• Informacje na temat:

    sa latka z selera

Przepisy na temat: sa latka z selera
Artykuły na temat: sa latka z selera
  • Okinawa: Wyspa, która zachwyca

    ...nietypowa mieszanka: Jukari Marsh. 50-latka ma okrągłą twarz, na której co chwila pojawia się delikatny uśmiech, i łagodną powierzchowność. Od razu się ją lubi. Także dlatego, że jest jedną z nielicznych(...) dzikie ptaki i ich trele, na śniadanie można spodziewać się jajecznicy z gorzkim melonem lub grzanek z pastą ze słodkiego ziemniaka, owczego sera i selera. Do tego świeżo parzona czarna kawa...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej?   Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na...

  • Ekspresowe dodatki, czyli letnie sałatki

    .... Gotowe danie posypać orzeszkami piniowymi prażonymi przez chwilę na suchej patelni i świeżymi listkami mięty.   Sałatka z selera Składniki: mieszanka sałat z rukolą 3 łodygi selera...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej? Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na te...

  • Sycące potrawy nie tylko dla smyka

    ...• 3-4 ziemniaki • 1 mała pietruszka • 1/4 pora • kawałek selera • 1 łyżeczka masła Kaszę wsyp do garnka i zalej zimną wodą. Następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Całość zagotuj. Umyj, obierz i drobno pokrój marchewki, ziemniaki, pietruszkę, pora i selera. Wrzuć je do wrzącej kaszy i gotuj do miękkości. Dodaj kilka łyżek gotowanej, rozdrobnionej...

  • W ostatnich latach coraz więcej osób zaczęło interesować się tym, w jaki sposób możemy czerpać z naszego pożywienia to, co najlepsze. Ale czy wiedzieliście o tym, że cenne substancje odżywcze mają również swoje przeciwieństwo? Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) ograniczają lub wręcz uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych przez organizm. Ingerują w nasz metabolizm, sprawiając, iż nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać wartościowych związków dostarczanych wraz z...

  • Przepis na życie

    ...ocet spirytusowy. – Nie ma lepszego do nóżek na zimno – mówi Ola. Szczupła 40-latka zjada na stojąco kanapkę z pastą z cheddara, często używa jej zamiast masła. Na blacie w kuchni kipisz. Niedomknięty...

  • Wiele osób, zwłaszcza tych młodszych, w momencie nagłej utraty formy, chętnie sięga po różnego rodzaju napoje energetyzujące. Zgodnie z zapewnieniami producentów, mają one zapewnić nam jasność umysłu oraz szybki zastrzyk energii. Czy jednak są bezpieczne dla naszego zdrowia? Fot. 123RF/Picsel Reklamy napojów energetyzujących obiecują nam naprawdę wiele - błyskawiczny powrót do formy, ekspresowe pobudzenie oraz ponadprzeciętną jasność umysłu. Sporo osób sięga po nie przed ważnymi egzaminami...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...