• Informacje na temat:

    sałatka ser feta makaron czerwona fasola

Przepisy na temat: sałatka ser feta makaron czerwona fasola
  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • Jest to przepis wzorowany na kuchni Ameryki Łacińskiej, w której króluje fasola. Latynosi jak wiemy, w kuchni używają mnóstwo fasoli. I dobrze, bo jest bardzo zdrowa. Jest sycąca, może zastąpić mięsny posiłek (wysoka ilość białka), jest odżywcza (witaminy z grupy B). Przepis, który tutaj zamieszczam jest jarski, ale oczywiście można go zmodyfikować na własne potrzeby. Szczególnie polecane jest tutaj jajko sadzone na fasoli, starty ser żółty lub polędwiczki wieprzowe.

  • smaczne i sycace:)

  • Sałatka z serem feta

  • Feta często kojarzy się ze słonością. W zasadzie to prawda, jednak wielu używa zamiast oryginalnego, greckiego sera, sera tzw. sałatkowego o zbliżonej nazwie. W każdym razie smak sera można złagodzić na wiele sposobów. Słodkimi pomidorkami, czy jak u nas, dodatkiem słodkich winogron. Pikantności dodaje musztarda imbirowa. Całość zamyka posiekana natka pietruszki.

  • W handlu dostepny jest gotowy marynowany ser, ale nic nie zastapi domowego sera. Marynowanie sera feta jest łatwe, szybkie i wymaga niewielkiego wysiłku. Sródziemnomorski smak osiagamy stosujac typowe dla greckiej kuchni zioła. Marynowany w ten sposób ser mozna stosowac do wielu dan, jako skladnik wielu salatek, ale nawet jako zwykla przekaska z oliwkami, pomidorami i bialym pieczywem jest juz prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • idealne na zimne dni.

  • Propozycja na smaczną, zdrową i pożywną sałatkę w stylu greckim z pełnoziarnistym makaronem, serem feta i warzywami. Całość otula sos na bazie oliwy z oliwek z nutą bazylii i czosnku.

  • Pyszna sałatka na imprezki :)

  • Sycąca i delikatna, doskonała na każdą okazję.

Artykuły na temat: sałatka ser feta makaron czerwona fasola
  • Zimowe sałatki

    Z mięsem czy rybą, ryżem albo makaronem. Pożywne i nie mniej zdrowe niż te letnie!

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Dieta bez glutenu

    ..., 1/3 kostki sera typu feta. Warzywa i ser pokrój w kostkę, sałatę porwij na kawałki. Polej sosem winegret (2 łyżki oliwy, 2 krople octu balsamicznego, sól, szczypta cukru, zioła). Czas: 5 minut, cena(...) naturalnie bezglutenowe (ryż, gryka, proso, komosa ryżowa, kukurydza, ziemniaki, soja, soczewica, fasola, mięso, ryby, jaja, warzywa, owoce, orzechy) oraz na takie, które uznaje się za bezglutenowe...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Letnie menu

    ...grillowania i grillować 10-15 minut. Podawać dekorowane bazylią.  Sałatka z makaronem i fasolą Składniki: 400 g makaronu np. penne Sól 2 puszki białej fasoli 100 g czarnych oliwek 3 małe pomidory 8 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka średnio ostrej musztardy Pieprz, cukier 8 łyżek oleju Pół pęczka bazylii 300 g sera feta Makaron ugotować w osolonej wodzie...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Co jeść w pracy?

    ...w kawałkach ze względu na wyższą wartość odżywczą. Uwaga, osoby cierpiące na nadciśnienie powinny unikać konserw z tuńczykiem z powodu dużej ilości sodu. Zamiast ryby do farszu mogą dodać serek typu wiejskiego. Nie zawiera soli, a też jest dobrym źródłem sycącego białka. W liczbach: węglowodany 182 g, białko 24 g, tłuszcze 11 g, błonnik 2 g Kolorowa sałatka z krewetkami 314 kcal Dostarczy...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...czwartą talerza zarezerwuj dla węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego makaronu, a drugą ćwiartkę dla produktów białkowych. Sprytne sztuczki podczas gotowania Makaron gotuj al dente(...). 15 minut. Sałatka z kaszy jęczmiennej na zimno ● 50 g kaszy ● 4 rzodkiewki ● łyżka oliwy ● kiszony ogórek ● sól i pieprz ● łyżka posiekanego koperku Opłucz kaszę na sicie i ugotuj w osolonej...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...