• Informacje na temat:

    salatka z kolorowej sałaty

Przepisy na temat: salatka z kolorowej sałaty
  • Kolorowa sałatka

    Składniki: ●ok. 700 g dyni ●3 nieduże buraki ●kilka liści ulubionej sałaty (może być mieszanka sałat) ●żółta i zielona papryka ●100 g sera feta ●2 ząbki posiekanego czosnku ●tymianek ●czarny pieprz ●sól ●oliwa z oliwek ●łyżka miodu ●łyżka soku z cytryny Przygotowanie: 1. Miąższ dyni pokrój w plastry. Połóż na blasze na papierze do piecz., skrop oliwą, posyp solą, pieprzem...

  • Wypróbowany przepis na "Kolorowe plasterki na liściach sałaty"

  • Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem

    Sposób przygotowania Miks sałat wykładamy do miski. Pierś kurczaka kroimy w paski doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do sałaty. Winogrona kroimy na połówki i dodajemy razem z kiełkami do pozostałych składników. Delikatnie mieszamy. Następnie do sałatki dodajemy połówki orzechów włoskich. Wszystko doprawiamy delikatnie solą oraz świeżo zmielonym kolorowym...

  • Kolejna sałatka.

  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    ...jasnych i ciemnych winogron (bez pestek) 4 gałązki natki 15 dag sera camembert 1/2 główki czerwonej sałaty sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, zalej wodą, gotuj 25 minut. Cebulę(...), oderwij listki, trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Ser pokrój w kostkę. Liście sałaty opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj z zamarynowanymi...

  • Polecam sałatkę na ciepłe dni.:)

  • Kolorowa sałatka

    Składniki na 4 porcje: - główka sałaty, - 2 średniej wielkości pomidory, - po pół żółtej, czerwonej i zielonej papryki, - mała czerwona cebula, - pęczek zielonej cebulki, - 3 łyżki białego octu winnego, - sól, pieprz, szczypta cukru, - 2-3 łyżki oliwy z oliwek, - pół pęczka bazylii Przygotowanie: Sałatę potargać na kawałki. Pomidory pokroić na cząstki, paprykę na małe kawałki. Cebulę...

  • Bardzo smaczna i przepięknie wygląda na stole.

  • Światowej klasy sałatka

    Składniki na 4 porcje: - 40 g orzechów włoskich, - 6 gałązek tymianku, - 6 gałązek bazylii, - 6 łyżek białego octu balsamicznego, - sól, pieprz, - 2 łyżki miodu, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 1 czerwona cebula, - ząbek czosnku, - papryczka chilli, - 100 g zielonej fasolki szparagowej, - jedna czerwona papryka, - 200 g marchewki, - 100 g pieczarek, - 1 główki sałaty rzymskiej (endywii...

  • Doskonała sałatka na letnie dni.

Artykuły na temat: salatka z kolorowej sałaty
  • Wykwintne sałatki

    ..., 1/2 główki sałaty lodowej, 150 g zielonego ogórka, 150 g majonezu, 150 g kwaśnej śmietany, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, 2-3 łodygi kopru włoskiego, 150 g gotowych krewetek, 1 słoiczek kawioru (niekoniecznie), pęczek koperku. Przygotowanie: Jajka wyszoruj i ugotuj na twardo (ok. 10 min.). Liście sałaty lodowej wypłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz na papierowym ręczniku. Kilka liści...

  • Czy jedzenie warzyw i owoców ma wpływ na ludzką psychikę? Okazuje się, że tak! Czy jedzenie warzyw zwiększa zadowolenie z życia? Fot. 123RF.COM/PICSEL Nowozelandzcy naukowcy zbliżyli się do poznania związku między tym, co jemy, a naszym samopoczuciem. Z badań, w których wzięło udział ponad 400 studentów i studentek, wynika, że jeśli spożywamy w ciągu dnia więcej warzyw i owoców, to czujemy się lepiej - oczuwamy więcej pozytywnych emocji, jesteśmy bardziej kreatywni, a także zaangażowani w...

