• Informacje na temat:

    sałata z pora i selera pietruszki

Przepisy na temat: sałata z pora i selera pietruszki
  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Prosta, smaczna, zdrowa i tania. Surówka z białych warzyw korzeniowych będzie świetnym dodatkiem do naszego obiadu, a do tego dostarczy nam sporej dawki witamin i składników odżywczych. Warto dodawać ją do cięższych dań, ponieważ zarówno seler, jak i pietruszka świetnie poprawiają nasze trawienie.

  • Smaczne potrawy na obiad

    .... Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Podawaj z kiełbaskami.  Gołąbki z kapusty włoskiej Sposób przygotowania 1. Z pietruszki, 2 marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Kapustę(...) 1. Z obranych marchewek, pietruszki, selera, pora i cebuli ugotuj wywar. Żur wymieszaj z chrzanem i odcedź na sicie.  2. Wlej do wywaru wraz z posiekanym czosnkiem i zrumienionym na patelni boczkiem...

  • Zdrowa, soczysta i bardzo smaczna surówka z pora i selera naciowego, jest odpowiednia na każdą porę roku. Świetnie sprawdza się jako zdrowy lunch do pudełka, jak również wspaniale smakuje, jako dodatek do codziennego lub świątecznego obiadu.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ..., dodaj marchewki, pietruszki, seler i por. Gotuj 1,5 godziny.  2. Posiekane cebule usmaż na oleju i maśle. Gdy się zrumienią, dodaj mąkę, a następnie wino i bulion.  3. Przypraw solą i pieprzem. Przelej(...), oregano i natką pietruszki. Odstaw na godzinę. Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż je z każdej strony. Przykryj pokrywką, duś 10 minut.  2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Groszek wymieszaj z dwiema...

  • Pyszna, zdrowa i bardzo sycąca sałatka z selera naciowego, ciecierzycy i pora, wzbogacona suszonymi pomidorami i jabłkiem. Podana z ugotowanym jajkiem może zastąpić obiad, idealna do zabrania na lunch do pracy.

  • Kuchnia na cały tydzień

    ....  Gołąbki z młodej kapusty Sposób przygotowania 1. Z pietruszki, marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj sól...

  • Doskonała,szybka zupa.

  • Sałatki ziemniaczane

    ...pomidorów, 10-15 czarnych oliwek, 2 jaja ugotowane na twardo, puszka filetów anchois (koreczków helskich), natka pietruszki. Sos: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz. Składniki sosu(...) kruchej sałaty, łyzka mielonej słodkiej papryki, łyżeczka soku z cytryny. Sos: 3 łyzki gęstego majonezu, łyżka musztardy, 2 łyżki posiekanej matki pietruszki, łyżka soku z cytryny, szczypta cukru, sól...

  • No cóż, powinno się bliny jeść z kawiorem i łososiem, ale ja proponuję ze surówką - też pycha!

Artykuły na temat: sałata z pora i selera pietruszki
  • Chlorofil na wzmocnienie  i wiosenną odnowę

    Chlorofil, obecny w roślinach, pobudza przemianę materii, wzmacnia odporność, oczyszcza, przyspiesza odnowę komórek. Dieta bogata w niego powinna zawierać co najmniej 4 porcje surowych zielonych warzyw dziennie, np. szpinak, sałata, natka pietruszki, seler naciowy, jarmuż.

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Kukurydziane żniwa

    Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser.

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    Śniadanie  Omlet z dodatkiem jogurtu oraz pomidorem i szczypiorkiem, kromka chleba razowego, sałata, kawa zbożowa z mlekiem. Albo: kasza manna na mleku kokosowym z bananem i jabłkiem, biała kawa(...) jogurtem z gałką muszkatołową, indyk pieczony, ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej i jabłka, kompot. Albo: zupa-krem z buraków z natką pietruszki, halibut pieczony w papilocie, kasza...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Jak przechowywać warzywa, by nie traciły wartości

    ...przechowują się warzywa korzenne, np. marchew, pietruszka, seler. A także por, sałata, kapustne. Wszystkie warzywa po przekrojeniu trzeba przechowywać w lodówce - to powstrzyma ich gnicie.

  • Czy zawsze około południa Twój organizm wysyła Ci niepokojące sygnały? Czujesz nagłą potrzebę opuszczenia stanowiska pracy? Te objawy są oczywiste – to PORA NA LUNCH! Caroline Craig i Sophie Missing postanowiły „ugryźć" lunch ze wszystkich stron. W rozsądny sposób pokazują, jak możesz zaoszczędzić pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe. Wyjątkowe przepisy na...

  • Nie wyrzucaj, lepiej odśwież

    ...(marchew, pietruszkę, selera), cząstki kalafiora lub brokułu. Dodaj posiekanego i podsmażonego na oleju pora. Dorzuć kilkanaście kaparów, trochę ulubionych ziół i zalej sosem pomidorowym lub serowym(...)-minutową kąpiel z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej. Natka pietruszki odzyska sprężystość po moczeniu przez 30 minut w letniej wodzie. Podeschniete ciasto Drożdżowe nawilż mlekiem. Wilgotne wstaw na...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...