• Informacje na temat:

    sałatka buraki zetrzeć

Przepisy na temat: sałatka buraki zetrzeć
  • Sałatka alpejska

    Sposób przygotowania 1. Buraki wyszoruj, gotuj 1 godzinę we wrzątku. Kapustę oczyść i poszatkuj. Posyp solą i 1 łyżeczką cukru. Skrop 3 łyżkami octu. Mieszaj rękoma kilka minut. Odstaw na 30 min. Orzechy posiekaj. Resztę cukru stop, domieszaj orzechy. Smaż 1 minutę. Karmel rozsmaruj na pergaminie i wystudź.  2. Ugotowane buraki obierz, zetrzyj. Jabłka oczyść, pokrój na kawałeczki. Kapustę...

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

  • Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    ...przygotowania śledzia pod pierzynką potrzebujemy: średni słoik majonezu, 6 filetów śledziowych, 3-4 ogórki kiszone, 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 3 buraki ugotowane, 3 jajka na twardo, ser żółty starty, np. edamski, świeżo mielony pieprz. Wcześniej gotujemy buraki i ziemniaki w mundurkach, studzimy je. Opłukane filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 60 minut. Odsączone...

  • smaczne i niebardzo kaloryczne

  • ...4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko. Sos: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 2 łyżki białego octu winnego, 4 łyżki oleju, po łyżeczce cząbru i kminku, 4 łyżki szczypiorku, sól, pieprz.

  • Atrakcyjne i wyjątkowo smaczne danie.

  • Chrupiące krążki

    Sposób przygotowania 1. Placki: warzywa obierz, umyj, osusz, zetrzyj na grube wiórki. Dodaj serek, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp obie mąki i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw. 2. Sałatka: burak wyszoruj, obierz. Natnij go na głębokość 1-2 cm i do rozcięcia nasyp po szczypcie soli i pieprzu. Możesz też polać go łyżeczką octu balsamicznego. Zawiń w folię i upiecz...

  • idealne do drugiego dania

  • ...filety śledziowe, 2 cebule, 2-3 gotowane ziemniaki, 2-3 gotowane buraki, sól, pieprz, majonez, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy...

  • Smaczna wersja buraków do mięsa podawana na zimno

Artykuły na temat: sałatka buraki zetrzeć
  • Dania z grilla. Gruzińska sałatka z buraków

    Buraki doskonale nadają się na grilla i stanowią smaczny dodatek do sałatek. W jaki sposób je przygotować, aby nic nie straciły ze swoich właściwości, radzi dietetyk Alicja Kalińska.

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Burak - polski superfood

    Buraki zostały docenione już w starożytnej Grecji i Rzymie. Uprawiane od dawna w polskim klimacie, absolutnie zasługują na miano „superwarzywa”. Na naszych stołach goszczą niestety zbyt rzadko. A szkoda, bo to niedrogie i bardzo cenne źródło wielu składników odżywczych. W diecie sportowców i kobiet powinny gościć szczególnie często. Dlaczego? Jest bardzo wiele powodów.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...

  • Smaki spiżarni: Buraki

    Buraki jadał już król Władysław Jagiełło. Są jednym z najzdrowszych warzyw. Długo można wymieniać ich właściwości zdrowotne, bo zawierają mnóstwo cennych pierwiastków, antocyjany, błonnik oraz witaminy. Z buraków zrobimy prawie wszystko Zupy, w tym chłodniki i krem, sałatki, kiszonki - to najbardziej popularne potrawy. W sałatkach świetnie sprawdzają się pieczone, w połączeniu z pomarańczą...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z buraków, a wzmocnisz...

  • Niezawodne kuracje z polskich buraków

    ...​Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają serce, obniżają wysokie ciśnienie, dbają o wątrobę. Są też lekkostrawne, idealne dla osób z wrażliwym układem trawiennym. Ułatwiają wypróżnianie oraz łagodzą dolegliwości związane z refluksem czy wrzodami. Możesz stosować je leczniczo, ale i profilaktycznie.

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...