• Informacje na temat:

    salatka z brokul i groszku

Przepisy na temat: salatka z brokul i groszku
  • Makaron z groszkiem i brokułami

    Składniki: 15 dag makaronu penne brokuł 2 pomidory pół puszki groszku konserwowego 10 dag parmezanu 3 łyżki oleju łyżka octu winnego zioła prowansalskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Brokuł podziel na różyczki, gotuj do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie. Pomidory pokrój na cienkie paski. Makaron ugotuj, odcedź, ostudź. Wymieszaj go z brokułem, pomidorem...

  • niskokaloryczne, smaczne i pozywne

  • Z czego skomponować zimową z sałatkę?

    ..., nasion dyni, curry, groszku, mięty i szczypiorku, radzi dietetyczka. Ciecierzyca Aby uzupełnić białko roślinne, uzupełniamy naszą dietę ciecierzycą.  - Oprócz szybkiego zaspokojenia głodu, rośliny...

  • Czy ja już kiedyś mówiłam, że uwielbiam zupy? Najbardziej kremy. Lubię eksperymentować z nowymi dodatkami. Tym razem groszek. Dlaczego? Bo zawsze go lubiłam, a nigdy nie stanowił dodatku do zup w mojej kuchni. Dziś przepis wskakuje na bloga. Życzę smacznego!

  • Sałatka z kasza jaglaną i szynką

    Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 grube plasterki szynki 1/2 brokułu 3 łyżki zielonego groszku z puszki garść listków dowolnej sałaty łyżeczka czerwonego octu winnego łyżeczka oliwy 1/4 szklanki startego sera typu parmezan 1/4 szklanki soku z cytryny 2 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kaszę zalej bulionem warzywnym i ugotuj. Wyłóż do...

  • szybko się robi i jest pyszna.

  • Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z moreli i groszku"

  • Sprawdzony przepis na "Sałatka z pomidorów i groszku"

  • Sycąca, małokaloryczna

  • Sprawdzony przepis na "Sałataka z makaronu i groszku"

Artykuły na temat: salatka z brokul i groszku
  • Sezon na zupy 2015 – krem z groszku n°1 i Menu na ten tydzień

    ...mam ochotę zrobić. Zaczęlam już wczoraj od kremu z groszku. Przepis na blogu…   Te zupy będę gotować co drugi bądź trzeci wieczór by się za bardzo nie znudziły. Na ten tydzień przewidziałam...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • DZIEŃ DWUDZIESTY DRUGI Śniadanie : owocowa sałatka z mandarynki, połowy banana, kiwi i jabłka oraz sokiem z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego margaryną. Przekąska : razowy sucharek posmarowany łyżeczką masła. Obiad : gotujemy przez 10 minut zupę z przyrumienionej na maśle (1 łyżeczka) cebuli, 1 szklanki mrożonego groszku, 1 litra warzywnego bulionu. Przecieramy ją...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Chlorofil na wzmocnienie  i wiosenną odnowę

    .... Drugie śniadanie Sałatka z kiwi i jabłka, jogurt, herbata owocowa albo kanapka z łososiem, szpinakiem, kaparami, serkiem kremowym, herbata. Obiad Zupa krem z groszku, spaghetti z pesto...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • Bukiety na talerzu. Jak jeść kwiaty?

    ..., zielonego groszku, szczypiorku, czosnku, także rzepaku - idealnie nadają się do wzbogacenia smaku letnich sałatek, omletów, jajecznicy, zapiekanek z mięsem. Kwiaty cukinii są bardzo dekoracyjne. Po...

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Smaki spiżarni: Kiełki

    ...młodego groszku. Pasują do duszonych mięs, warzyw i dań kuchni chińskiej. Świetnie komponują się z sosem sojowym. Brokułów - Mają lekko pikantny smak. Najlepsze do potraw na zimno, np. sałatek...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...