• Informacje na temat:

    sałatka brokuł z makaronem

Przepisy na temat: sałatka brokuł z makaronem
  • Makaron z groszkiem i brokułami

    Składniki: 15 dag makaronu penne brokuł 2 pomidory pół puszki groszku konserwowego 10 dag parmezanu 3 łyżki oleju łyżka octu winnego zioła prowansalskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Brokuł podziel na różyczki, gotuj do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie. Pomidory pokrój na cienkie paski. Makaron ugotuj, odcedź, ostudź. Wymieszaj go z brokułem, pomidorem...

  • prosta w wykonaniu

  • Makaron z zielonymi jarzynami

    ...w słoiku w lodówce.  2. Sałatka: pomidor sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki, wykrawając głąb. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Przelej go zimną wodą, by ostygł. W wodzie pomakaronie zblanszuj podzielony na różyczki brokuł oraz zamrożony groszek. Warzywa odcedź i trzymaj w przykrytym garnku. Odłóż parę różyczek brokuła, a resztę wymieszaj z pokrojonym pomidorem.   3. Na dno...

  • szybko i smacznie ( tanio )...

  • Sałatka makaronowa

    Sposób przygotowania Zagotuj posoloną wodę na makaron. Wrzuć świderki.  Gotuj je 8-10 minut. Potem makaron odcedź. Przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Brokuł oczyść, podziel na różyczki(...) listki i wrzuć je do malaksera. Dodaj obrane ząbki czosnku, słonecznik i drobno starty parmezan. Zmiksuj, dolewając porcjami oliwę. Sos pesto przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Makaron, brokuł...

  • Makaronowe sałatki pełne warzyw

    ...octu, sos lekko ściemnieje. Sos przykryj, odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej (nie do lodówki).  2. Sałatka: szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, odkrój główki, resztę pokrój na 3-cm(...) oliwę i energicznie ubij na gęsty sos.  2. Sałatka: ugotuj makaron w osolonym wrzątku (powinien być lekko twardawy). Szparagi umyj, odetnij twarde końce. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i włóż...

  • Sałatka sylwestrowa

    Składniki: - 0,5 paczki dowolnego makaronu, - 0,5 brokuła, - 15 dag wędzonej szynki, - 1 mała cebula, - 3 gałązki selera naciowego, - 1 czerwona papryka, - 1/4 szkl. oleju - sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować, podzielonego na małe różyczki brokuła sparzyć i schłodzić w zimnej wodzie, paprykę, szynkę pokroić w słupki, cebulę drobno posiekać, a selera pokroić w plasterki...

  • Bardzo prosta i szybka sałatka.

Artykuły na temat: sałatka brokuł z makaronem
  • Jak nie kochać brokułów?

    Teraz ten zielony kwiat niepodzielnie króluje na stołach! Oto kilka dań z brokułami.

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Sałatki? Idealne na wiosnę!

    ...aromatyczny sos. Sałatkę i warzywa przełożyć do salaterki, delikatnie wymieszać z sosem. Udekorować połówkami jajek, posypać koperkiem. Świderki z szynką i brokułami Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu świderki, 1 brokuł, 1 żółta papryka, 8 plasterków szynki lub mielonki królewskiej, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki jogurtu greckiego, oliwa. Makaron ugotować...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Pyszne sałatki

    .... Maluchy chętnie zjedzą także danie z obgotowanych drobnych różyczek kalafiora i brokuła, wymieszanych z posiekanym jajkiem na twardo oraz majonezem. Kilkulatka może skusić sałatka z wędzonego(...) daje ogromne możliwości wyboru składników, z których przysmak powstanie. Sałatka może być delikatna w smaku lub pikantna. Jeśli przyrządzimy ją z owoców, zmieni się w kolorowy deser, który z apetytem zje...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz. Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów...

  • Kwiaty na talerzu

    ...​Bukiet na stole? Tak, ale tym razem nie w wazonie, lecz na talerzu. Kwiaty jemy na co dzień: kalafior, brokuł, karczoch to przecież kwiaty. A jadalne są także: bratki, stokrotki, nasturcje, cukinie, kwiaty lawendy, a nawet róże.

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Wstążki, nitki i świderki

    Świderki zapiekane z cukinią Składniki na 4-6 porcji: 50 dag makaronu świderki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia, 50 dag brokułów, 3 kolorowe papryki, 15-20 dag ostrego żółtego sera, 4 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji. Cebulę i czosnek posiekać. Warzywa umyć, cukinię pokroić w plastry, papryki w paseczki. Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...