• Informacje na temat:

    ryż jako dodatek dietetyczny

Przepisy na temat: ryż jako dodatek dietetyczny
  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...ryżowa Ta sałatka stanowi udane połączenie słodyczy i słoności, jest pikantna i smaczna. Jeśli wolisz ostrzejsze dania, możesz dodać trochę przyprawy chili. Sałatka świetnie smakuje z mięsem lub rybą z grilla, a nawet z kotletami jagnięcymi - to już po zakończeniu diety. Składniki na 4 porcje jako lunch lub 6 porcji jako dodatek 125 g ryżu pełnoziarnistego do szybkiego gotowania 2 łyżeczki...

  • Ciekawa alternatywa do zupy

  • Szczerze mówiąc, to bób przygotowywałam po raz pierwszy. Zawsze się dziwiłam, kiedy to znajomi kupowali go w dość dużych ilościach i zachwycali się jego smakiem. U nas w domu mama nigdy go nie przygotowywała. Ja od teraz też będę jego zwolenniczką, bo w połączeniu z innymi warzywami lub mięsem możemy stworzyć z niego przepyszne danie. Spróbujcie tego przepisu, a polubicie bób tak samo, jak ja :)

  • Kokosowy ryż, nadaje sie zarowno jako dodatek do potraw kuchni tajskiej, jak rowniez z owocami jako deser.

  • Przepis wart wypróbowania: "Dietetyczny ryż z kurczakiem"

  • Marchewka, cukinia i brukselka - warzywa, które każdy zna. Razem tworzą świetne połączenie i sprawdzają się jako świetny dodatek do wielu dań :)

  • Oryginalny pomysł na przyrządzenie ryżu. Może służyć jako przystawka, dodatek do dania, bądź osobne danie. Tanie i łatwe w wykonaniu.

  • Makaron w sosie pomidorowym sprawdza się jako przystawka do mięs.

  • Przekaska do kawy , cherbaty lub jako podwieczorek....

  • Ten ryż jadłam u koleżanki na kolacji, która podała go jako dodatek do panierowanego kotleta. Zasmakował mi tak bardzo, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Jest banalny w wykonaniu, a dodatek oleju kokosowego nadaje mu bardzo ciekawy posmak.

Artykuły na temat: ryż jako dodatek dietetyczny
  • Białkowe przeboje spalą zimowy tłuszczyk

    ...nadaje się do bezpośredniego spożycia. Komosa ryżowa Zwana quinoą lub ryżem peruwiańskim ma lekko orzechowy smak i zawiera 13 g białka na 100 g produktu. Komosę kupimy w postaci mąki do wypieków, płatków, pysznych zwłaszcza po uprażeniu, oraz ziarenek do gotowania. Po przyrządzeniu według przepisu na opakowaniu, zastąpimy nimi ryż lub kaszę, dodamy do zupy, dań warzywnych lub zjemy z oliwą...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Porcja 100 g ugotowanego ryżu, to około 93-112 kalorii. Po...

  • Odchudzasz się? Zjedz sushi!

    Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy lubisz zdrowo jeść lub jesteś na diecie.

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Choroba wrzodowa. Co jeść, aby uniknąć jej zaostrzenia?

    ...podrażniania żołądka oraz dwunastnicy. Dodatek roszponki sprawi, że śniadanie będzie nieco bogatsze w błonnik oraz antyoksydanty i żelazo. Jest to szczególnie ważne w przypadku zaostrzenia choroby, kiedy(...) osłabienie apetytu, dlatego posiłki powinny być nie tylko dostosowane do ich potrzeb zdrowotnych, ale także smaczne. Dlatego propozycjana obiad to ryż zapiekany z gruszkami o lekkim posmaku wanilii...

  • Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a jego obróbka jest szybka i nieskomplikowana. Zobaczcie 5 propozycji na dania z kurczaka, które przygotujecie bez najmniejszego problemu. Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do...

  • Jak się odżywiać, by pozbyć się infekcji grzybiczej?

    ...grzyba są cukry, należy wyeliminować słodycze, jasne pieczywo, makarony, biały ryż oraz słodkie owoce, a także słodkie produkty mleczne zawierające laktozę np. mleko, serki homogenizowane, śmietanę, serki(...). Dodatek pestek dyni w twarożku dodatkowo zwiększa działanie grzybobójcze ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Nienasycone kwasy tłuszczowe, wraz z cynkiem zawartym w pestkach dyni...

  • Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a świąteczną atmosferę poczuli już chyba wszyscy, w tym także nasza redakcja. Dlatego też oddajemy w Wasze ręce specjalne wydanie naszego Magazynu, w którym, jak zwykle, znajdziecie mnóstwo przepisów, porad i ciekawostek. Jak przygotować tradycyjną wigilię? Czy istnieje alternatywa dla karpia oraz co możemy zrobić ze świątecznymi resztkami? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie na stronach naszego Magazynu. Zobacz bezpłaty magazyn...

  • Sezonowe "superfoods" - co modnego w kuchni?

    ...trawienne, stosowane raczej jako środek dietetyczny. Po niezwykłym bumie na komosę ryżową, dietetyk Kimberley Snyder przewiduje, że równie dużą popularnością może cieszyć się czarny ryż. Jest to odmiana ryżu kleistego o charakterystycznym orzechowym aromacie. Czarny ryż jest bogaty w wartości odżywcze, zawiera 18 aminokwasów, żelazo, cynk, miedź, karoten oraz kilka ważnych witamin. Ziarno...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...