• Informacje na temat:

    sałatka z kiełek fasoli mung

Przepisy na temat: sałatka z kiełek fasoli mung
  • Sezon na kiełki

    ...wiedzieć Najbardziej popularne są kiełki fasoli mung oraz wielkanocna rzeżucha. Prócz nich w sklepach znajdziesz też wykiełkowane nasiona rzodkiewki, lucerny, pszenicy, soczewicy, grochu, brokułu(...), dostarczając witamin, błonnika oraz cennych mikroelementów. Idealne dla przyszłych mam Kiełki soczewicy i fasoli zawierają potas oraz kwas foliowy, dlatego polecane są jako naturalne uzupełnienie diety...

  • Pyszna i sycąca sałatka z przyprawami kuchni chińskiej.

  • 5 tajemnic kiełków

    ...ilością. Przykładowo szczególnie dużo witaminy A zawierają kiełki fasoli mung i adzuki, rzodkiewki, gorczycy, soi, soczewicy, lucerny, słonecznika. W witaminę B1 bogata jest pszenica i soja. Witaminy B2 najwięcej jest w kiełkach soi i gorczycy. Witaminy PP i B6 znajdziemy w kiełkach soi, pszenicy i fasoli, a biotynę - w kiełkach lucerny i rzodkiewki. 3. Rosną naturalnie - do ich produkcji nie używa się...

  • Pomysł na kiełki

    ...półmisku. Na środku ułożyć sałatę, a wokół grzanki. Czas przyrządzania: 1 godzina. Potrawka orientalna Skład: marchew, kiełki fasoli mung, papryka, groch zielony, por, grzyby chińskie, groch cukrowy(...) Wiosenna sałatka Składniki: 3 gatunki sałaty, cykoria czerwona, kiełki sojowe, pomidory obrane ze skórki, świeży ogórek, sos winegret, pierś z kurczaka, sos sojowy, łyżeczka miodu, sól, pieprz...

  • Zupa z fantastycznych kiełków fasoli mung, lekka, pikantna i sycąca. Smaczna również w wersji bezmięsnej, dla podrasowania smaku można wtedy dodać glony kombu. W wersji z makaronem lub bez.

  • Sałatka z wędzonym łososiem

    Składniki: 1 ogórek sałatkowy, 2 szalotki, 4 suszone pomidory (w oleju), 100 g kiełków fasoli mung, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz czarny mielony, 160 g wędzonego łososia, świeże zioła do dekoracji.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...-ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś(...). Dopraw do smaku sosem sojowym i przyprawami. - Nałóż sałatkę do salaterek. Wierzch każdej porcji posyp kiełkami fasoli i podaj. Z młodymi ziemniakami -80 dag małych młodych ziemniaków...

  • szybko ja się robi..

Artykuły na temat: sałatka z kiełek fasoli mung
  • Pokochaj kiełki

    ..., przyspieszają metabolizm. Kiełki fasoli mung: obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają serce i układ nerwowy. Zobacz także:

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Kiełki - małe-wielkie superfoods

    ...neuroprzekaźnikowej. Kiełki soczewicy mają również podwyższony poziom wszystkich aminokwasów, w tym cysteiny i metioniny. Kiełki fasoli mung mają silne właściwości przeciwzapalne i odtruwające. Dodatkowo...

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Fot. 123RF/Picsel Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie witaminy (co prawda, w różnych proporcjach), a także minerały: wapń, magnez, cynk,...

  • Smaki spiżarni: Kiełki

    .... Rzodkiewki - Przypominają smakiem rzodkiewkę - są ostre i pieprzne. Idealnie pasują do dań na bazie jajek, twarożków i sosów majonezowych. Fasoli Mung - Delikatne, chrupiące, podobne w smaku do...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Kiełki pełne witamin

    ...omega-3 i błonnik. Kiełki rzeżuchy - witaminy C, A, B, D i sole mineralne. Makaron z wieprzowiną i kiełkami fasoli mung Składniki : 2 garście makaronu jajecznego, 30 dag mięsa wieprzowego (szynka(...), 2 łyżki kiełków fasoli mung, 1 łyżka sezamu, sól, pieprz. Mięso wieprzowe pokrój na cienkie plastry. Z sosu sojowego, czosnku, szczypty soli i pieprzu przygotuj marynatę. Mięso zamarynuj i odstaw...

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Kiełki - eliksir zdrowia czy zagrożenie?      Fot. © 123RF.COM/PICSEL Co dają nam niepozorne kiełki? Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie...

  • Zalety kiełków

    ...spożywane na surowo - jako dodatek do kanapek, sałatek, mieszanych surówek i twarożków Kiełki fasoli mung Smak: delikatny, chrupiący Skład i działanie na organizm: w porównaniu do innych kiełków roślin(...)Kiełki pochodzą z Dalekiego Wschodu i nie są jeszcze bardzo znane i popularne w polskiej kuchni. Można wyhodować je z różnych nasion, m.in. ze słonecznika, soi, fasoli, rzodkiewki, brokułów...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...