• Informacje na temat:

    s pieczenia szynki wieprzowej

Przepisy na temat: s pieczenia szynki wieprzowej
  • Wieprzowina w porzeczkach

    ...mięsa wieprzowego, np. szynki, 250 g porzeczek czerwone lub czarne), cebulę, 3 ząbki czosnku, łyżkę miodu, 2 łyżki sosu teriyaki, oliwę z oliwek, świeżo zmielony pieprz. Na początek mięso obsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, tak, by pieczeń zrumieniła się ze wszystkich stron. Mięso przekładamy do brytfanki do pieczenia. Obok mięsa układamy: posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, porzeczki...

  • Pieczeń z szynki wieprzowej w mojej ulubionej marynacie to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Wczorajsze święto wyrwało mnie z rytmu, ale już dzisiaj trzeba było wrócić do pracy, jeżeli jednak nie wiecie co zrobić na obiad, to spróbujcie mojej pieczeni :) Na pewno nie pożałujecie! :D

  • Kuskus z szynką

    Składniki: 25 dag kaszy kuskus, 50 dag pieczonej szynki wieprzowej, 2 łyżeczki bulionu instant, 5 dag rodzynek, 2 marchewki, cukinia, mały bakłażan, oliwa, sól, pieprz, mięta.

  • Domowa wędzona kiełbasa wybornie smakuje sama oraz jako dodatek do grochówki, bigosu czy białego barszczu lub żurku. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis moich rodziców.

  • Szynka na dziko

    Składniki na 8-10 porcji: - 1,80 kg szynki wieprzowej, - łyżka brązowego cukru, 2 łyżki soli, - 5 jagód jałowca, - 2 listki laurowe, - 6-8 goździków, - 6 ziarenek ziela angielskiego(...) 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 st. C. Piec w sumie około 2 godziny, w trakcie pieczenia skrapiać małymi porcjami gorącej wody (po ok. 1/2 szklanki). Kapustę poszatkować, cebulę...

  • Gulasz wieprzowy podany ze sparzoną kaszą, ogórkiem kiszonym i papryczką czereśniową. Polecam.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • W przepisie oryginalnym udziec wołowy, ja wykorzystałem przerośniętą szynkę wieprzową.

  • Bułeczki z parówkami i niespodzianką

    Składniki dla 4 osób: 4 bułki do hot dogów 4 parówki drobiowe lub z szynki wieprzowej cebula 2 ogórki kiszone lub konserwowe 2 łyżki musztardy ketchup 2 łyżki kapusty kiszonej(...) delikatnie parówki do bułek i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C. Piecz przez chwilę, aż bułki zmiękną, ale nie staną się zbyt chrupkie. Gorące...

  • Gulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej). To zupełnie inny gulasz niż te dotychczas mi znane:). Dodatek kapusty dodaje mu oryginalności i niepowtarzalnego smaku.

Artykuły na temat: s pieczenia szynki wieprzowej
  • Mięso prosto z pieca

    Pieczeń wieprzowa Składniki na 4 porcje: 2 kg szynki wieprzowej, 2 jabłka, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki dżemu porzeczkowego, 5 łyżek soku z jabłek, 10 ziaren jałowca, po 1/2 łyżeczki kminku(...) tylko lekko zrumienić). Przełożyć mięso i cebulę do brytfanki. Piec godzinę w temperaturze 220°C. Podczas pieczenia polewać golonki piwem i wytwarzającym się sosem. Po godzinie zwiększyć temperaturę...

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...

  • Pieczenie na świąteczny stół

    .... Wyjmujemy i starannie osuszamy. 3. Suchą skórkę szynki nacinamy ukośnie w kratkę, szpikujemy goździkami. Cebulę siekamy. 4. Szynkę opiekamy ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, posypujemy(...) brytfanny, przykrywamy i dajemy na 1,5-2 godziny do średnio rozgrzanego piekarnika (180ºC). 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, żeby szynka ładnie się zrumieniła. Pieczeń szprycowana...

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...

  • Wieprzowa pîeczen na zimno z kremem

    ...  na dzisiejszy obiad... a ze upal doskwiera to bardzo dobrze sie sklada. Pieczen upieklam juz wczoraj wieczorem, dzis zrobilam tylko krem i warzywa. na 4 osoby 1 kg pieczeni wieprzowej ja porposilam u rzeznika mieszanke schabu i karkowki. To mieso nie moze byc za suche dlatego tak wlasnie wybralam. Duzy peczek zielonej pietruszki 6 plastrow szynki typu parmenska 2 glowki duze...

  • Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostry Salomea i Anastazja potrafią jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Chcesz się o tym przekonać? Weź udział w naszym konkursie! Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu...

  • Wieprzowina w miodzie

    .... Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 420 kilokalorii Szynka płonąca Składniki na 8-10 porcji: 1 i 1/5 kg szynki wieprzowej z tłustą skórką, 350 ml czerwonego wina, najlepiej burgundzkiego(...) garnuszka przecedzisz sos, który powstał w trakcie pieczenia karkówki. Wywar zagotuj, a następnie zagęść łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej zimną wodą (ok. 1/2 szklanki). Po starannym wymieszaniu...

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...

  • Smaki z Czech

    Knedliki z gulaszem Składniki na 4 porcje: Na knedliki: 2 bułki kajzerki, 30 g masła, 400 g mąki pszennej, 15 g drożdży, sól, ok. 200 ml mleka, 2 żółtka, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) Na gulasz: 600 g szynki wieprzowej (lub łopatki), 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny mielony, kminek, 2 łyżki majeranku, miąższ z chleba do zagęszczenia. Ugotuj...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...