• Informacje na temat:

    sałatka czerwona fasola kiełki

Przepisy na temat: sałatka czerwona fasola kiełki
  • Sezon na kiełki

    Dlaczego warto je jeść Po zimie nasz organizm domaga się świeżych zielonych warzyw. Zanim na straganach pojawią się nowalijki, to właśnie kiełki, szczypiorek i rzeżucha dają zastrzyk energii, dostarczając witamin, błonnika oraz cennych mikroelementów. Idealne dla przyszłych mam Kiełki soczewicy i fasoli zawierają potas oraz kwas foliowy, dlatego polecane są jako naturalne uzupełnienie diety...

  • szybko się robi, jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna

  • Składniki: brukselka (może być mrożona), cebula, por, czerwona fasola z puszki, kiełki słonecznika, pestki dyni, przyprawy, zioła, oliwa.

  • Pyszna i sycąca sałatka z przyprawami kuchni chińskiej.

  • Pomysł na kiełki

    Słyszałaś o tym, że kiełki są zdrowe i smaczne, ale nie masz pomysłu jak wykorzystać je w swojej kuchni? Podpowiemy ci!

  • Kolejny smaczny, dietetyczny obiadek :) Niech na talerzu bedzie kolorowo, skoro pogoda nas nie rozpieszcza.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...i kalafiorem - 1/2 główki kalafiora -20 dag grubszych plasterków pieczonej polędwicy wołowej -żółta, czerwona i zielona papryka -15 dag pomidorków koktajlowych -3 większe dymki -łyżka posiekanego koperku(...) i od razu podaj. Z parówkami i grzybami -30 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach -3 parówki -10 dag pieczarek -średnia czerwona cebula -sól, pieprz -2 łyżki oleju -łyżka musztardy francuskiej...

  • Jest to przepis wzorowany na kuchni Ameryki Łacińskiej, w której króluje fasola. Latynosi jak wiemy, w kuchni używają mnóstwo fasoli. I dobrze, bo jest bardzo zdrowa. Jest sycąca, może zastąpić mięsny posiłek (wysoka ilość białka), jest odżywcza (witaminy z grupy B). Przepis, który tutaj zamieszczam jest jarski, ale oczywiście można go zmodyfikować na własne potrzeby. Szczególnie polecane jest tutaj jajko sadzone na fasoli, starty ser żółty lub polędwiczki wieprzowe.

  • 10 nietypowych trendów kulinarnych, które należy poznać w 2019 roku

    Homar banh-mi, toast Kaya, kudłate ciasto, kakigori... Tak wiele jest przepisów i dziwnych potraw, które podsycają naszą ciekawość. Zwłaszcza, że ich zdjęcia zyskują na Instagramie wielką popularność. ""Vogue" zapowiada nadchodzące trendy jedzeniowe.

Artykuły na temat: sałatka czerwona fasola kiełki
  • Kiełki pełne witamin

    Sałatka z szynką i kiełkami rzodkiewki Składniki: mieszanka sałat (rukoli, radiccio, masłowej), 3-4 pomidorki koktajlowe, kilka plasterków szynki parmeńskiej, garść kiełków rzodkiewki lub(...) i octem jabłkowym, dopraw solą i pieprzem. Ułóż sałatę na talerzu, dodaj cząstki pomidorków, plasterki szynki i kiełki. Polej sosem, wymieszaj. Kiełki rzodkiewki zawierają witaminy A, C, B, E, H, kwasy...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Soczewica - skarb na talerzu

    ...krwionośny – znajdujące się w niej bowiem bogactwo żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Najwięcej kwasu foliowego mają kiełki soczewicy. Ta witamina wpływa też korzystnie na układ nerwowy i wspomaga jego rozwój u dzieci w łonie matki. Dlatego po kiełki powinny sięgać kobiety w ciąży. Dba o figurę Nasiona soczewicy mają niski indeks...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Kiełkujące witaminy

    Wystarczy odrobina wody, aby nasiona zmieniły się w pędy pełne najcenniejszych składników odżywczych. Kiełki warto jadać codziennie. Dla zdrowia i dla urody.

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Domowe sposoby na anemię

    Sok z buraków i sałatka z lucerną to zbawienie dla krwi.

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Fot. 123RF/Picsel Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie witaminy (co prawda, w różnych proporcjach), a także minerały: wapń, magnez, cynk,...

  • Co jeść w pracy?

    ...w oleju, natka pietruszki, pieprz, ostra czerwona papryka, kiełki (np. słonecznika) Jak przyrządzić: Odlej część zalewy (pozostaw niewielką ilość) z czerwonej fasoli, którą rozgnieć widelcem(...) wiejskiego. Nie zawiera soli, a też jest dobrym źródłem sycącego białka. W liczbach: węglowodany 182 g, białko 24 g, tłuszcze 11 g, błonnik 2 g Kolorowa sałatka z krewetkami 314 kcal Dostarczy...

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Kiełki - eliksir zdrowia czy zagrożenie?      Fot. © 123RF.COM/PICSEL Co dają nam niepozorne kiełki? Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie...