• Informacje na temat:

    sałata andaluzyjska

Przepisy na temat: sałata andaluzyjska
Artykuły na temat: sałata andaluzyjska
  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Jak przywitać wiosnę? Najlepiej korzystając z jej darów, czyli świeżych rzodkiewek, pomidorów, ogórków i sałat. Nadchodzące dni to czas nowalijek, a my mamy kilka propozycji... Fot. 123RF/Picsel Rzodkiew na sałacie Niezwykle prosta sałatka, na którą czekamy z utęsknieniem przez całą zimę. Świeża sałata, świeży szczypiorek i oczywiście świeża rzodkiew, czyli wiosna na talerzu. Dodatkowo rzodkiewka to warzywo doskonale wpływające na nasze włosy - a to dzięki witaminom z grupy B oraz kwasowi...

  • Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku...

  • Sałata lodowa, masłowa, rzymska, rukola i wiele innych - różne odmiany liściastych warzyw łączy jedno: wszystkie są niskokaloryczne i równocześnie bogate w witaminy i minerały, które zmniejszają ryzyko raka, poprawiają działanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na odporność. Sałata to sprzymierzeniec osób będących na diecie i dbających o zdrowie. Czy na pewno? Amerykańskie badania przeprowadzone na początku tego roku mówią, że to warzywa liściaste odpowiadają za większość zatruć...

  • W maju młodniejemy! Wszystko wokół jest świeże i to, co na talerzu smakuje podwójnie. Świat nabiera barw, a my apetytu na wiosenne dania pełne warzyw. Kusi młoda marchewka, kalarepka, rzodkiewki i sałata. Za chwilę pojawią się pierwsze truskawki, coraz cieplejsze wieczory skłaniają nas do grillowania. Więcej słońca, więcej radości i kolorów na talerzu. Kuchnia polska dzień po dniu Małgorzaty Caprari składa się z 12 tomów, odpowiadających kolejnym miesiącom. W każdym z nich znajdą Państwo...

  • Święta Wielkanocne nie mają swojego stałego miejsca w kalendarzu. Przypadają w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Fot. 123RF/Picsel Ich zmienność i cykliczność symbolizuje odrodzenie, świętowanie tego samego wydarzenia za każdym razem na nowo. Spójrzmy w ten sposób na tradycyjny wielkanocny stół. Przeformułujmy nasz świąteczny jadłospis i pobawmy się w nowości, używając do tego pierwszych w tym roku wiosennych warzyw. Jak jeszcze możemy wykorzystać nowalijki? Nowalijki...

  • Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...

  • Kto wymyślił Dzień Bez Mięsa? Wariat - powiedzą jedni. Idealista - krzykną drudzy. Ten wariat i idealista pochodził z Ameryki i należał do grupy aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Jako zwolennik diety wegetariańskiej, zainicjował Dzień Bez Mięsa, chcąc zwrócić uwagę na jej zalety. Zgadzamy się z nim czy nie, chcemy słuchać, czy wręcz przeciwnie, jedno trzeba mu oddać - człowiek ów wybrał sobie idealną datę. 20 marca, czyli w dzień przed nadejściem kalendarzowej...

  • Drugie śniadanie w szkole to dla dziecka bardzo ważny posiłek, gdyż dostarcza mu niezbędnej energii w ciągu dnia. Uczeń w ciągu dnia musi mieć siłę zarówno do nauki, ćwiczeń fizycznych, a także do zabawy podczas przerw. Podstawą drugiego śniadania jest kanapka. Nic w tym dziwnego, ponieważ można ją przygotować w bardzo krótkim czasie i modyfikować jej skład na wiele sposobów. Warto przy tym pamiętać o kilku podstawowych zasadach, o których przypominają organizatorzy ogólnopolskiej akcji...