• Informacje na temat:

    sa atka z makaronem i ananasem

Przepisy na temat: sa atka z makaronem i ananasem
Artykuły na temat: sa atka z makaronem i ananasem
  • Waży około 1-2 kg. Pod grubą skórką kryje przepyszny, soczysty miąższ. Dla miłośników tego owocu mamy dobrą wiadomość: ananas jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jakie właściwości mają ananasy? / fot. 123rf.com   Ananas pod mikroskopem 100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Podziel się z nami pomysłem na pyszne, wakacyjne danie z makaronem Barilla w roli głównej i wygraj wycieczkę do Parmy! Wakacje to czas podróży, z których przywozimy nie tylko pamiątki i dobry humor, ale przede wszystkim kulinarne wspomnienia. Jakie danie z makaronem Barilla przygotowałbyś dla swoich znajomych lub rodziny, tak by wspominali je jeszcze długo po zakończeniu wakacji? Jeśli masz sprawdzony przepis, podziel się nim z nami, a być może wygrasz nagrodę główną, wycieczkę do Parmy,...

  • Podziel się z nami pomysłem na pyszne, wakacyjne danie z makaronem Barilla w roli głównej i wygraj wycieczkę do Parmy! Wakacje to czas podróży, z których przywozimy nie tylko pamiątki i dobry humor, ale przede wszystkim kulinarne wspomnienia. Jakie danie z makaronem Barilla przygotowałbyś dla swoich znajomych lub rodziny, tak by wspominali je jeszcze długo po zakończeniu wakacji? Jeśli masz sprawdzony przepis, podziel się nim z nami, a być może wygrasz nagrodę główną, wycieczkę do Parmy,...

  • Wiemy już, kto pojedzie do Parmy, aby spędzić 3 wyjątkowe dni w 3 gwiazdkowym hotelu, zwiedzić najpiękniejsze zakątki miasta i wziąć udział w indywidualnych warsztatach kulinarnej Akademii Barilii! Bardzo dziękujemy za wszystkie przesłane do nas propozycje na wakacyjne dania z makaronem w roli głównej. Zaskoczyliście nas pomysłowością i wyczuciem smaku. Długo zastanawialiśmy się komu przyznać nagrodę główną. Spędziliśmy kilka dobrych godzin na pertraktacjach, momentami nawet drobnych...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej?   Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na...