• Informacje na temat:

    s na makowiec

Przepisy na temat: s na makowiec
  • Drożdżowy makowiec

    ...rozłóż masę makową. Zwiń je do środka w roladę. Przełóż do formy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170°C ok. 45-50 min. Gotowy makowiec ostudź i udekoruj, np. lukrem i posiekanymi...

  • MAKOWIEC - 2 STRUCLE

  • Makowiec pod bakaliową kołderką

    Aromatyczne ciasto, nie tylko na święta

  • pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt

  • Makowiec z żurawiną

    Makowiec jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. My proponujemy delikatne odejście od tradycji i przygotowanie tego pysznego ciasta w wariacji z żurawiną i skórką pomarańczową.

  • Makowiec na spodzie z mąką krupczatką - pełen maku, pełen smaku:)

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    ...przypadku nie zda egzaminu. Makowiec japoński możemy udekorować z wierzchu polewą czekoladową lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. (PAP Life) autorka: Dorota Kieras...

  • Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam.

  • Makowiec jak u mamy

    Smaki dzieciństwa.

  • Domowy makowiec długo utrzymuje świeżość przechowowany w folii w lodówce.

Artykuły na temat: s na makowiec
  • Podwójny makowiec

    Przygotowanie: Mak zalać wrzątkiem. Gdy woda wystygnie, przecedzić, zemleć dwa razy w maszynce do mięsa, przy trzecim mieleniu dodawać na przemian mak,...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Aromatyczny makowiec

    Z ciastem drożdżowym.

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...

  • Idealny makowiec

    Zdradzamy sekret udanego makowca.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Makowiec w duecie

    Masz smak na apetyczny makowiec, jaki pojawił się na stole Natalii i Ludwika w serialu Rodzinka.pl? Teraz możesz przygotować go w swoim domu. Podajemy przepis!

  • Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostry Salomea i Anastazja potrafią jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Chcesz się o tym przekonać? Weź udział w naszym konkursie! Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu...

  • Makowiec

    Na te kilka dni w roku zapominamy o dietach, cholesterolu i poziomie cukru. Najważniejsze są chwile z bliskimi, emocje z nimi związane, uczucie bycia w domu, wśród swoich. Wystarczy przywołać wspomnienie zapachu i smaku babcinego makowca i od razu znajdujemy się przy stole z tymi, których kochamy.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

Wideo na temat: s na makowiec
  • Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiec

    Czy Boże Narodzenie może istnieć bez makowca? Naszym zdaniem - nie! To tradycyjne ciasto jest chyba najsmaczniejszą ozdobą świątecznego stołu. Przygotowanie makowca może wydawać się trudne i pracochłonne, ale z naszym sprawdzonym przepisem stanie się dziecinnie proste! TRADYCYJNY MAKOWIEC ZAWIJANY – DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ. KLIKNIJ! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiec

    Czy Boże Narodzenie może istnieć bez makowca? Naszym zdaniem - nie! To tradycyjne ciasto jest chyba najsmaczniejszą ozdobą świątecznego stołu. Przygotowanie makowca może wydawać się trudne i pracochłonne, ale z naszym sprawdzonym przepisem stanie się dziecinnie proste! TRADYCYJNY MAKOWIEC ZAWIJANY – DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ. KLIKNIJ! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Co upiec na święta?

    Anna Starmach i Magda Wójcik zaprezentowały swoje pomysły na świąteczne wypieki - m.lin. drożdżowe minibabeczki i błyskawiczny makowiec na biszkopcie. TVN/x-news