• Informacje na temat:

    sałatka porów oliwa

Przepisy na temat: sałatka porów oliwa
  • Przepisy na wiosenne sałatki, które przygotujesz w 15 minut

    Sałatka z granatem i serem pleśniowym Sposób przygotowania Rukolę umyj i pozostaw do wyschnięcia. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser pleśniowy i pokrój w kostkę a gruszkę w małe plasterki. Całość przełóż na talerz i posyp ziarnami granatu. Oliwę, ocet i miód wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę. Podawaj z lekkim białym winem.  Sałatka z krewetkami...

  • Bardzo lubię wszelkiego rodzaju aromatyzowane oliwy - nie kupuję gotowych - robię je sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :)

  • Sałatka makaronowa z szynką i groszkiem

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta.

  • Przygotowanie tej sałatki z pewnością nie będzie wymagało od Ciebie dużo czasu, ani wysiłku, za to niepowtarzalny smak sprawi, że na stałe zagości ona w Twoim menu ;)

  • Sałatki i surówki

    .... Posypać zieleniną. Surówka dostarczy nam tylko 220 kalorii. Sałatka z kiszonej kapusty - 30 dag kiszonej kapusty - mała cebulka - 2-3 łyżki majonezu - cukier - pieprz Cebulkę drobno posiekać. Kapustę odsączyć z nadmiaru kwasu i nieco drobniej pokroić. Wymieszać z pokrojoną cebulką i majonezem. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku. Surówka ma 340 kalorii. Sałatka z porów - pół kg porów - łyżka...

  • coś dla lubiących pikatnego w smaku pora

  • Składniki: brukselka (może być mrożona), cebula, por, czerwona fasola z puszki, kiełki słonecznika, pestki dyni, przyprawy, zioła, oliwa.

  • Szybka i prosta sałatka na co dzień i od święta :)

  • Wiosenna uczta

    Taka sałatka stanowić będzie pyszny posiłek i zadba o twoją szczupłą sylwetkę...

  • Smaczna sałatka na każdą okazję.

Artykuły na temat: sałatka porów oliwa
  • ​Falafel z jogurtem, bakłażanem i sałatką z kapusty czerwonej

    Przepis z książki “Pora na lunch". Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 40 minut. Liczba porcji: 1 duża.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Oliwa z oliwek obniża ciśnienie, wzmacnia skórę i paznokcie

    Jej skład nie jest stały, podobnie jak wina. Zależy np. od odmiany oliwek. By oliwa zachowała swoje właściwości, powinna stać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Nie trzymaj jej jednak w lodówce, bo zmętnieje.

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...

  • ​Sałatka z pieczonymi warzywami

    Składniki: 1 bakłażan 3 ziemniaki 3 pomidory 1 papryka 5 cm białej części pora 15 ml oliwy z oliwek Kromka żytniego chleba 50 ml dressingu truflowego Skrop warzywa oliwa i piecz w 200 st. C około 20-30 minut. Schłodź i obierz warzywa. Ziemniaki przekrój na połówki. Dodaj kawałki pieczywa, skrop oliwą. Polej dressingiem i przybierz zieleniną.

  • Już starożytni używali oliwy jako leku na oparzenia słoneczne, bóle głowy i brzucha, a liśćmi drzewa oliwnego oczyszczali rany. Arabowie i Izraelici smarowali stopy oliwą z oliwek, aby uchronić się przed ranami spowodowanymi długim marszem, a także przed ukąszeniami jadowitych węży i owadów. Badania dowiodły, że oliwa ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami, między innymi zapobiega nowotworom. Fot. 123RF/Picsel Oczyszczanie ran liśćmi oliwnymi to...

  • Buraki z mozarellą

    Kolorowa i smaczna sałatka.

  • Już starożytni używali oliwy jako leku. Współczesne badania dowiodły, że ma ona ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami. Tylko w jaki sposób ustrzec się jej podróbek? Fot. 123RF/Picsel Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Rodzaje oliwy z oliwek Oliwa virgin (naturalna) to najlepszy i najmniej...

  • Zdrowe i oryginalne dodatki do obiadów

    Idealne surówki i sałatki na zimową aurę.

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...