• Informacje na temat:

    salatka kalafior z jajkiem

Przepisy na temat: salatka kalafior z jajkiem
Artykuły na temat: salatka kalafior z jajkiem
  • Królewski kalafior

    Znowu kalafior, co za nuda! - skarżyłam się często jako dziecko. Podawano go w żłobku - wodnisty, prawie bez przypraw, bez smaku. W miarę upływu lat wraz z przyjemnością zasiadania przy stole z dorosłymi zaczęłam odkrywać, że kalafior stał się ofiarą starych metod przyrządzania, które nie pozwalały rozwinąć się naturalnym wartościom smakowym i odżywczym tej wspaniałej jarzyny.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Sałatka z kalafiorem i papryką

    Przygotowując tę sałatkę, zwróć uwagę, by nie gotować kalafiora za długo. Rozgotowany nie będzie prezentował się najlepiej.

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Król kalafior

    ...​Kalafior to kuzyn kapusty, a dokładniej jedna z jej odmian. Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Kwiat kalafiora

    Faszerowany mięsem Składniki na 4 porcje: 1 duży kalafior, 30 dag mielonego mięsa (drobiowego, wołowego), 3 łyżki bułki tartej, 2 jajka, 30 dag pomidorków koktajlowych, biała cebula, marchewka(...) pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż warzywa na rozgrzanym oleju. Gdy marchewka zmięknie, dodaj mielone mięso. Przypraw vegetą i smaż tak długo, aż mięso będzie zrumienione. Kalafiora oczyść, odetnij kwiat tuż...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Pyszne sałatki

    .... Maluchy chętnie zjedzą także danie z obgotowanych drobnych różyczek kalafiora i brokuła, wymieszanych z posiekanym jajkiem na twardo oraz majonezem. Kilkulatka może skusić sałatka z wędzonego...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...