• Informacje na temat:

    sałatka jajko makaron

Przepisy na temat: sałatka jajko makaron
  • Sałatka z jajkiem, makaronem i warzywami

    Sposób przygotowania 1. Jajka ugotuj na twardo, schłodź. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź, schłodź. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne,...

  • Sałatka z makaronem, jajkiem i serem

    ...) szczypiorek i natka pietruszki sól i pieprz makaron pełnoziarnisty penne 100 g Sos: 2 łyżki musztardy miodowej 2 łyżki jogurtu gęstego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka miodu 2 łyżki(...). 3. Dodać pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki), kolki mozzarelli , posypać szczypiorkiem, natką oraz mixem kiełków, dodać ugotowany makaron. Polać sosem: w miseczce...

  • Szybka w przygotowaniu.

  • Sałatka szparagowa z jajkiem i mozzarellą

    Sposób przygotowania 1. W garnku nastaw posoloną wodę na makaron. Kiedy ona zawrze, wrzuć do garnka makaronowe rurki. Gotuj ok. 10 minut. Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź i obierz je.  2. Szparagi umyj, odetnij twarde końce. Pędy pokrój na kawał- ki. Dodaj je do makaronu w połowie czasu gotowania. Makaron ze szparagami odcedź, przelej na sitku zimną wodą, osącz.  3. Mozzarellę pokrój...

  • Sałatka z gatunku "co akurat było w lodówce" ;)

  • Sałatki makaronowe pełne warzyw

    .... Zalej marynatą, wymieszaj i odstaw na 30 minut.  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Osącz, zostaw do ostygnięcia. 1 litr wody zagotuj ze szczyptą soli i resztą cukru. Wsyp groszek. Gotuj 4-5 minut(...) papierowym. Do zalewy dodaj 3-4 łyżki oleju, dobrze wymieszaj (ew. dopraw pieprzem). Cukinię, paprykę, marchewki, groszek, pomidorki, ser, szynkę i makaron przemieszaj. Przełóż do salaterki. Skrop sosem...

  • Makaron muszle faszerowany sałatką warzywną podajemy jako zimną przystawkę, udekorowaną plasterkami rzodkiewki, rzeżuchy i natką pietruszki.

  • Makaronowa z selerem i jajkiem

    Składniki dla 4 osób: Sałata: 10 dag makaronu spaghetti kilka gałązek selera naciowego 6 łyżek kukurydzy z puszki 2 łyżki rodzynek papryka 4 jajka 4 liście sałaty sól pieprz 1. Rodzynki sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, osusz. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, przelej zimną wodą. Umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w niewielką kostkę, seler...

  • Jest dobra dla smakoszy makaronu..................))

Artykuły na temat: sałatka jajko makaron
  • Sałatka wielkanocna pisanka

    Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Żółtka drobno posiekaj lub rozgnieć i posól, białka pokrój w paski. Makaron ugotuj i posiekaj. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na oleju, pod koniec dodając szynkę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj makaron z cebulą, szynką i wyłóż na półmisku, formując kształt jaja. Ułóż kolejną warstwę z majonezu i białka, formując mniejsze jajko. Zobacz także:

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Sałatka makaronowa

    ...1. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Na minutę przed końcem gotowania wrzucić groszek, zagotować, zdjąć z ognia, odcedzić. Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, zrumienić na oleju. Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. 2. Z jogurtu, majonezu, octu i przypraw ukręcić sos. Makaron z groszkiem wymieszać z pieczarkami, jajkami i sosem, posypać posiekanym szczypiorem. Odstawić...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Rodzaje makaronów. Jaki wybrać?

    Co można przygotować z makaronu? Lista dań nie ma końca. A jego różne rodzaje oraz kształty dają duże pole do kulinarnego popisu. Dobry makaron ma tylko 2 składniki: mąkę i wodę. Mąka może być z różnych zbóż a nawet innych roślin. Np. makaron sojowy używany w daniach orientalnych produkowany jest z mąki fasolowej lub grochowej. Najczęściej stosujemy ten z mąki pszennej. Jego szlachetna odmiana...

  • Jajko jest jednym z najczęściej używanych w kuchni składników, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Dodajemy go wówczas do przygotowania niemal każdego z posiłków: ciast i deserów, dań głównych oraz sałatek. Jak sprawdzić czy jest świeże, aby nie zepsuć dania? Jeśli chcemy mieć pewność, że świąteczne rarytasy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością...

  • Fakty i mity o jajkach

    ...może bezkarnie zjadać średnio jedno jajko dziennie pamiętając jednak, że jajka w naszym menu to nie tylko te, które widzimy, ale także składnik gotowych produktów i potraw, np. makaronów, ciast, czy(...) wykorzystanie przez organizm witaminy H (biotyny). Gdy jajko ogrzejemy, awidyna uwalnia tę cenną dla nas witaminę. W przypadku często występującej u małych dzieci alergii na białko jaja kurzego obróbka...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem

    Przygotowanie: Ugotowany i ostudzony makaron wymieszaj z odsączonym tuńczykiem, oliwkami i porwanymi liśćmi sałaty. Polej oliwą. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż połówki jajek. Zobacz także:

  • Przeciętny Włoch zjada rocznie ponad 25 kilogramów makaronu, Polacy – pięć razy mniej, tylko 5 kilogramów. Nie da się jednak ukryć, że po makarony sięgamy chętnie i chętnie z nimi eksperymentujemy. Dlaczego? Bo są… Fot. www.barillastudio.it Szybkie, proste i tanie Makarony są szybkie w przygotowaniu. Dla porównania: porcja ziemniaków gotuje się ok. 20-25 minut, plus obieranie. Ugotowanie porcji ryżu czy kaszy zajmuje co najmniej kwadrans, a makaron jest gotowy w zaledwie 8 minut! W tym...