• Informacje na temat:

    ryż mąka jajko

Przepisy na temat: ryż mąka jajko
  • Ryż na 5 sposobów!

    Znowu ryż... Tak! Ale teraz w innym wydaniu! Zamiast zwykłego ugotowanego, proponujemy przygotować pyszne dania i desery.

  • Smakuje jak chińszczyzna

  • Kokosowy zawrót głowy - kokos w czterech odsłonach

    Jeszcze do niedawna, kokos w polskiej kuchni kojarzył się głównie z wiórkami, które stanowiły składnik deserów lub element ich dekoracji. Dziś, doceniany za prozdrowotne właściwości owoc palmy kokosowej, coraz częściej gości w naszym menu. Nic dziwnego – mleczko kokosowe, woda kokosowa, mąka kokosowa czy wspomniane wiórki kokosowe dają nieskończenie wiele możliwości zastosowania. Oto nasze cztery...

  • Świetny dodatek do dań głównych, min. drobiu lub ryby.

  • Ryba pieczona w sosie warzywnym

    Sposób przygotowania 1. Cebulę i papryki pokrój. Miód rozpuść z masłem, dodaj pokrojone warzywa i groszek, przypraw. Warzywa smaż na rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Ugotuj ryż.  2. Rybę posyp przyprawami, oprósz mąką ze wszystkich stron, smaż na rozgrzanym oleju około 10 minut. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i przyprawami.  3. Usmażoną rybę układaj w naczyniu żaroodpornym, obłóż warzywami...

  • Po wegetariańsku. Ryż smażony z jajkiem i warzywami. Całość okraszona orientalną nutą.

  • Placek z owocami

    ...wyłożonej papierem okrągłej formy. Na ciasto połóż owoce, rozrzuć dmuchany ryż. Piecz 50-60 min.w temperaturze 185°C, gotowe posyp cukrem pudrem.

  • proste i efektowne

  • ...pieczenia, po czym przesiać do miski. Dodać: szczyptę soli, jedno jajko, utarty na wiórki tłuszcz oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Włożyć przygotowane ciasto na 45 minut do lodówki. B. Przygotować nadzienie: ryż wsypać do osolonego wrzątku - gotować 15 minut. Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać i drobno posiekać. Natkę posiekać, wymieszać...

  • Przepis wart wypróbowania: "Ryż na słodko"

Artykuły na temat: ryż mąka jajko
  • Kształt i smak doskonały

    Mięso, ziemniaki, czy też ryż w postaci maleńkich kuleczek polubią zwłaszcza najmłodsi.

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Ziemniak jeszcze pyszniejszy

    Ryż, kasza, makaron nie zdołały go zdetronizować. Oto nasz królewski ziemniak.

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Dieta dla alergika

    ...ważne wartości odżywcze. Maluch, który dostaje mieszankę od początku, na pewno się do niej 90 szybko przyzwyczai. Starszemu niemowlakowi poprawisz smak, dodając kleik ryżowy lub odrobinę soku. Przy(...) przewidzieć, jaki pokarm może wywołać objawy alergii. Oprócz białka mleka produktami najbardziej uczulającymi są: mąka, a dokładnie zawarty w niej gluten (białko roślinne w ziarnach pszenicy, jęczmienia...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Nawyki dobre dla pęcherzyka żółciowego

    ...świderków zjadaj brązowe (tzw. pełnoziarniste). Biały ryż też zastąp brązowym. Ale już wybierając pieczywo, kieruj się informacją na etykiecie - na pierwszym miejscu powinna znajdować się mąka(...)Codziennie zjadaj 2-3 jabłka Zawierają dużo tzw. pektyn, które zapobiegają powstawaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym, a te już istniejące mogą nawet rozpuścić!  Każdego dnia spożywaj 1 jajko...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Porcja 100 g ugotowanego ryżu, to około 93-112 kalorii. Po...

  • Pulpeciki z żółtym serem

    Przygotowanie: 1. Ryż opłukać, ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić.  2. Ser zetrzeć na grubej tarce, 1/5 odłożyć. Bulion i mleko wymieszać, podgrzać, wsypać większą część sera i mieszać, aż ser się stopi. Zagęścić łyżeczką mąki.  3. Dymkę oczyścić, pokroić w pierścionki, łyżkę odłożyć. Ryż przełożyć do miski, wymieszać z jajkami, serem, dymką...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....