• Informacje na temat:

    sa latka z selera surowego

Przepisy na temat: sa latka z selera surowego
  • Tort urodzinowy dla dziecka. Tort przedstawia jeżyka w lesie. Tort zrobiłam dla maluszka w rodzinie.

  • Dziś Słowenia, a dokładnie słoweńska Istria. Rezanci (tagliatelle lub wstążki) z sosem z cukinii i koktajlowych pomidorków.

  • Pyszna, zdrowa i bardzo łatwa do przygotowania surówka

  • Można ją jeść nawet samą!

  • mega szybki tort dla mojego 3 latka, robiony w biegu na 20 minut przed "nieplanowaną" imprezą. Mega smak :)

  • Do zielonej sałatki nie potrzeba wiele dodatków. Wystarczy świeża mięta i sok z cytryny. Całość stanie się bardzo orzeźwiająca, ale i pożywna. Dla chrupkości dodajcie podprażony słonecznik

  • Sezon już powoli się kończy, więc łapmy jeszcze co możemy aby wykorzystać wszystko do woli. Surowe warzywa połączone z majonezem każdy lubi, więc oto moja propozycja na pyszną sałatkę.

  • „Kalafior, to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem” - tak humorystycznie określił to warzywo Mark Twain. I chyba coś w tym jest! Bo choć kapuście niczego nie brakuje, kalafior ma ogromny potencjał kulinarny i świetne właściwości prozdrowotne. Potrzebuje kilku prostych dodatków, by zabłysnąć w oryginalnym daniu. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i smaczny w każdej postaci! Dziś główną rolę odegrał w sałatce. Młody, chrupiący, surowy kalafior w towarzystwie kilku prostych składników...

Artykuły na temat: sa latka z selera surowego
  • Przepis na życie

    ...surowego boczku, które dochodziły na parze - wspomina. - Na pajdzie żytniego chleba to było moje niebo w gębie. Inne? Puszysty tort truskawkowy przyszywanej babci Zofii. Gotowała z finezją nawet dla(...) ocet spirytusowy. – Nie ma lepszego do nóżek na zimno – mówi Ola. Szczupła 40-latka zjada na stojąco kanapkę z pastą z cheddara, często używa jej zamiast masła. Na blacie w kuchni kipisz. Niedomknięty...

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej?   Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej? Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na te...

  • Naturalne soki z owoców zaczynają być uznawane przez badaczy za równie szkodliwe, jak napoje gazowane. Jak jest naprawdę? W jednej z angielskich szkół pojawił się nawet zakaz picia soków.      Fot. 123rf.com Według zaleceń, powinniśmy jeść dziennie około 400 g (albo 5 porcji po 80 g) owoców i warzyw dziennie, dla zdrowia. Często zamiast owoców w formie stałej, wybieramy soki. Czy słusznie? Czy dają nam tyle dobrego, co surowe owoce? Soki a odchudzanie Pojawia się coraz więcej diet...

  • Wszystkie rodzaje kiełków dostarczają nam ogromnej ilości witamin i minerałów, nierzadko więcej niż ich "dorosłe" odpowiedniki. Czy na pewno nie mają żadnych wad? Kiełki - eliksir zdrowia czy zagrożenie?      Fot. © 123RF.COM/PICSEL Co dają nam niepozorne kiełki? Kiełki to wczesna faza rozwoju rośliny. Zawierają dużo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, gwałtownie wytwarzanych w procesie kiełkowania z substancji zapasowych. Wśród całego dobra, jakiego mogą nam dostarczyć, są wszystkie...

  • Jeśli sądziliście, że o prozdrowotnych właściwościach różnego rodzaju produktów spożywczych wiedzieliście wszystko, mamy dla was mały test. Oto listka kilku bardzo zdrowych produktów, których używamy zdecydowanie za rzadko. Natura w dalszym ciągu ma przed nami jeszcze całkiem sporo tajemnic. Poza popularnymi produktami o prozdrowotnych właściwościach, wciąż dowiadujemy się o nowych, które również doskonale wpływają na nasze zdrowie. Wiele z nich było doskonale znanych już naszym babciom,...

  • Wiele osób, zwłaszcza tych młodszych, w momencie nagłej utraty formy, chętnie sięga po różnego rodzaju napoje energetyzujące. Zgodnie z zapewnieniami producentów, mają one zapewnić nam jasność umysłu oraz szybki zastrzyk energii. Czy jednak są bezpieczne dla naszego zdrowia? Fot. 123RF/Picsel Reklamy napojów energetyzujących obiecują nam naprawdę wiele - błyskawiczny powrót do formy, ekspresowe pobudzenie oraz ponadprzeciętną jasność umysłu. Sporo osób sięga po nie przed ważnymi egzaminami...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...