• Informacje na temat:

    sa latka śledziowa z cykoria

Przepisy na temat: sa latka śledziowa z cykoria
  • Dziś Słowenia, a dokładnie słoweńska Istria. Rezanci (tagliatelle lub wstążki) z sosem z cukinii i koktajlowych pomidorków.

  • Tort urodzinowy dla dziecka. Tort przedstawia jeżyka w lesie. Tort zrobiłam dla maluszka w rodzinie.

  • Delikatna cykoria idealnie komponuje się z intensywną w smaku sardelą doprawioną sosem kebab gyros

  • Smaczny pomysł na "Cykoria z jajkiem"

  • Sałatki ze śledziem wspaniale smakują i są zdrowe. Ta jest ze słodkim zielonym groszkiem, cudowna, sami spróbujcie.

  • Śledzie dośc często króluja na naszych stolach,szczególnie przed swietami.W mojej kuchni sledzie są czestym gościem.Śledzie to bogactwo witamin.poprawiają samopoczucie,wzmacniają i chronią nasz układ kostny,.

  • Wielu z nas kocha ten dodatek w sałatkach - mowa oczywiście o śledziu. Sałatka idealnie sprawdzi się jako przystawka nie tylko na świątecznym wielkanocnym czy bożonarodzeniowym stole. Będzie również świetnym i smacznym dodatkiem na różne okazje - w szczególności te zakrapiane. Łatwa, prosta z kilku ogólnodostępnych składników z pewnością zachwyci Waszych gości.

  • Sprawdzony przepis na "Cykoria w miodzie"

  • Można ją jeść nawet samą!

  • Przepis powstał spontanicznie. Zalążek już w sklepie rybnym. Doskonała przystawka na Wielkanocny Stół

Artykuły na temat: sa latka śledziowa z cykoria
  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Tuż przed pojawieniem się nowalijek, kończy się sezon na rzadko wykorzystywane w naszej kuchni warzywo – cykorię. Co ważne, właśnie z końcem jej upraw, czyli w kwietniu, cykoria jest najsmaczniejsza. Tylko co z nią zrobić? Fot. 123RF/Picsel Pierwotnie cykorię uprawiano dla korzeni, które były, i nadal są, wykorzystywane jako substytut kawy. Liście uprawia się od około 150 lat, a o podaniu ich na stoły zadecydował przypadek. Otóż pewnego razu, w Belgii, cykoria obrodziła tak obficie, że część...

  • Wiele osób, zwłaszcza tych młodszych, w momencie nagłej utraty formy, chętnie sięga po różnego rodzaju napoje energetyzujące. Zgodnie z zapewnieniami producentów, mają one zapewnić nam jasność umysłu oraz szybki zastrzyk energii. Czy jednak są bezpieczne dla naszego zdrowia? Fot. 123RF/Picsel Reklamy napojów energetyzujących obiecują nam naprawdę wiele - błyskawiczny powrót do formy, ekspresowe pobudzenie oraz ponadprzeciętną jasność umysłu. Sporo osób sięga po nie przed ważnymi egzaminami...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej?   Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej? Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na te...

  • Sądzisz, że o gotowaniu wiesz wszystko i w kuchni nic cię nie zaskoczy? Weź udział w naszym quizie i sprawdź, czy potrafisz rozpoznać kulinarne mity, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.  

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego bardzo prosto je przygotować. Niestety, naukowcy mają dla nas porcję niepokojących doniesień. Fot. 123RF/Picsel Drób bardzo często gości na naszych stołach - bez względu czy gotujemy tradycyjne, polskie dania czy też może sięgamy po propozycje z kuchni azjatyckiej lub amerykańskiej. W każdej z tych tradycji kulinarnych bez większego problemu odnajdziemy przepisy z...

  • Warto zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Niestety, mimo wielu zalet, niektóre z ryb mogą nam szkodzić. Gatunki tłuste mogą kumulować substancje toksyczne w swoich tkankach, w tym także metale ciężkie. Najbardziej niebezpieczne z nich to ołów, kadm, rtęć i arsen. Dlaczego tak groźne substancje pojawiają się w mięsie ryb? Powodem jest zanieczyszczone środowisko, w którym żyją. Te toksyczne...