• Informacje na temat:

    salatka z cieciorka kukurydz i majonezem

Przepisy na temat: salatka z cieciorka kukurydz i majonezem
  • Cieciorka jest bogatym źródłem białka, dzięki czemu sałatka świetnie sprawdzi się jako sycący lunch.

  • Zaskakująca, prosta i bardzo zdrowa przekąska, która nie pójdzie w biodra

  • Cieciorka, zwana również ciecierzycą lub włoskim grochem, zagościła w moim domu od niedawna. Ale zagościła na stałe. Jest bardzo smaczna, bardzo zdrowa i niezbyt kaloryczna. Dzisiaj, jako dodatek do obiadu, cieciorka podsmażona ze szpinakiem. Świetnie smakuje z kurczakiem po myśliwsku. Danie to może jednak również występować samodzielnie.

  • Pożywna i błyskawiczna sałatka, której dużym plusem jest to, że wyśmienicie smakuje bez dodatku majonezu;) Cieciorka, moje ulubione suszone pomidory, feta, zielony ogórek. To wszystko okraszone garścią pachnącego szczypiorku. Polecam!

  • Dziś przedstawiam danie równie smaczne i sycące, jak znana wszystkim fasolka po bretońsku, tyle że w wersji wegańskiej i bez mięsa :) Nastały chyba czasy, których się wcześniej nie spodziewałam... niedługo i weganie znajdą u mnie coś dla siebie, no koniec świata :) Przepis podpatrzyłam na Jadłonomii i troszeczkę przerobiłam. Danie jest wyjątkowo fajne, bo poza moczeniem ciecierzyczy jego przygotowanie trwa dosłownie 15-20 minut, czyli jest idealne, kiedy wracamy zmarznięci do domu i...

  • Lekka, pożywna sałatka, którą zajada się cała rodzina.

  • Bardzo smaczna i czteroskładnikowa

  • Sprawdzony przepis na "Cieciorka po bretońsku"

  • Pyszności na talerzu.

  • Bez białych warzyw korzeniowych jest najlepsza

Artykuły na temat: salatka z cieciorka kukurydz i majonezem
  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Nie ma na świecie popularniejszego sosu niż ten. Stanowi on podstawę polskiej kuchni, a przede wszystkim jest stosowany jako dressing do różnego rodzaju sałatek. W powszechnej opinii uważa się go za jeden z najgorszych produktów używanych w kuchni. Ale czy faktycznie jest taki zły, jak go malują? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sałatki jarzynowej czy sosu czosnkowego. Jego głównym składnikiem jest żółtko, olej, musztarda, ocet oraz szczypta soli, białego...

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Zwykle kupujemy go w sklepie, nie będąc w pełni pewnym jego składu. Tymczasem zrobienie domowego majonezu to dosłownie kilka minut roboty. Fot. 123RF/Picsel Jak wiadomo, wszystko co domowe znaczy zdrowsze i lepsze. Kiedy postanawiamy stworzyć coś we własnej kuchni, mamy pewność co do tego, jakie składniki zostały użyte oraz że w majonezie nie znajdziemy żadnych niepożądanych dodatków jak konserwanty czy ulepszacze smaku. Ale co w sytuacji, gdy majonez jest nam potrzebny, a czasu na jego...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Żyjemy w biegu i poświęcamy coraz mniej czasu na takie ważne czynności, jak przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, ruch czy nawet sen. A przecież wszystko to wpływa na nasze codzienne samopoczucie i zdrowie. Fot. materiały prasowe Pomysł na szybki i smaczny posiłek to niełatwe zadanie. Naprzeciw niemu wychodzi prawdziwy skarb kulinarny, który niejedną ma twarz, czyli sałatka. To doskonałe danie, szczególnie kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, czy po prostu nie mamy na to ochoty....

  • Sałatka to bomba witaminowa, która idealnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Od dzisiaj nie będzie już kojarzyć się tylko z dietą. Oto sześć najpopularniejszych sałatek serwowanych niemal w każdym zakątku kuli ziemskiej. Fot. 123RF/Picsel Wielkimi krokami zbliżają się Andrzejki, a w raz z nimi czas spotkań w gronie bliskich i znajomych. Wielu z was z pewnością zdecyduje się na zaserwowanie gościom sałatki. Tylko czym ich zaskoczyć? Warto zapomnieć o przypadkowych...