• Informacje na temat:

    ryż gotowany sałatka

Przepisy na temat: ryż gotowany sałatka
  • Sałatki na ciepło

    Ryżowa z brokułami Sposób przygotowania 1. Ryż gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Brokuły oczyść, podziel na różyczki, gotuj w lekko posolonej wodzie 6-7 minut. Ciecierzycę przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy.  2. Ryż i brokuły odcedź, wymieszaj je w miseczce z ciecierzycą oraz posiekanymi migdałami i natką. Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha, z połowy zetrzyj skórkę. Z całej...

  • Treściwa sałatka z dodatkiem kurczaka. Czosnek nadaje jej mocno wyrazisty smak. Sprawdza się przy codziennych posiłkach ale też na przyjęciach.

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    Polacy pokochali gotowanie! Gotują w programach telewizyjnych i konkursach kulinarnych, babcie próbują swoich sił z wnukami, a gospodynie domowe z przedsiębiorcami. Przed tą sympatyczną skądinąd modą broniłam się długo, ale ile można jeść ryż z warzywami i makaron ze szpinakiem?

  • Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

  • Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

    Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z makaronem to doskonałe rozwiązanie zarówno na lekką przekąskę, drugie śniadanie czy kolację, jak i pełnowartościowe danie obiadowe. Oto garść przydatnych wskazówek na ten temat.

  • Ryż gotowany na sypko moze być do kotleta, na obiad

  • Sałatka azjatycka z minikolbami kukurydzy

    Sposób przygotowania 1. W rondlu o grubym dnie zagotuj 4 szkl. lekko osolonej wody  z 1 łyżką oleju. Na wrzątek wsyp ryż, przemieszaj, a następnie zmniejsz...

  • Dziś na obiad proponuję ryż z warzywami, wolno gotowany jak risotto. Pod sam koniec dodajemy startego świeżego ogórka.

  • Sałatka z zielonymi szparagami i dzikim ryżem

    Sposób przygotowania 1. Zalej ryż 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przynajmniej 40 minut (ryż musi wchłonąć całą wodę).   ...

  • Czy wiecie, że grillowane piersi z kurczaka mogą być naprawdę soczyste i to bez dodatku tłuszczu? Nie możliwe? A jednak! Spróbuj, a się zdziwisz i napewno nie zawiedziesz! :) Przepis doskonały dla osób dbających o linię. Dodatkowo można go urozmaicić wedle upodobań no i co wazne... danie jest banalnie proste do przygotowania. :)

Artykuły na temat: ryż gotowany sałatka
  • Ryż ze szpinakiem i sumakiem

    Sposób przygotowania: 1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie. Wrzuć cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż nabierze złocistej barwy. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze minutę. Wrzuć szpinak i smaż 10 minut, aż zmięknie, a płyn odparuje.  2. Wsyp ryż i wlej gorącą wodę. Doprowadź do wrzenia. Dopraw sumakiem, solą i pieprzem.  3. Przykryj i gotuj na małym ogniu 18-20 minut, aż ryż...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Smaki spiżarni: Ryż

    Na konsystencję i smak ryżu wpływa sposób gotowania. Aby ryż był sypki, wypłuczmy go przed gotowaniem. Klasyczny biały gotujemy w podwójnej ilości wody, brązowy, dziki, arborio - w poczwórnej. Biały 15 min, brązowy - 30-40 min, dziki - godzinę. Solimy pod koniec gotowania. Wtedy też możemy dodać odrobinę szafranu, imbiru czy kolendry, zyskując ciekawy smak. Ryż na słodko przyprawmy cynamonem lub...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Brązowy ryż - zdrowe źródło węglowodanów

    Pochodzi z Chin. Znano go i uprawiano już 7 tysięcy lat temu. Do Europy trafił dopiero za czasów Aleksandra Wielkiego i od tamtego czasu zagościł w niej na dobre.  Ryż brązowy, zwany też naturalnym, pozbawiony niejadalnej łuski, jest praktycznie nieoczyszczony. To czyni go zdecydowanie bardziej wartościowym niż ryż biały. Dzięki wysokiej zawartości błonnika ma on również niższy indeks glikemiczny...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Porcja 100 g ugotowanego ryżu, to około 93-112 kalorii. Po...

  • Łuszczyca - trzymaj ją w ryzach

    ...tłoczonych na zimno. Są też bogate w ważną dla skóry witaminę E i ułatwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, K i E). Olejem lnianym lub konopnym możesz polewać ugotowany makaron, ryż...

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

  • Jamie gotuje po włosku, Jamie Oliver

    ...smaki Italii. Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów ułożonych jak prawdziwa włoska uczta: antipasti; sałatki; zupy; makarony; ryż i kluski; mięso; ryby; dodatki; chleb i wypieki oraz desery...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....