• Informacje na temat:

    sałata z rukoli

Przepisy na temat: sałata z rukoli
  • Rukola ze śliwkami kalifornijskimi i truskawkami

    Składniki: Sałata: opakowanie rukoli   8-10 śliwek kalifornijskich   6-8 świeżych truskawek    3 łyżki prażonych pestek dyni   szczypta soli   Winegret na oleju lnianym: 4 łyżki oleju lnianego   1 łyżka soku z cytryny   2 łyżeczki miodu wielokwiatowego lub lipowego   1 łyżka posiekanego tymianku   sól do smaku   Przygotowanie: Pestki dyni przekładamy na suchą...

  • sałata

  • Kulki z szynki z zieloną sałatą

    Składniki: 150 g gotowanej szynki 40 g masła 1/4 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki startego sera typu parmezan 2 cebule dymki 2 łyżki natki pietruszki 2 jajka szklanka bułki tartej olej do smażenia Sałatka: szklanka rukoli szklanka bobu (może być mrożony) 250 g pomidorków cherry 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Zasmaż mąkę...

  • przygotowanie zajmuje parę minut a rozkoszowanie się smakiem dużo ,dużo dłużej delikatna,aromatyczna przekąska dla wszystkich zabieganych ;-)

  • Sałata z gruszką i malinami

    Składniki: - garść rukoli, - 1/2 główki sałaty lodowej, - szklanka malin, - 2 gruszki, - 3 łyżki orzechów włoskich, - 10 dag twarogowego sera owczego, - łyżka płynnego miodu, - łyżeczka ostrej musztardy, - 2 łyżki oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę i rukolę przebierz, umyj, potargaj na kawałki i wymieszaj z rukolą, ułóż na dużym półmisku. Obierz gruszki, pokrój na połówki, usuń...

  • Bardzo zdrowa, grecka sałatka zrobiona z dwóch rodzajów sałaty, sera greckiego feta, rukoli, rzodkiewek, prażonych pestek z dyni i koktajlowych pomidorków.

  • Wiosenne burgery z sadzonym jajkiem i bekonem

    Jeśli chcesz nadać burgerom bardziej wyrafinowany smak, zastąp sałatę rukolą, a bekon – ogonówką brandenburską.

  • Teraz czas na coś lekkiego, co dziś zrobiłam na szybko na obiad ze składników, które właściwie zawsze mam w lodówce. Według mnie pasuje do większości dań mięsnych, sprawdziła się też przy okazji rodzinnego grilla. Najlepiej smakuje w środku lata, z produktów sezonowych ale i tak ją robię przez cały rok.

  • Sałatka

    Składniki na 4-5 porcji: - 1 żółta papryka - 2 pomidory - 1 biała cebula - po garści: rukoli, roszponki, listków szpinaku i botwinki - mała sałata masłowa Sos: - 2 łyżki octu balsamicznego białego - 3 łyżki oliwy - łyżeczka tabasco - łyżka miodu - ząbek czosnku, sól Przygotowanie: 1. Opłukać liście sałaty, roszponki, rukoli, szpinaku i botwinki. Osuszyć. Pomidory pokroić na...

  • Dla tych co nie lubią rukoli ;)

Artykuły na temat: sałata z rukoli
  • Sałata z rzodkiewkowym pesto i kozim serem

    Przygotowanie: Jako bazę pesto zamiast liści rzodkiewek można użyć rukoli, natki pietruszki lub listków bazylii/ jarmużu. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki,...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Sześć powodów, dla których warto jeść rukolę

    ...popularna sałata lodowa! Zawiera też witaminy E i z grupy B oraz minerały: żelazo, fosfor (52 mg w 100 g), magnez, potas (aż 369 mg w 100 g). Ze względu na ich dobroczynne właściwości, warto jeść(...) osteoporozie, która często towarzyszy RZS: A to dzięki zawartości witaminy K, która pozytywnie wpływa na poziom wapnia w organizmie i dba o wchłanianie go przez kości. Pięć garści rukoli dostarcza...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Jak najlepiej przechowywać sałatę?

    Warzywa liściaste (sałata, rukola itp.) mają dużą powierzchnię i dlatego łatwo więdną. Duża powierzchnia oznacza szybkie parowanie wody, której w cienkich liściach nie ma wiele.

  • Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy? Fiolet na naszym talerzu Jakiś czas temu niemal wszyscy przekonywaliśmy się do zielonych owoców i...

  • Sezon na sałatę

    Amerykanie jedzą ją, bo jest zdrowa. Francuzi dla smaku - zaczynają od niej główny posiłek dnia. Ma sporo odmian - od delikatnych, słodkawych w smaku po pikantne, z charakterystyczną goryczką - co sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną. Warto próbować różnych odmian i mieszać je ze sobą. Liści sałaty nie powinniśmy kroić nożem, ale rwać palcami, wyjątkiem jest jedynie sałata lodowa...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Nasi użytkownicy mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je naszym bliskim. Fot. 123RF/Picsel 1. Jajka koguciki Fot. Megi110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Takie urocze koguciki będą bez wątpienia uroczą ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Nie trzeba wiele zachodu, aby zamienić zwykłe jajka w bardzo ciekawą (i smaczną) dekorację.   2. Jajka faszerowane pastą krabową Fot....

  • Sałata i szpinak chronią przed POChP

    Kto rzucił palenie, ale obawia się, że nałóg zdążył narobić szkód w jego płucach, powinien to wiedzieć!

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

Wideo na temat: sałata z rukoli
  • Rukola, sałata rzymska, a może lodowa - która z nich jest najzdrowsza?

    Sałata to źródło witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Lato jest doskonałym czasem, żeby królowała na naszym stole. Zielone liście można jeść same lub z dodatkami. Warto ją też dodawać do kanapek. Jakie mamy rodzaje sałat i jakie są ich właściwości?

  • Musztardowce znano jako szpinak indyjski

    W każdym polskim domu na stołach gości sałata. Bogata w przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminy, wzmacnia odporność organizmu i jest podstawowym elementem zdrowej diety. Roszponka, rukola, masłowa czy rzymska jest nam dobrze znana. Czy wiemy jednak czym jest pakczoj, jadalna chryzantema czy musztardowce? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł Maciej Jabłoński. Ogrodnik przedstawił

  • Japońska pietruszka o cynamonowym posmaku

    W każdym polskim domu na stołach gości sałata. Bogata w przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminy, wzmacnia odporność organizmu i jest podstawowym elementem zdrowej diety. Roszponka, rukola, masłowa czy rzymska jest nam dobrze znana. Czy wiemy jednak czym jest pakczoj, jadalna chryzantema czy musztardowce? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł Maciej Jabłoński. Ogrodnik przedstawił