycyjna
  • Szybki kurs jedzenia kuskusu

    ...włoskich. Pyszna (i bogata w białko!) jest także sałatka z kuskusem, ciecierzycą i soczewicą. Ugotuj je, dodaj skrojoną czerwoną kapustę, suszoną żurawinę, kolendrę i pora. Przypraw sosem ze(...)W Afryce, skąd pochodzi, był pozostałością po mieleniu pszenicy na żarnach. W naszej kuchni zyskuje popularność, bo jest zdrowy i łatwy do przyrządzenia. Jak gotować? Kuleczki kuskusu pęcznieją pod...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Kuchnia Maroka

    Przepisy z ojczyzny kuskusu.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Łatwe przepisy na dania z parówkami

    ...1. Sycąca sałatka Pokrojone parówki, podgrzane i obsmażone, można dodać do wielu sałatek – np. makaronowej, ziemniaczanej czy z kaszą kuskus. Taką pożywną przekąskę warto podać na ciepło! 2. Prosta tarta Zamiast wielu dodatków – same parówki na spodzie z kruchego ciasta! Taką wytrawną tartę przygotujesz raz-dwa. To ciekawy, prosty pomysł na smaczną i sycącą przekąskę, jeśli np...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • Izrael intensywnie pachnący

    ...- pasty sezamowej oraz zmielonych nasion kolendry i kminu. Żeby awokado nie ściemniało od razu po przekrojeniu wkłada się je do wody z sokiem z cytryny, a żeby sałatka miała bardziej treściwy smak, możemy(...), które doskonale nas nasyci. Podobnie z natki pietruszki, z kuskusem i świeżymi warzywami, która zachęca świeżością i jest bardzo zdrowa. Pamiętajmy, że jedną z zasad tradycyjnej kuchni żydowskiej jest...

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Szlachetna pszenica durum

    ...sklejają się i wyróżnia je żółty kolor. Obok makaronów szlachetnych z pszenicy durum otrzymuje się  kaszę kuskus. Czy watro włączyć kaszę kuskus do swojej diety? Czym się ona charakteryzuje? - Na przestrzeni ostatnich lat kasza kuskus zrobiła błyskawiczną karierę. Główną zaletą tej kaszy jest jej niezwykle proste przygotowanie. Kaszę kuskus należy po prostu zalać wrzącą wodą, na chwilę...

  • Kolejne Zdrowe Warsztaty Kulinarne organizowane przez marki Fit&Easy, Borges i Bosch przebiegły pod hasłem Sałatki dla Zabieganych. Centrum Domowych Inspiracji odwiedziła Katarzyna Skrzynecka. Co proponuje zabieganym pani Katarzyna?   Autorska sałatka Katarzyny Skrzyneckiej Składniki dla 4 osób:4 piersi z kurczaka, zamarynowane w sosie sojowym, suszonym czosnku w pudrze i kolorowym pieprzu½ główki sałaty lodowej (ew. opakowanie mieszanki sałat)2 pęczki sałaty rucoli1 zielony ogórek...