• Informacje na temat:

    rzodkiew na surówke

Przepisy na temat: rzodkiew na surówke
  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    ...pod skórką jest dużo witamin! Biała rzodkiew, "lodowy sopel" Ma kruchy, chrupki miąższ i orzeźwiający smak bardzo delikatnej rzodkiewki. Odchudza, bo: zawiera tylko 16 kcal w 10 dag i ma...

  • No cóż pyszna ,szybka,zdrowa itp i t.d.banał

  • Szybka, zdrowa idealna na zimę kiedy innych warzyw brak. Polecam bo jest prosta do zrobienia :-)

  • Dzisiaj proponuję smaczny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Biała rzodkiew to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż zawiera w sobie mnóstwo witaminy C, B i PP, a także kwas foliowy, błonnik oraz składniki mineralne tj. potas, cynk, żelazo i magnez. Biała rzodkiew wprowadzona do diety podnosi naszą odporność, poprawia koncentrację uwagi, a dzięki zawartości potasu obnaża ciśnienie krwi. Biała rzodkiew to także doskonały wybór dla wszystkich dbających o linię lub chcących pozbyć się kilku...

  • Bardzo szybka i bardzo prosta w wykonaniu surówka, która idealnie pasuje do dań mięsnych.

  • Rzodkiew (Raphanus) należy do mało znanych, choć niezwykle wartościowych warzyw. W naszym kraju ustąpiła miejsca jednej ze swoich delikatniejszych odmian - rzodkiewce, chociaż sama posiada znacznie więcej wartości odżywczych i jest cenniejsza dla naszego zdrowia. Tradycyjnym sposobem wykorzystania rzodkwi w kuchni jest spożywanie korzenia na surowo (w sałatkach lub na kanapkach), mimo to warto spróbować nieco poeksperymentować z tym ciekawym warzywem, gdyż nadaje się ono również do...

  • ile można sałatę z pomidorem? - zaczęłam komponować nieoczywiste sałatki, ale tak, żeby był idealny smak, a to jeden z pomysłów :) wersja wege z winegretem, a świetnie smakuje z dipem czosnkowym :)

  • Coś dla miłośników białej rzodkwi, dla miłośników prostoty i ogólnie "zieleniny" :D Świetny dodatek do obiadu!

  • Pyszny dodatek do dania głównego

Artykuły na temat: rzodkiew na surówke
  • Rzodkiew dla wątroby

    Jej korzeń jest silnym środkiem żółciotwórczym i ułatwiającym odpływ żółci do dwunastnicy.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Właściwości czarnej rzodkwi

    Kuracja sokiem lub lotionem z czarnej rzodkwi pobudza porost włosów i poprawia mikrokrążenie skóry głowy. Czarna rzodkiew zawiera dużo magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fluoru, manganu, witaminy C, A oraz witamin z grup B. Włosy po kuracji są lepiej odżywione, nawilżone i lśniące. Jak stosować? Sok lub naftę kosmetyczną z czarną rzodkwią wetrzyjmy w skórę głowy na 20-30 minut przed jej...

  • Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło. Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść czarną rzepę

    To większa kuzynka rzodkiewki (choć nazywamy ją rzepą, jej prawdziwa nazwa to czarna rzodkiew). Zimą ma najwięcej wartości odżywczych.

  • Sałatki i surówki - piękne, zdrowe, kolorowe. Wiele pomysłów na połączenia warzyw i owoców do wykorzystania jako przystawka, na kolację czy spotkanie okolicznościowe. Rozmaite zestawy wzbogacone wędlinami, pieczonym mięsem, gotowaną rybą. Zimowe bomby witaminowe są ważnym elementem codziennej diety.

  • Dbamy o wątrobę. Łatwe sposoby na lepsze samopoczucie

    ...każdej porcji mięsiwa. Szczególnie dobroczynne dla wątroby są: czarna rzodkiew (z dodatkiem np. chudego jogurtu naturalnego), cykoria (też np. z jogurtem), buraki (najlepiej surowe, starte, zmieszane...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Warzywa korzeniowe, czy każdy może je jeść?

    ...odpornościowy, dba o wzrok. Surowa marchew ma tylko 13 kcal i 1,8 g błonnika. Można ją jeść przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, łagodzi wzdęcia. 5. Biała rzodkiew ma niewiele kalorii, sprawdzi się...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...