• Informacje na temat:

    sałatka śledź i biała fasola

Przepisy na temat: sałatka śledź i biała fasola
  • Bardzo smaczna sałatka.

  • Przepis wart wypróbowania: "Biała fasola z chrupiącym boczkiem"

  • Prosta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej.

  • Bardzo prosta i pyszna w smaku,nie ma osoby której by nie zasmakowała,a moja ulubiona i tradycyjnie gości na stole w każde święta

  • Polecam tą sałatkę każdemu, kto lubi łączenie dwóch sprzecznych smaków: słonych śledzi ze słodkimi burakami. Sałatka pięknie prezentuje się na stole w dużym szklanym naczyniu. Można ją również serwować jako przystawkę w małych kielichach dla każdego z gości w osobnym naczyniu.

  • Proste,szybkie i zdrowe:)

  • Fantastyczna sałatka pełna białka. Przygotowanie jej zajmie 20 minut.

  • Śledzik jest dobry w każdej postaci, tym razem w zalewie z białego wina.

  • Ten apetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:)

Artykuły na temat: sałatka śledź i biała fasola
  • Więcej cholesterolu. Tego dobrego!

    ...15 dag) ryby w tygodniu (także dorsz, śledź, makrela). Olej Lniany, rzepakowy, oliwa obniżają poziom LDL, podwyższając HDL i czyszczą tętnice ze złogów. Ile jeść: 1 łyżkę dziennie do sałatek (olej(...) włókien). Pomarańcze Biała część skórki zawiera pektynę, która obniża poziom LDL. W owocu są bioflawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne. Ile jeść: 1 owoc dziennie. Cebula Czerwona (zawiera...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Polskie produkty kontra cholesterol

    ...utrudniającego przyswajanie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, zawiera chroniące układ krążenia przeciwutleniacze. Lepsza jest kasza niepalona (biała). Jaglana: Zawiera lecytynę - dzięki niej(...)! Fasola i groch są źródłem białka, nie zawierają przy tym niezdrowego tłuszczu. Osoby, które jedzą rośliny strączkowe co najmniej cztery razy w tygodniu, są o 1/4 mniej narażone na ryzyko chorób serca...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...(pieczywo, makarony, ale bez dodatku cukru) ✣ Ryby i owoce morza, m.in.: śledź, dorsz, łosoś, pstrąg, tilapia, flądra, sola ✣ Mleko i produkty mleczne o zawartości tłuszczu maksymalnie 2 proc(...) białej ryby. PRZEKĄSKA/PURÉE Z KALAFIORA (4 porcje) Duży kalafior ugotuj w osolonej wodzie z 7 ząbkami czosnku, po czym zmiksuj go i przypraw świeżym koperkiem, solą i pieprzem. KOLACJA/SAŁATKA...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    ...to jej podstawa. Zrób w swojej kuchni miejsce na nowe, smaczne produkty ze świata, a na pewno nie odczujesz braku tego, co ci szkodzi. Ryby wzmocnią serce.Tłuste ryby morskie - dorsz, łosoś, śledź(...). Sięgaj też po białko roślinne. Dobrym jego źródłem jest np. czerwona soczewica, fasola, ziarno amarantusa. Tłuszcze: Używaj dziennie nie więcej niż 2-3 łyżek tłuszczów roślinnych dobrej jakości...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...

  • Cukier i cholesterol pod kontrolą. Badania i odpowiednia dieta

    .... C, E i beta-karoten. Są także źródłem błonnika, który wchłania tłuszcze z jelit i obniża cholesterol. Udowodniono, że niektóre z nich (np. fasola) zmniejszają stężenie glukozy po posiłku i pobudzają(...) owsiane, brązowy ryż. Tabele z IG produktów znajdziesz m.in. na www.indeks.glikemiczny.pl Tłuste ryby dwa razy w tygodniu. Śledź, makrela, łosoś i tuńczyk zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...