  • Sałatki wiosenne

    ...dag białych szparagów, 15 dag zielonych szparagów, sól, 4 jajka, po pół sałaty lodowej i karbowanej, 15 dag rukoli, 15 dag wędzonego łososia. Sos: 200 ml kwaśnej śmietany, 2 łyżki musztardy dijon...

  • Dla ochłody - lody. Zimna woda zdrowia doda, na zimny sok mam ochotę przez cały rok, a sorbety są lepsze niż gorące kotlety. A zupa? Z zupą nic nie rymujemy, tylko podajemy ją na zimno. Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej   Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki zostawiamy, całość...

  • Pyszne sałatki

    ...nawet roczny szkrab. W odróżnieniu od sałaty i surówki, które serwujemy jako dodatek do głównego dania, sałatka to pełnowartościowa potrawa i dobry pomysł na rodzinną przekąskę. Sałatka dla skrzatka(...) świetnie sprawdzają się rwane (nie cięte!) młode i delikatne listki sałaty masłowej, lodowej, rzymskiej lub karbowanej oraz młode liście szpinaku, cykorii, rukoli, endywii, roszponki, i mniszka (to...

  • 40 najważniejszych ziół z całego świata na Twoim parapecie lub za oknem! Teraz bez trudu wyhodujesz okazały tymianek, rozmaryn, szałwię lub rukolę. Naprawdę warto - zwłaszcza jeśli masz ochotę na zupę z rzeżuchy, sznycle z sosem szczawiowym lub zapiekaną cykorię. Znajdziesz tu prezentacje roślin, złożone ze zdjęcia, informacji o zasadach uprawy, zbioru i konserwowania, zastosowaniu w domowym leczeniu i w kuchni. Sprawdź, które zioła pasują do ziemniaków i ryb lub dobrze smakują w likierze!...

  • Umyj liście sałaty, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Jajka ugotuj na twardo a następnie obierz ze skorupki. Wystudzone pokrój w plastry. Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Obierz ogórka i podziel go na grubsze talarki. Do składników dodaj oliwę z oliwek i posyp sezamem. Przypraw solą i pieprzem do smaku, po czym dokładnie wymieszaj. Smacznego!

  • Kolejne Zdrowe Warsztaty Kulinarne organizowane przez marki Fit&Easy, Borges i Bosch przebiegły pod hasłem Sałatki dla Zabieganych. Centrum Domowych Inspiracji odwiedziła Katarzyna Skrzynecka. Co proponuje zabieganym pani Katarzyna?   Autorska sałatka Katarzyny Skrzyneckiej Składniki dla 4 osób:4 piersi z kurczaka, zamarynowane w sosie sojowym, suszonym czosnku w pudrze i kolorowym pieprzu½ główki sałaty lodowej (ew. opakowanie mieszanki sałat)2 pęczki sałaty rucoli1 zielony ogórek...

  • Jajko i spółka

    ...i podziel główki na pojedyncze listki. Wrzuć je na 2 minuty do osolonego wrzątku, po czym szybko przełóż do miski z wodą i kostkami lodu. Wyjmij je z wody i osusz w suszarce do sałaty. 3. Kromki...

  • Sezon na świeże warzywa i owoce w pełni, a więc czas najwyższy przygotowywać sałatki! Ale jak komponować składniki? Jakich sosów używać? I jak te sosy przyrządzać? Radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Jakie sosy najlepiej łączyć z poszczególnymi gatunkami sałat? Gatunki sałat różnią się konsystencją - kruchością oraz smakiem, co sprawia, że powinno się je łączyć z odmiennymi rodzajami sosów. Sałaty o kruchych i grubych liściach, jak lodowa i rzymska, najlepiej smakują z delikatnymi...