• Informacje na temat:

    ryż zapiekany z jabłkami i piana

Przepisy na temat: ryż zapiekany z jabłkami i piana
  • Smakowite dania z ryżem

    Cztery przepisy na pyszne dania z ryżem...

  • Znakomite danie na zimne zimowe wieczory. Łatwe, szybkie, zdrowe i smaczne.

  • Taki ryż przyrządzała moja mama jak byłam dzieckiem i taki smak zapamiętałam. Polecam serdecznie ;)

  • To przepis dla osób, które chcą szybko coś ugotować.

  • Mój smak z dzieciństwa w trochę innym wydaniu.Zapraszam ;)

  • Unoszący się w powietrzu aromat jabłek i cynamonu potęguje doznania smakowe

  • Ryż zapiekany z jabłkami i rodzynkami

  • Będąc w internacie,gdy chodziłam do szkoły średniej...wieki temu ;-) bardzo lubiłam gdy Panie kucharki podawały właśnie taki ryż na kolacje :-) Danie może być podawane jako danie główne jak i na deser,kolacje.

  • Zapiekany ryż z jabłkami robię od czasu do czasu i to nie tylko jako deser, czasem również traktuję go jako obiad, gdy nie mam ochoty na nic mięsnego. Jest to pyszny, syty posiłek, który zawsze znika w mgnieniu oka. Przygotowuję go tradycyjnie: ryż gotuję na mleku wraz z cukrem waniliowym, jabłka prażę sama lub używam gotowych, a dodatkowo przygotowuję cynamonowe nadzienie, które sprawia, że całość nie jest mdła i sucha.

  • Według przepisu koleżanki Sylwii,bardzo smaczne danie.

Artykuły na temat: ryż zapiekany z jabłkami i piana
  • Lekki obiadek pełen słodyczy

    Owocowa zupa i zapiekany ryż to niskokaloryczna alternatywa dla spragnionych słodyczy łasuchów.

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Słodkości z ryżem

    Czy są dietetyczne i zdrowe słodkości? Oczywiście, to desery z ryżem w roli głównej.

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Suflety na lato

    Lekkie suflety i ryżowe puddingi polecamy jako desery na upalne dni.

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Porcja 100 g ugotowanego ryżu, to około 93-112 kalorii. Po...

  • Kolacja na smaczny sen

    ...brzuszka" przez dłuższy czas. Poza tym łatwo je przygotować, a dzieci chętnie je jedzą. Przed snem możesz zaproponować brzdącowi kaszkę mleczno-ryżową. Inna możliwość to mleko modyfikowane zagęszczone kaszką bezmleczną albo kleikiem - kukurydzianym lub ryżowym. Z czasem, dla urozmaicenia, możesz wybrać kaszkę smakową lub dodać do dania mus, np. z jabłek, moreli, gruszek. Pod...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...