• Informacje na temat:

    ryz pomidor papryka salatka

Przepisy na temat: ryz pomidor papryka salatka
  • Pomidory w roli głównej

    ..., przesmaż.  Sparz i obierz pomidory, pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię. Duś razem ok. 6 min, aż sos pomidorowy się zredukuje. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem, kuminem i mieloną słodką papryką(...) Pomidory sparz, obierz ze skórki. Pokrój na kawałki. Kromki chleba (jasnego) pozbaw skórek, pokrusz i zalej w misce szklanką wody. Ogórka i cebulę obierz, paprykę oczyść z nasion. Posiekaj warzywa...

  • Warzywa faszerowane można podać jako danie główne lub przystawki

  • 5 sposobów na ryż!

    ...go na śniadanie z jogurtem lub smoothie. Sałatka raz - dwa Ryż (który np. został z obiadu) plus dowolne dodatki, i mamy pyszną sałatkę! Dobrze łączyć go z warzywami (papryka, kukurydza, pomidory(...) w ryżowej masie obtoczyć kawałki mięsa (jak na zdjęciu) lub sera i usmażyć. Zamiast makaronu Ryż to superdodatek do zupy, którego możesz użyć zamiast makaronu (np. do pomidorowej, owocowej) czy...

  • ryż w innej odsłonie

  • Jedna ryba - dziesięć przepisów

    .... Kolorowa tortilla Wystarczy proste nadzienie: tuńczyk w sosie własnym lub oleju, barwne warzywa, np. papryka, kukurydza, groszek, cebula oraz placki do tortilli, które opieczesz. To danie zrobisz(...) z puszki i np. szpinak, tarty parmezan, masło. Dopraw. Nadzienie do warzyw Z tuńczyka (zarówno w oleju jak i w sosie własnym), możesz przyrządzić farsz do wydrążonych warzyw – np. pomidorów...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane...

  • szybkie i nie drogie,ilosc skladnikow mozna dopasowac do liczby gosci

  • Z garnków świata - Grecja

    ...z sosem śmietanowym; Souvlaki - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego; Tiganites patates - frytki; Tzatziki - sos z czosnkiem i ogórkiem; Yemista - nadziewane: pomidory i papryka polane sosem(...) wodą z sokiem z cytrynowym. Dusimy pod przykryciem przez 90 minut. Gyros Składniki: 4 pitty; ok. 125 gramów wołowiny; ok. 125 gramów baraniny; cebula; papryka; pomidor; oregano; czosnek; pieprz...

  • Omlet dobry na wszystko - Przepis na 1 porcję ale spokojnie najadły się nią 2 osoby :)

Artykuły na temat: ryz pomidor papryka salatka
  • Łuszczyca - trzymaj ją w ryzach

    ...choroby.  Warzywa i owoce zawierają m.in.: Kwas foliowy (szpinak, brokuły, sałata, papryka), który nie tylko chroni przed anemią, ale także dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminę E (natka pietruszki, kapusta, sałata brukselka, papryka, brokuły), która nawilża skórę i poprawia jej wygląd. Do sałatek dodawaj też boga te w tę witaminę nasiona dyni, słonecznika  i posiekane...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Zimowe sałatki

    Z makaronem i szynką Składniki na 4 porcje: 25 dag makaronu, 5-7 rzodkiewek, 20 dag pomidorków koktajlowych, 1 zielona papryka, 20 dag szynki, 200 ml jogurtu naturalnego, po 1 łyżce musztardy oraz(...) pleśniowym i udekorowane gałązkami tymianku. Z fasolą i owocami Składniki na 4-6 porcji: 20 dag ryżu, po puszce czerwonej fasoli i kukurydzy, 1 jabłko, 1 czerwona papryka, 2 średnie pomidory, 2 pomarańcze...

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Zimowe sałatki

    Brukselka, papryka, bakłażan albo śledź?

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Krolik i pieczone pomidory oraz menu na ten tydzien.

    Bardzo rzadko przyrzadzam krolika. Moze dwa razy w roku? Lubie go w cidrze, w musztardzie oraz w pomidorach. Dzis wyprobowywalam nowy przepis znaleziony...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Zielono mi! nadal... czyli salatka z kasza

    ...... a do sedna wracajac czyli do tego co w miscie... w misce nasz dzisiejszy obiad... salatka na 2 porcje 100 g kaszy... ja wzielam boulgour, ale idealnie pasuje jeczmienna czy pelnoziarnisty kuskus 2 jajka na twardo zielona papryka pomidor lub dwa cebulka ze szczypiorkiem od dymki ale moze tez byc szalotka czy inna mala cebulka mala puszka tunczyka naturalnego...

  • Pomidory powinny gościć na naszych stołach znacznie częściej, i to nie tylko jako dodatek do kanapek czy sałatek. Bowiem powodów, dla których należy je jeść jest mnóstwo! 1. Obniżają ryzyko zachorwania na raka Pomidor swój czerwony kolor zawdzięcza likopenowi, barwnikowi, który jest także silnym antyoksydantem. Usuwa on z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój licznych chorób naszego organizmu. Najwięcej likopenu znajdziemy nie tyle w samych pomidorach, co w ich przetworach np. w...