• Informacje na temat:

    sałatka z białej kapusty na zimę

Przepisy na temat: sałatka z białej kapusty na zimę
Artykuły na temat: sałatka z białej kapusty na zimę
  • Zdrowe i oryginalne dodatki do obiadów

    Zimą zamiast zielonych sałat znacznie zdrowiej jest jadać tradycyjne surówki np. tę z białej kapusty. Aby zaskoczyć domowników nowym smakiem, możesz trochę przełamać tradycję: dodaj do kapusty uprzednio namoczone suszone śliwki i gruszkę pociętą w słupki. Nie wszyscy wiedzą, że dynię można również jeść na surowo. Odkrój skórkę, usuń pestki i zetrzyj miąższ na tarce o grubych oczkach. Zasyp solą...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Dieta na problemy ze skórą

    ...włoskie, pistacje, pestki słonecznika i dyni. Muszą być świeże, bo kwasy omega szybko jełczeją. Kupuj orzechy w skorupkach, a jeśli obrane - to w małych opakowaniach. Sałatka z awokado: Awokado obierz(...) utrzymać odpowiednie pH skóry. Zwykle jemy za dużo zakwaszających produktów, czyli mięsa, białej mąki i cukru. To odbija się również na stanie skóry, która traci blask i staje się skłonna do podrażnień...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...nimi dania z białej mąki lub ziemniaków szczególnie, jeśli jadacie je w postaci gotowych produktów, np. kopytek czy frytek. NAJZDROWSZA GRYCZANA: Nie zakwasza organizmu. Działa rozgrzewająco. Jest(...): szklankę białej fasoli namocz i rano ugotuj. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę i paprykę. Dopraw i duś 10 minut. Dodaj ugotowaną fasolę i wymieszaj. Słodkie przekąski W kupowanych słodyczach jest...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • ...mięsnych będzie sałatka z jarmużu z odrobiną oliwy z oliwek, cytryny i czosnku. Starsze, większe liście stają się skórzaste, łykowate, dlatego trzeba je poddać obróbce termicznej (usuwamy wcześniej grube(...) pierogów lub naleśników. Liście jarmużu sparzone wrzątkiem mogą zastąpić liście kapusty podczas przygotowywania gołąbków. Zmiksowany w blenderze jarmuż może być dodatkiem do zup, zapiekanek, makaronu...

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Który z produktów wybrać?

    Półki sklepowe pełne są różnego rodzaju produktów. Wabią apetycznymi kolorami i smakami. Robiąc zakupy, warto jednak pamiętać, że pomiędzy dwoma, zdawałoby się, podobnymi produktami, istnieją różnice jeśli chodzi o wartości odżywcze, korzystny wpływ na zdrowie i zapobieganie chorobom.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...