• Informacje na temat:

    ryż gotowany na parze

Przepisy na temat: ryż gotowany na parze
  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    Polacy pokochali gotowanie! Gotują w programach telewizyjnych i konkursach kulinarnych, babcie próbują swoich sił z wnukami, a gospodynie domowe z przedsiębiorcami. Przed tą sympatyczną skądinąd modą broniłam się długo, ale ile można jeść ryż z warzywami i makaron ze szpinakiem?

  • Pasztet z ryb słodkowodnych otulony kremowym awokado, z dodatkiem kolorowych warzyw - pięknie wygląda i pysznie smakuje.

  • Tajski deser na bazie ryżu

    ..."Khao niaw ma muang" brzmi jak formuła zaklęcia, a tak naprawdę chodzi o sztandarowy tajski deser, czyli ryż kleisty z mango i kremem kokosowym. Z tym przysmakiem zapozna nas znawczyni azjatyckiej kuchni, Alicja Than.

  • Pyszny łosoś gotowany na parze z opiekanymi ziemniaczkami oraz sałatką z awokado. Pysznie i zdrowo :)

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...ugotowany ryż i przepłukuj go pod bieżącą wodą, aż będzie zimny. Ponownie odcedź ryż, przesyp go na patelnię z cebulą i starannie wymieszaj, żeby pokrył się przyprawami. Przełóż ryż do salaterki z owocami(...) ziemniaczków oraz warzywami ugotowanymi na parze lub usmażonymi metodą intensywnego mieszania ( stir-fry ).  Autorem wszystkich zdjęć jest Andrew Hayes-Watkins.          

  • Przepis mojej mamy na smaczne pierogi na obiad.

  • Potrawka z ryżem

    ...skrop oliwą, delikatnie przemieszaj.  2. W garnku zagotuj 1 litr osolonej wody. Na garnku ułóż sitko (najlepiej do gotowania na parze). Porcjami kładź warzywa, gotuj na półtwardo. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika.  3. Ryż także podgrzej na parze. Delikatnie wymieszaj go z warzywami i natką. Tuż przed podaniem posyp serem typu parmezan.

  • Dzisiaj zapraszam na mięsko, a konkretnie na żeberka wieprzowe. Jako dziecko bardzo je lubiłam. Teraz zresztą też, a to za sprawą przypraw, którymi doprawia je moja Mama. Od jakiegoś czasu gotuję je na parze, dzięki czemu zachowują soczystość i są bardziej fit. :)

  • Łosoś z brokułami w sosie śmietankowym

    ...: 1. Ryż ugotuj w posolonej wodzie, odcedź. Łososia umyj, pokrój w dużą kostkę, polej sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Brokuły umyj, odetnij różyczki, gotuj 5 minut na parze. Śmietanę wymieszaj z musztardą, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. 2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, na dnie ułóż ryż. Kawałki łososia układaj na przemian z kawałkami brokułów, tak, aby powstała "szachownica...

Artykuły na temat: ryż gotowany na parze
  • Jak trzymać w ryzach cholesterol

    ...gotowane jajko lub jajecznica na parze to zdrowy posiłek, o tyle jajecznica smażona na maśle z dodatkiem bekonu podnosi poziom cholesterolu. Naturalni pogromcy Wprowadzenie na stałe niektórych produktów...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Kleisty ryż owinięty w liście lotosu

    .... Wyjmij liście lotosu z wody, rozwiń je i osusz ręcznikiem papierowym. Do każdego liścia włóż połowę farszu ryżowego. Zawiń boki (nie za mocno), zawiń dół i zroluj. Zwiąż nitką i gotuj na parze przez(...) mieszając przez minutę. Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż mieszając. Gdy wieprzowina zacznie brązowieć, wmieszaj proszek 5 przypraw i wino ryżowe Shaohsing. Gdy wino prawie całe wyparuje, dodaj ryż...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    ...tłustego mięsa, kawy, embargo na sól, alkohol i słodycze. Rozpłakałam się. A potem wytarłam łzy i poszłam do sklepu kupić garnek do gotowania na parze. Najpierw jadłam tylko warzywa i ryż, bo(...)", które zaprowadzą mnie aż do Bangkoku - Marysia wspomina, jak z ciekawości postanowiła sama poeksperymentować: - Kupiłam papier ryżowy i kapustę, ale moje pierwsze sajgonki okazały się porażką na całej...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ..., tak by nie dotykało wody. Na nim ułóż warzywa (jedną warstwę) i przykryj je pokrywką. Warzyw gotowanych na parze nie trzeba solić, bo para wydobywa z nich naturalny sód. Możesz je lekko osolić po ugotowaniu. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, gdy do wrzątku dodasz świeże zioła. Na parze możesz też ugotować rybę, drób, ryż i kaszę. Jeśli jednak chcesz gotować tradycyjnie, warzywa, ryż czy kaszę...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Porcja 100 g ugotowanego ryżu, to około 93-112 kalorii. Po...

  • Co jeść przy chorobie wrzodowej żołądka

    ..., gotowany kabaczek, kompot lub zupa pomidorowa z ryżem, drobna kasza, brokuły, przetarty sok jabłkowo-bananowy. Podwieczorek Ryż gotowany z jabłkami, kompot albo kisiel z żurawiną,  przegotowana letnia woda. Kolacja Ryba na parze z marchewką i groszkiem, herbata rumiankowa albo twarożek z przetartymi jagodami i kromka czerstwego chleba, herbatka koperkowa.

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

Wideo na temat: ryż gotowany na parze
  • Jak chronić witaminy w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie(...) tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2. Zdjęcia pochodzą

  • Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie(...) tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2.